News

Nicuşor Dan, la DNA. Primarul Capitalei a fost audiat în legătură cu nelegalitatea unei construcţii. Update

Nicuşor Dan, audiat de de procurorii Anticorupţie. Primarul Capitalei a fost chemat în legătură cu o plângere făcută la începtului lunii noiembrie
29.11.2022 | 12:26
Nicusor Dan la DNA Primarul Capitalei a fost audiat in legatura cu nelegalitatea unei constructii Update
Nicuşor Dan a fost marţi la DNA Foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre / Hepta
ADVERTISEMENT
29-11-2022
10:29

Declaraţiile lui Nicuşor Dan, la ieşirea de la DNA

Nicuşor Dan a explicat la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie că a dat declaraţii în legătură cu sesizarea depusă de el care îl vizează pe fostul arhitect şef al Capitalei Ştefan Călin Dumitraşcu şi nelegalitatea Planului Urbanistic Zonal Primăverii 1.

“Am evidenţiat că chestiunea asta a urbanismului este o chestiune foarte serioasă, în primul rând pe ceea ce înseamnă securitatea raporturilor juridice, adică dacă ai un investitor care vine să investească în Bucureşti el trebuie să aibă garanţia că în momentul în care o autoritate îi dă un act acel act este legal, se poate duce să-şi ia un credit în bancă, să contracteze nişte firme de construcţii şi doi, că din toate actele nelegale pe care Primăria le-a emis în timpul ăsta noi avem câteva zeci de litigii în care privaţi ne cer milioane de euro, spunând că voi, Primăria, ne-aţi dat nişte acte şi actele astea s-au dovedit în instanţă că sunt nelegale şi noi am suferit (…) Deci urbanismul e o chestie foarte serioasă pentru că trebuie să existe o predictibilitate”, a spus Nicuşor Dan.

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, s-a prezentat marţi la sediul DNA, pentru a da o declaraţie pe tema unei sesizări pe care a depus-o cu privire la nelegalitatea PUZ Primăverii 1, care prevede construirea pe un teren spaţiu verde.

Plângere penală împotriva fostului arhitect-şef al Capitalei

Nicuşor Dan a sesizat în urmă cu câteva săptămâni Direcţia Naţională Anticorupţie, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi instituţia prefectului, acuzând “nelegalitatea flagrantă a PUZ Primăverii 1”, care prevede construirea pe un teren indicat ca spaţiu verde în PUZ Zone Construite Protejate.

ADVERTISEMENT

“Din hârtii s-a făcut un cadou beneficiarului PUZ-ului de cel puţin 3 milioane euro. Întrebare retorică. Ce credeţi că va face Inspectoratul de Stat în Construcţii?

Va constata nelegalitatea PUZ-ului şi va solicita prefectului să îl atace în instanţă? (din păcate, primarul nu are voie să atace hotărârile Consiliului). Sau mă va amenda cu 5.000 lei pentru că nu emit certificatul de urbanism pentru construire?”, scria Nicuşor Dan, pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Plângerea penală a fost depusă la DNA împotriva lui Ştefan Călin Dumitraşcu, fost arhitect-şef al Capitalei, iar acuzaţiile sunt de abuz în serviciu. Acesta ar fi emis avizul şi raportul de specialitate în baza cărora Consiliul General a aprobat PUZ pentru Primăverii nr. 1.

“S-a creat un folos necuvenit proprietarilor de cel puţin 3 milioane de euro, întrucât terenul în suprafaţă de 1.326 de mp a devenit construibil din (practic) neconstruibil, iar valoarea de piaţă a terenurilor construibile în zona menţionată este de cel puţin 2.500 euro/mp”, se arată în sesizarea făcută către procurorii DNA.

ADVERTISEMENT

Terenul din Primăverii 1 este deţinut de Hagag, care l-a cumpărat la începutul lui 2022 de la Practic SA, plătind un preţ de aproximativ 6.000 de euro/mp, acesta devenind practic cel mai scump teren din București, al cărui preţ a fost făcut public, tranzacționat după criza din 2008.

Terenul este deja înconjurat de bannere ale dezvoltatorului, care intenţionează să construiască aici o clădire rezidenţială de cinci etaje, cu 18 apartamente de lux. Investiţia se ridică la 20 milioane euro.

ADVERTISEMENT