News

Nicușor Dan nu vrea Metrorex la PMB. ”Ar fi interesant, dar primăria nu-și permite subvenția”

Primarul general al Capitalei nu vede posibilă trecerea Metrorex la PMB întrucât instituția nu-și permite să suporte subvenția
18.11.2022 | 08:12
Nicusor Dan nu vrea Metrorex la PMB Ar fi interesant dar primaria nusi permite subventia
Primarul general spune că PMB nu-și permite susținerea subvenției pentru Metrorex Foto: Facebook Nicușor Dan
ADVERTISEMENT

Edilul și-a exprimat din nou convingerea că principala soluție pentru problema traficului din București este îmbunătățirea transportului public, astfel încât el să fie cât mai comod și mai eficient,însă preluarea Metrorex nu este o opțiune viabilă în acest moment.

Nicușor Dan nu vrea Metrorex la PMB. ”Ar fi interesant, dar primăria nu-și permite subvenția”

„Sunt mai multe nuanțe. Mă bucur ca domnul ministru a renunțat la a spune ca celelalte orașe subvenționează Bucureștiul. Bucureștiul face 25% din PIB, iar alocarea către București e de doar 10%. Ar fi interesant ca el să vină la PMB, numai că există o subvenție, pe care momentan o plătește Ministerul Transporturilor, iar PMB in acest moment nu și-o permite”, a spus Nicuşor Dan.

ADVERTISEMENT

Primarul Capitalei a mai vorbit și despre contractele în derulare pentru achiziția de tramvaie și autobuze, dar și pentru modernizarea căilor de rulare.

„Pe scurt, ceea ce au făcut capitalele europene acum 45-50 de ani trebuie să facem și noi. Să încurajăm oamenii să folosească transportul public și nu mașina personală.

ADVERTISEMENT

Pentru asta trebuie să aibă confort. Noi avem în derulare un contract de 100 de tramvaie și pregătim și unul pentru 100 de autobuze.

Greșeala fundamentală la contractul de tramvaie a fost că nu s-a atribuit cui trebuie.

Astra a contestat în instanță, a câștigat, apoi piața a explodat, am ajuns în 2022, așa că în mod legitim și legal, producătorul poate să înlocuiască niște componente, cu condiția să fie de aceeași calitate sau superioară cu ceea ce era prevăzut inițial.

ADVERTISEMENT

Dar asta necesita certificare, de aceea durează atât. Dar în curând vom vedea tramvaiele pe stradă.

Am depus pentru finanțare pentru 50 de autobuze și tramvaie prin PNRR, dar acolo suntem în competiție cu alte orașe.

ADVERTISEMENT

Mai este de lucrat la viteza de deplasare și am demarat achiziția pentru 50 de kilometri de linie de tramvai, din fonduri europene.

E o investiție foarte mare, de aproximativ 500 de milioane de lei, dar asta va îmbunătăți viteza pe anumite linii”, a mai spus Nicuşor Dan.

Problema termoficării, greu de rezolvat

Nicuşor Dan a răspuns și la întrebări legate de problema termoficării din Bucureşti, care, spune edilul, nu poate fi rezolvată într-un an, ba chiar nici într-un mandat de patru ani din cauza anilor în care nu s-au făcut investiții.

„Noi avem aproape 150 de kilometri din 1.000 de kilometri de conducte schimbate, pentru că nu s-a investit de 30 de ani. De la anul o să intrăm în acest ritm de 150 de kilometri pe an”, a mai spus Nicuşor Dan la TVR Info.

Primarul general a mai precizat și că este aproape rezolvată problema finanțării subvenției pentru căldură acordată bucureștenilor.

„Răspunsul de la Guvern a fost pozitiv până la urmă. Răspunsul administrativ a venit azi (joi n.r.), în ședința de guvern, când s-a aprobat mărirea plafonului de îndatorare cu 500 de milioane de lei. Acum avem până în sfârșitul anului ca să și găsim acești bani să ne împrumutăm din piață”, a adăugat primarul Bucureștiului.

ADVERTISEMENT