News

Nicușor Dan, prima zi ca primar al Capitalei. Ce promisiuni a făcut noul edil

29.10.2020 | 12:40
Nicușor Dan își preia astăzi, 29 octombrie, mandatul de primar al Capitalei. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan își preia mandatul la mai bine de o lună de la alegerile locale și începe prima zi ca primar al Capitalei! După învestitură, una la care va participa și premierul României, Ludovic Orban, noul edil va participa la o discuţie cu factorii responsabili privind criza sanitară. Nu este singura problemă pe care o are de rezolvat într-un timp scurt. Bucureștenii au avut parte de promisiuni multe în campanie și acum le vor respectate.

În primul rând, oamenii sunt interesați dacă noul primar o să reușească să soluționeze două mari situații. Apa caldă și căldura reprezintă deja un lux în anumite zone ale orașului. Termoficarea Bucureștiului este la pământ și programul electoral al candidatului susținut de dreapta unită a avut câteva puncte cheie la acest capitol.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a transmis că vrea să acceseze fonduri europene pentru modernizarea sistemului. De asemenea, noul edil a anunțat înlocuirea a 300 km de conductă din rețeaua principală, cu alocări financiare prioritare. Automatizarea completă a punctelor termice și reeșalonarea datoriilor sistemului de termoficare pe baza unei negocieri se aflau pe lista lui Nicușor Dan.

Ce face Nicușor Dan în prima zi ca primar al Capitalei!

La doar câteva zile după ce a câștigat alegerile, noul primar recunoștea că problemele sunt unele grave și nu se pot rezolva chiar peste noapte.

ADVERTISEMENT

”O să urmeze o iarnă foarte grea, în care sistemul nostru este mult mai prost decât sistemul pe care l-am avut acum 3 sau 4 ani, în sensul că numărul de avarii e mult mai mare și fiecare bucureștean a văzut pe propria piele încă din această vară”, a spus Nicușor Dan.

Sursa foto – EDUARD VINATORU / MEDIAFAX FOTO

Cu toate acestea, Nicușor Dan a promis din nou că toți bucureștenii vor avea apă caldă și căldură pe timpul iernii. Primarul a dat asigurări că intervențiile la avariile ce vor apărea în sistem vor fi executate pe repede înainte, în așa fel încât nimeni să nu simtă disconfort.

ADVERTISEMENT

”Și atunci suntem nevoiți, pentru că nu avem timp, de la preluarea mandatului până la începutul iernii avem cam o lună, tot ce putem face e să facem un management de avarie, astfel încât să avem un stoc de materiale cu care să putem interveni, să avem echipe cu care să putem interveni și aici nu sunt suficienți oamenii de la Termoenergetica și va trebui să facem niște contracte în regim de urgență cu companii private care să fie capabile și ele să intervină”, a declarat Nicușor Dan.

Apă caldă, căldură și trafic! Cum rezolvă Nicușor Dan problemele Bucureștiului

Nicușor Dan nu a ezitat și a promis în programul electoral să construiască în timpul mandatului de primar un metrou de suprafață. Acesta va merge pe infrastructura CFR. Vorbim despre șase rute care se vor conecta la cele șase gări principale din oraș.

ADVERTISEMENT

Concret, stațiile acestui metrou de suprafață vor corespunde cu intrările în oraș si vor avea legătură directă cu cele ale STB și Metrorex. Vă readucem aminte că cele șase rute despre care a vorbit Nicușor Dan sunt Gara de Nord – Pipera – Rahova, Gara de Nord – Chiajna – Rahova, Gara de Nord – Otopeni, Otopeni – Pipera – Obor, AFI – Pipera – Obor si AFI – Jilava – Obor.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Dacă fostul primar promitea revoluție în trafic, Nicușor Dan a mers pe ideea unui plan care să decongestioneze. Noul primar a propus 15 mari parcări corelate cu ieșirile rutiere din București și cu stațiile viitorului metrou de suprafață.

P1 Straulesti, P2 Pantelimon, P3 Prelungirea Ghencea / Domnesti, P4 Berceni, P5 Pantelimon 2, P6 Catelu, P7 Titan, P8 Popesti-Leordeni, P9 Jilava, P10 Bragadiru, P11 Militari, P12 Chitila, P13 Baneasa, P14 Colentina si P15 Otopeni Aeroport sunt cele 15 puncte în care bucureștenii își vor putea lăsa mașina.

Ce spune Nicușor Dan despre poluarea din București

O altă problemă uriașă a orașului ține de poluare. Activist convins, Nicușor Dan a promis în programul electoral că vine cu cinci soluții clare pentru mediu. Combaterea poluării, extinderea spațiilor verzi, investiții în eficiență energetică a clădirilor, managementul superior al deșeurilor și stimularea soluțiilor nepoluante de transport urban.

„Vom implementa obligativitatea eliminării dispersiei prafului și pulberilor provenite din activitățile de construcții și demolări, prin procedee precum udarea. Vom lărgi rețeaua de senzori și de stații de monitorizare a aerului.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Acestea vor fi poziționate corect (actualmente 6 dintre cele 8 stații sunt poziționate în pădure sau în apropierea unor zone verzi, oferind o imagine deformată a realității de mediu din București), iar datele vor fi comunicate transparent publicului bucureștean și Agenției Europene de Mediu”, a transmis Nicușor Dan.

Mai mult de atât, Nicușor Dan a spus că se va finaliza Registrul Spațiilor Verzi, va începe proiectul Centura Verde a Bucureștiului și va creea o pădure urbană în spatele stadionului Ghencea.

Creșe, școli, grădinițe și locuințe

Noul primar general al Bucureștiului a plusat și la capitolul educație. Acesta a anunțat că vrea să construiască în colaborare cu primăriile de sector, cel puțin 30 de creșe și grădinițe, dar și mai multe școli, în parteneriat cu Guvernul. Nicușor Dan vrea ca programele after school să devină ceva obișnuit pentru bucureșteni, drept pentru care până la ultima zi a mandatului său, 150 de școli vor beneficia de așa ceva.

În ceea ce privește sănătatea, Nicușor Dan își dorește o strategie comună cu ministerul condus de Nelu Tătaru pentru spitale. În plus, vrea digitalizarea rețelei sanitare, dotarea instituțiilor medicale cu echipamente moderne, crearea unor centre medico-sociale de sector, care să poată trata urgențele ușoare chiar în cartier degrevând astfel marile spitale de urgență.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO

Nicușor Dan a anunțat că Primaria Capitalei va expertiza din punct de vedere seismic clădirile vechi, va termina proiectarea consolidării acestui tip de clădiri și va începe consolidarea tuturor clădirilor aflate în clasa I de risc seismic.

Mai mult de atât, Nicușor Dan a precizat că își dorește și construirea unor locuințe sociale, dar și un program de suport școlar pentru copiii din familii defavorizate, cu risc de abandon școlar.

 

 

ADVERTISEMENT