News

Nicușor Dan precizează câte vehicule STB au aer condiționat. „Sunt două tipuri de probleme, facem eforturi”

Nicușor Dan, despre aerul condiționat din transportul în comun. „Nu există vehicul care să aibă aer condiţionat şi care să funcţioneze şi să nu-i dea drumul”.
21.06.2024 | 16:16
Nicusor Dan precizeaza cate vehicule STB au aer conditionat Sunt doua tipuri de probleme facem eforturi
Nicușor Dan spune că majoritatea vehiculelor STB au aer condiționat / Foto: Facebook, Nicușor Dan
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a vorbit, vineri, în contextul caniculei, despre sistemele de aer condiționat din vehiculele Societății de Transport București. „Nu există vehicul care să aibă aer condiţionat şi care să funcţioneze şi să nu-i dea drumul”, a precizat edilul.

Căldura și transportul în comun, coșmarul bucureștenilor

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a făcut câteva precizări, în contextul caniculei din București, în legătură cu sistemele de aer condiționat din transportul în comun. Odată cu venirea verii, pentru cei care folosesc transportul în comun, călătoriile se transformă, din cauza aglomerației și a căldurii, într-un coșmar, mai ales în cazul tramvaielor vechi, lipsite de aer condiționat, situație întâlnită însă și în unele autobuze și troleibuze.

ADVERTISEMENT

Primarul a spus că mare parte din autobuzele, troleibuzele și tramvaiele Societății de Transport București sunt dotate cu aparate de aer condiționat care funcționează. Nicușor Dan a precizat că „nu există vehicul care să aibă aer condiţionat şi care să funcţioneze şi să nu-i dea drumul”.

„Suntem undeva la 80-85%”

„Cea mai mare parte dintre autobuze, troleibuze, tramvaie au aer condiţionat, adică suntem undeva la 80-85% (…) Nu există vehicul care să aibă aer condiţionat şi care să funcţioneze şi să nu-i dea drumul”, a declarat el.

ADVERTISEMENT

Primarul general a explicat că unele din vehiculele STB nu au fost dotare din fabricație cu aer condiționat, cum ar fi unele tipuri de tramvaie. La acestea s-a încercat montarea unor aparate de aer condiționat, dar încercările „au eșuat”, în unele cazuri au fost și incendii, astfel încât, a spus Dan, mai convenabil este schimbarea întregii flote de tramvaie.

Două tipuri de probleme

„Sunt două tipuri de probleme. Sunt vehicule care din fabricaţie nu au avut aer condiţionat şi încercările de a le pune au eşuat. De exemplu, la tramvaie ştiţi că au luat două instalaţii foc şi e foarte scump şi de asta ce am spus eu este că vrem să schimbăm toată flota de tramvaie, astfel încât să nu mai avem tipul ăsta de probleme şi mentenanţa (…). S-au rezolvat multe probleme şi sper să facem asta mandatul ăsta şi (…) sunt defecţiuni care se se remediază într-un anumit timp (…) Facem eforturi ca toate vehiculele din reţea să aibă aer condiţionat”, a spus Nicuşor Dan.

ADVERTISEMENT

Musculițe de sezon

Primarul general a mai spus că, în cadrul măsurilor pentru vremea extrem de călduroasă, toate țâșnitorile și cișmelele din parcuri sunt în stare de funcționare. Nicușor Dan a precizat și că primăria va analiza și plângerile bucureștenilor legate de o invazie de musculițe iar dacă aceasta este repetitive, se vor lua măsuri.

„În primul rând, legea pe noi ne obligă să acţionăm împotriva aşa-numiţilor transmiţători, fie că sunt insecte, fie că sunt şobolani sau alte specii. În 2023, prima oară în planul de acţiune pe DDD au apărut gândaci tocmai la sesizarea oamenilor. E o chestiune pe care o avem în analiză. Repet, legea nu ne obligă s-o facem, dar dacă este suficient de frecventă, o să încercăm să acţionăm”, a precizat primarul general.

ADVERTISEMENT