News

Oligarhul rus Deripaska, apropiat de Putin și rudă cu Elțîn, în spatele firmei care a câștigat procesul cu Nicușor Dan. Despăgubiri de peste 300.000 de euro

Firma care îl obligă pe Nicușor Dan să plătească despăgubiri de 317.000 de euro e controlată de un concern austriac cu afaceri de miliarde de euro. Primarul a întârziat semnarea autorizației pentru a salva doi arbori.
04.02.2022 | 11:55
Oligarhul rus Deripaska apropiat de Putin si ruda cu Eltin in spatele firmei care a castigat procesul cu Nicusor Dan Despagubiri de peste 300000 de euro
Nicușor Dan i-a înfruntat pe Oleg Deripaska și pe Hans Peter Haselsteiner Montaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Gabriela Firea a aruncat pe piață informația că Nicușor Dan va trebui să achite despăgubiri de peste 317.000 de euro unui investitor imobiliar pentru că Direcția de Mediu din cadrul Primăriei Generale a Municipiului București a refuzat să emită un document legat de defrișarea a doi arbori aflați pe terenul unde urma să se ridice o construcție.

Postarea Gabrielei Firea, în care acesta indica faptul că actualul Primar General va trebui să achite despăgubirile din propriul buzunar, a fost făcută la câteva ore după decizia Tribunalului București. Părțile au la dispoziție 15 zile să atace hotărârea, cu recurs.

ADVERTISEMENT

Firma care l-a bătut pe Nicușor Dan în instanță aparține grupului austriac Strabag

FANATIK a încercat să afle cine se află în spatele misterioasei companii ”Centrum Bucharest Development SRL” și cum a ajuns această firmă în mijlocul unui scandal politic de amploare, între fostul și actualul primar general.

”Centrum Bucharest Development SRL” este o sociatetate comericală înființată în 2016, cu sediul la București, într-o clădire de birouri din Calea Floreasca. Firma are un singur asociat, care deține toate părțile sociale, respectiv compania austriacă Strabag, un concern cu afaceri de peste 10 miliarde de euro anual, considerat unul dintre cei mai importanți constructori din lume.

ADVERTISEMENT

Strabag este prezent pe piața din România încă din 1991 și desfășoară activități de antreprenoriat general în construcții, reabilitări de drumuri naționale, etc. Filiala din România a companiei austriece are peste 1.000 de angajați și a încheiat anul fiscal 2020 cu o cifră de afaceri de aproape 870 de milioane de lei și un profit net de 24,1 milioane lei.

Atât ”Strabag SRL” cât și ”Centrum Bucharest Development SRL” au aceiași doi beneficiari direcți: austriacul Hans Peter Haselsteiner și rusul Oleg Vladimirovich Deripaska.

ADVERTISEMENT

 

Hans Peter Haselsteiner este un fost parlamentar austriac, reprezentat al grupării politice ”Forumul Liberal” (Lif). El a demisionat din partid după pierderea alegerilor legislative din 2008, însă a mai avut cotribuții financiare în 2017 pentru un alt partid liberal, NEOS.

Haselsteiner este membru fondator și acționar al concernului Strabag și e cunoscut pentru acțiunile sale filantropice. În noiembrie 2021, el a fost la un pas de moarte, după ce elicopterul în care se afla s-a prăbușit, în timpul unei aterizări forțate, pe aeroportul din Viena. Pilotul elicopterului, un bărbat de 50 de ani, a murit în accident.

ADVERTISEMENT

Oleg Deripaska a fost cel mai bogat rus și e considerat un apropiat al lui Vladimir Putin

Oleg Deripaska are 54 de ani și în 2008 a fost declarat de revista Forbes ”cel mai bogat om din Rusia” și al 9-lea din lume, cu o avere evaluată la peste 28 de miliarde de dolari, la vremea respectivă. Deripaska controlează 27,8% din grupul Strabag SE prin compania MKAO ”Rasperia Trading Limited”, în timp ce familia Haselsteiner deține 28,3%, Raiffeisen și Uniqa Group au împreună 29,5%.

Oleg Deripaska este căsătorit cu Polina, fiica lui Valentin Yumashev, ginerele lui Boris Elțîn și fost șef al Administrației Prezidențiale de la Moscova. El este considerat un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și ca o ironie, Strabag SRL a făcut parte din grupul de 3 firme care a câștigat licitația de modernizare a bazei NATO de la Constanța, în ianuarie 2022, în urma unei licitații organizate de Ministerul Apărării Naționale.

La sfârșitul anului trecut, FBI a făcut percheziții la locuința din Washington al lui Oleg Deripaska într-un dosar care viza suspiciuni legate de alegerile prezidențiale din SUA, din 2016. Numele magnatului rus a apărut în anchetă după ce s-a aflat că Paul Manafort, șeful campaniei lui Donald Trump, a lucrat pentru Deripaska.

Nicușor Dan, dat în judecată în nume personal

În 2018, societatea ”Centrum Bucharest Develompment SRL” a înaintat documentația pentru ridicarea unei clădiri de birouri în Strada Tudor Arghezi, nr 4, Sector 2, București. Proiectul face parte din portofoliul diviziei de ”Real Estate” a Strabag România.

Pe 23 iulie 2021, același ”Centrum Bucharest Development SRL” a deschis o acțiune în contencios administrativ și fiscal împotriva Primarului General al Municipiului București, a Direcției de Mediu prin Primarul General și a lui Dan Nicușor Dan, personal.

Proiect imobiliar blocat de ”două cioturi”

Soluția instanței din 1 februarie 2021 a fost următoarea: ”Respinge excepția lipsei calității procesual pasive a lui Dan Nicușor Daniel, ca neîntemeiată. Admite în parte acțiunea modificata. Obligă pârâții Direcția de Mediu a Municipiului București și Primarul General al Municipiului București să emită avizul de defrișare a celor 2 arbori  indicați în cerere, sub sancțiunea plății de penalități de întârziere în cuantum de 1000 lei/zi , până la îndeplinirea obligației .

Stabilește un termen de executare a hotărârii de 5 zile de la rămânerea definitivă conform prevederilor art. 18 alin 6 din Lg. 554/2004. Obligă pârâtul Primarul General al Municipiului Bucuresti la plata de despăgubiri în cuantum de 317.348,54 Euro, echivalent în lei la data plății, către reclamantă, reprezentând contravaloarea prejudiciului suferit de reclamantă , până la 30.06.2021, pentru neîndeplinirea obligației legale.

Respinge, în rest, cererea privind amendarea conducătorului instituției cu amenda de 20 % din salariul minim brut pe economie, ca neîntemeiată. Respinge obiectul secundar al acțiunii modificate, ca neîntemeiat. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Calea de atac se va depune la sediul Tribunalului București. Pronunţată în şedinţă publică, azi, 1.02.2022”.

Gabriela Firea a declarat că despăgubirile vin ca urmare a faptului că Primarul General a întârziat cu aproape un an semnarea unui document care prevedea ”defrișarea a două cioturi”. Ea spune că Nicușor Dan va trebui să plătească respectiva sumă din propriul buzunar, nu din bugetul Capitalei și că va ”urmări că așa vor sta lucrurile”.

 

ADVERTISEMENT