News

Întâlnire la Guvern pentru prețul gigacaloriei. Se vor aloca bani pentru plata restanţelor la energia termică în Bucureşti. Update

Nicușor Dan a avut o întâlnire la Guvern cu ministrul finanțelor pentru prețul gigacaloriei. Executivul promite alocarea de fonduri pentru plata restanțelor la energia termică în Capitală și nu numai.
03.12.2021 | 18:00
Intalnire la Guvern pentru pretul gigacaloriei Se vor aloca bani pentru plata restantelor la energia termica in Bucuresti Update
ADVERTISEMENT
03-12-2021
15:55

Se vor achita restanțele la energia termică în Capitală, dar și în alte zone din țară

În cadrul întâlnirii dintre guvernanți, edilul Capitalei, Nicuşor Dan, dar și primarul Constanței, Vergil Chiţac, s-a hotărât că Executivul va iniția un proiect prin care se vor aloca fonduri pentru achitarea restanţelor la energia termică din Capitală, județul Constanța, dar și alte zone din țară, care au probleme cu energia termică.

”Discuţiile cu privire la acordarea subvenţiei energiei termice vor continua şi în perspectiva definitivării de către Guvern a proiectului bugetului de stat pentru anul 2022”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

03-12-2021
12:45

Nicușor Dan: „Sunt optimist că Guvernul va ajuta toate oraşele cu sistem centralizat de încălzire“

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a afirmat după întâlnirea de la Guvern cu premierul Nicolae Ciucă şi mai mulţi miniştri, printre care și cel de Finanţe, că primul subiect de discuție a fost modalitatea în care Primăria se poate împrumuta astfel încât să preia ELCEN, şi ulterior ELCEN să iasă din insolvenţă şi să poată accesa fondurile de modernizare.

Nicuşor Dan a spus că o altă temă a întâlnirii a fost subvenţia la termie, el precizând că a fost la discuţii cu primarul Constanţei.

„Discuţia a fost că bugetul pe 2022 este în lucru și care sunt urgenţele până la finalul anului 2021 şi care este necesarul începând cu 2022. Pentru cei ca noi, care au nevoie în special pe anul 2022, necesarul va veni prin bugetul de stat. (…) Sunt optimist că Guvernul va ajuta toate oraşele cu sistem centralizat de încălzire, cuantumul nu îl poate estima nimeni azi, este un subiect care ţine de legea bugetului de stat pe 2022“, a precizat Dan.

Nicuşor Dan a explicat că există două tarife, cel total, de producţie, care va fi văzut până la sfârşitul anului, şi va fi până la 13 ianuarie, când are loc scăderea de TVA, aproximativ 980 de lei, iar după scăderea TVA-ului, va fi aproximativ 870 de lei.

În ceea ce priveşte tariful pe care bucureştenii îl plătesc pentru căldură, primarul general a afirmat că până când Consiliul General va modifica hotărârea din 2011, preţul gigacaloriei rămâne neschimbat, 164 de lei.

Nicușor Dan a mai spus că vor mai fi întâlniri pe această temă și „săptămâna viitoare o să știm mult mai bine“.

Nicușor Dan se întâlnește cu premierul pentru a discuta despre prețul gigacaloriei, dar și despre dorința Primăriei Capitalei de a cumpăra ELCEN.

La această întâlnire care va avea loc în cursul zilei de vineri începând cu ora 11:00 vor participa și ministrul finanțelor, Adrian Câciu, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, Attila-Zoltán Cseke, dar și ministrul energiei, Virgil Popescu.

ADVERTISEMENT

De asemenea, la discuție va fi și primarul din Constanța, Vergil Chiţac, care este foarte nemulțumit de faptul că Guvernul nu ajută orașul cu subvenția pentru căldură și chiar se întreabă cum voi reuși constănțenii să treacă peste această iarnă.

Nicușor Dan a mai discutat despre subiectul căldurii din Capitală

Nicușor Dan a mai avut o întâlnire pe această temă cu premierul Nicolae Ciucă pe data de 27 noiembrie. După aceasta, el preciza că o soluție urmează să fie luată la întrevederea următoare, aceasta fiind cea de vineri, 3 decembrie.

ADVERTISEMENT

După acea discuție, edilul din București spunea că subvenția pentru termoficare va fi acordată după o analiză amănunțită care se va face pentru toate municipiile care au cerut acest ajutor de la stat.

Mai mult decât atât, această subvenție este „critică” pentru București, dar și pentru alte orașe din țară care se confruntă cu probleme în ceea ce privește căldura.

ADVERTISEMENT

Primarul din București: Subvenția pentru termoficare e „o chestiune foarte importantă pentru Capitală”

Atunci, Nicușor Dan spunea că este nevoie de sprijin de la Guvern pentru ca „echilibrul financiar al Primăriei” să fie menținut.

“Cu privire la subvenţia pentru termoficare, vom avea un răspuns în urma unei analize care se face atât pentru Bucureşti, cât şi pentru celelalte municipii care au cerut sprijin guvernamental.

ADVERTISEMENT

E o chestiune foarte importantă pentru Capitală – chiar critică, începând cu luna ianuarie. Şi, spun din nou, nu e problema singulară a Bucureştiului, ci e o problemă pe care o au şi celelalte mari municipii din România.

Avem nevoie în continuare de sprijin guvernamental pentru a menţine echilibrul financiar al Primăriei, pentru a reuşi să plătim lucrările curente, tranşele la vechile datorii reeşalonate şi pentru a face faţă creşterilor de preţuri”, a spus edilul din Capitală.

Mai precis, suma pe care o dorește Nicușor Dan de la Guvern este de 968 de milioane de lei. Acum bucureștenii plătesc 164 de lei pe gigacalorie, dar prețul poate crește.

ADVERTISEMENT
Tags: