Joi, la Palatul Cotroceni, TVR a organizat ceea ce s-a vrut dezbaterea decisivă pentru turul 2 al alegerilor prezidențiale. La evenimentul electoral a luat parte doar candidatul independent Nicușor Dan. Cum a făcut la precedentele trei dezbateri televizate, de la Digi 24, Antena 3 și România TV, George Simion a fost absent.
Timp de 3 ore, Nicușor Dan a răspuns la zeci de întrebări venite de la jurnaliști TVR și de la mai multe instituții media din țară. Au fost abordate mai multe teme de importanță majoră, de la politică internă, externă, educație, sănătate sau economie.
Fără îndoială, toți românii sunt interesați în acest moment să audă de la viitorul președinte care va fi propunerea sa de premier. Dacă George Simion a vorbit de Călin Georgescu, Nicușor Dan insistă cu Ilie Bolojan.
Ecuația politică din Parlament este însă complicată pentru ambele scenarii. Edilul Capitalei are o misiune grea pentru a forma o majoritate. În aceste condiții, Nicușor Dan a fost întrebat, la dezbaterea TVR, cum îi va convinge pe parlamentari să voteze Ilie Bolojan, dar mai ales ”Cum îi convingeți pe social-democrați?”
El a răspuns prin a spune că acesta este Parlamentul cu care trebuie să lucreze, în condițiile în care nu își dorește anticipate. ”România nu-și permite alegeri anticipate sau alte forme de referendum. Avem un Parlament și cu acest Parlament voi lucra în formarea unui nou Guvern.
O să existe o legitimitate într-o direcție pe care cetățenii ne-o vor da, care înseamnă schimbarea și supremația legii, responsabilitatea muncii. Și cred că partidele pro-occidentale trebuie să meargă în aceeași direcție, inclusiv PSD”, a spus candidatul.
Pus să spună care va fi a doua sa opțiune pentru funcția de premier, în cazul în care propunerea lui, Ilie Bolojan, nu va obține sprijinul parlamentar, Nicușor Dan a evitat să dea un răspuns.
În ultimele zile, Crin Antonescu a lansat mai multe săgeți în direcție ambilor candidați la funcția supremă în stat. Multe l-au vizat pe Nicușor Dan. În aceste condiții, candidatul independent a fost întrebat, la dezbaterea electorală de la TVR, dacă a vorbit cu candidatul coaliției Crin Antonescu și ce mesaj are pentru votanții acestuia.
”Eu am încredere că votanții domnului Crin Antonescu fac bine diferența între cei doi candidați. Avem un candidat prooccidental, unul antioccidental. Avem unul proeconomie, unul pentru izolare economică.
Avem un candidat care promovează civilizație și dialog în societate și unul care promovează ura și tensiuni. Avem un candidat care, de bine de rău, a avut niște funcții, a condus niște echipe și unul care nu a avut nicio meserie niciodată. Asta este diferența, pe scurt. Eu am mare încredere că votanții lui Crin Antonescu vor face diferența între candidați”, a răspuns Nicușor Dan.
Vorbind despre războiul din Ucraina, Nicușor Dan a spus că acesta ”ține de securitatea României”. ”Dacă Ucraina devine un fel de Belarus, România va avea un vecin mult mai agresiv și atunci obligația noastră de a crește cheltuielile militare va fi și mai mare. Doar Ucraina poate să răspundă pentru ea însăși, iar noi trebuie să ajutăm cu ce putem pentru ca modul în care se sfârșește războiul să fie cât mai bun pentru Ucraina”.
Întrebare: ”Contracandidați au spus că România dă prea multe resurse Ucrainei. Considerați că este o atitudine care există și la nivelul societății?. ”E o chestiune care ține strict de securitatea României și a Moldovei, de a nu avea Rusia ca vecin. Costurile plătite de noi sunt mult mai mici decât în probabilitatea unui vecin agresiv”, a răspuns Nicușor Dan.
Candidatul independent a avut un mesaj și pentru etnicii români din Ucraina. ”Cu cât mai repede acest război se termină, cu atât viața comunităților românești va fi mai bună. Mă interesează românii din Basarabia, din Ucraina și este în atribuțiile președintelui să se intereseze de soarta acestor oameni”.
Întrebat ce fel de președinte și-ar dori să fie, dacă va câștiga alegerile de pe 18 mai, Nicușor Dan a spus: ”Președintele are rol de mediator în societate. Cel mai important rol: să preia principalele probleme ale societății și aici este foarte mult de lucru, românii simt că statul român nu lucrează pentru ei.
E nevoie de o reformă a întregului aparat administrativ al statului. Poate să înceapă cu o reformă a modului în care selectăm oamenii care intră.
În sistemul de justiție, prin numirea șefilor parchetelor, președintele are datoria să orienteze parchetele către zone precum corupția, zona imobiliară, rețele de trafic de persoane ș.a.m.d. La CSM, președintele poate să forțeze unele reforme în justiție, cu criterii mai bune de promovare profesională, funcționalizarea Inspecției Judiciare și un management mai bun al dosarelor, astfel încât chestiunile repetitive să fie tratate unitar.
Este un echilibru de putere între președinte, Guvern și Parlament. În momentul în care numește premierul, președintele poate impune niște lucruri. Doresc ca judecătorii propuși la CCR să fie judecători de carieră, este important ca judecătorii CCR să aibă exercițiul procedurii de judecată”.
În dezbaterea de la TVR, Nicușor Dan a fost întrebat ce va decide dacă SUA vor recunoaște anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia şi dacă Washingtonul va solicita aliaţilor săi să facă acelaşi lucru. A răspuns prin a spune că decizia este a Parlamentului, precizând că el nu va face o asemenea solicitare.
”Decizia este a Parlamentului. Niciodată nu voi solicita Parlamentului recunoașterea Peninsulei Crimeea ca parte a Rusiei. De ce? Ar fi prima oară după 80 de ani de tratate internaționale şi nu este în avantajul nimănui, nici al României, să dea naştere la repunerea în discuţie a frontierelor teritoriale”, a răspuns candidatul independent.