Alegeri 2024

Nicușor Dan, implicat într-un scandal urât mirositor! Primarul Bucureştiului, acuzat că este susţinut de afaceristul Matei Păun, “milionar care şi-a dezvoltat compania pe pieţe financiare controlate de Kremlin”

Nicuşor Dan a fost reclamat la DNA în legătură cu cheltuielile pentru publicitate. Firma care deține panourile publicitare ar avea legături cu afaceristul pro-rus Matei Păun.
18.05.2024 | 12:53
Nicusor Dan implicat intrun scandal urat mirositor Primarul Bucurestiului acuzat ca este sustinut de afaceristul Matei Paun milionar care sia dezvoltat compania pe piete financiare controlate de Kremlin
Firma care deține panourile publicitare, legături cu afaceristul Matei Păun Sursa foto: romanialibera.ro
ADVERTISEMENT

Procurorii anticorupție au fost sesizați de Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, cu privire la refuzul primarului general de a informa opinia publică despre banii pe care i-a cheltuit pentru campania publicitară.

Nicușor Dan, reclamat la DNA din cauza cheltuielilor pentru campania publicitară

Mihai Enache susține că Nicușor Dan ar fi cheltuit pentru panourile publicitare aproximativ 500.000 de euro, bani pe care nu i-ar fi declarat în totalitate.

ADVERTISEMENT

„Fie dânsul a folosit pentru plata acestor servicii niște sume de bani pe care nu le-a declarat şi pe care nu le vedem, fie a primit beneficii directe, constând în reduceri substanțiale de la singura societate comercială cu care a avut contracte, societatea controlată de domnul Matei Păun”, a declarat vineri candidatul AUR.

După declarațiile lui Mihai Enache, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) le-a cerut candidaţilor la următoarele alegeri „echilibru în discursul public”. Procurorii au informat că nu este vizată nicio persoană în dosar.

ADVERTISEMENT

„În dosarul respectiv nu este dispusă efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de nicio persoană. Pe această cale, atragem atenţia asupra echilibrului în discursul public pentru a se evita transmiterea unor informaţii de natură a crea aparenţa desfăşurării activităţii DNA altfel decât în cadru legal, în mod echidistant şi imparţial”, a transmis DNA, vineri seară, într-un comunicat.

Numele afaceristului Matei Păun a părut de mai multe ori în spațiul public alături de numele lui Nicușor Dan. Publicația Newsweek România susține că Matei Păun este unul dintre cei care îl sponsorizează pe primarul general Nicușor Dan în cursa pentru Capitală.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, publicația HotNews amintește că, în 2016, printre marii donatori de campaniei ai actualului edil se numărau Horia Manda, George Iacobescu, Alexandru Lăpușan, Nicolae Rațiu și Florin Talpeș.

Legăturile firmei care deține panourile publicitare cu filo-rusul Matei Păun

În urmă cu trei săptămâni, Nicușor Dan și-a lansat o campanie publicitară, foarte vizibilă, în București. O singură firmă de panotaj publicitar, Getica OOH SRL, pare a avea exclusivitate.

ADVERTISEMENT

„Matei Păun deține o serie de alte companii dintre care una, BAC Financial Advisory SRL, s-a dezvoltat pe piețe controlate de Kremlin și în relații contractuale cu instituții financiare din Rusia.

Partenerii săi au cumpărat pachetul de acțiuni al firmei de panotaj de la un consorțiu condus de banca rusească de stat VTB și grupul financiar rusesc Alpha Capital Partners.

Cele două se află acum sub sancțiuni occidentale pentru finanțarea agresiunii din Ucraina. Mai mult, BAC Financial Advisory a finanțat și structurat această achiziție.

Getica OOH SRL este deținută de o companie dintr-un paradis fiscal, situat la câteva ore de zbor de România. (…) Directorii acestei companii l-au mai sponsorizat, în trecut, pe Nicușor Dan”, explică Newsweek România.

Potrivit aceleiași surse, echipa de campanie a actualului edil nu a mai contactat niciun alt mare jucător din piața de panotaj exterior. Și că, deși Matei Păun nu a precizat în ce calitate a negociat contractul pentru campania publicitară, acesta ar fi fost desemnat, din nou, manager de campanie electorală la lui Nicușor Dan.

Legăturile lui Nicușor Dan cu filorusul Matei Păun: a fost şeful său de campanie

Surse din piața de profil au declarat pentru Newsweek România că niciun alt mare jucător din piața de panotaj exterior nu a mai fost contactat de staff-ul de campanie al lui Nicușor Dan. Edilul a negat acest lucru.

„A fost şeful de campanie în 2016. Nu mai este șeful de campanie. În 2020 a fost o firmă mare cu care am lucrat și care a fost plătită de PNL”, a declarat Nicușor Dan.

În spațiul public, Matei Păun este calificat drept filorus, în special prin prisma unor postări făcute de omul de afaceri pe conturile sale de pe rețelele de socializare. Afaceristul a negat aceste acuzații într-un răspuns pentru Newsweek România.

Ce spune Matei Păun: “Nu am opinii pro-ruse”

„Nu am opinii pro-ruse. Nu sunt filorus. Faptul că am cunoștințe despre piața din Rusia și specificitățile spațiului de business din această țară înseamnă că înțeleg mai bine motivele și consecințele unor decizii, nu că sunt fan.

E mai periculos să ignori motivațiile și acțiunile unei țări cu o influență semnificativă decât să le analizezi și să încerci să le explici. Sunt un european convins.

Nu faceți decât să alimentați o linie de atac electorală a oponenților lui Nicușor. Lovind în mine. ei încearcă să lovească în el”, susține Matei Păun.

ADVERTISEMENT