News

Nicușor Dan propune suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale. Cinci sectoare ale Capitalei ar fi afectate de această măsură

24.02.2021 | 16:32
Nicusor Dan propune suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale Cinci sectoare ale Capitalei ar fi afectate de aceasta masura
ADVERTISEMENT

Pentru a proteja sutele de hectare de spațiu verde care ar putea, potrivit spuselor sale, să fie distruse, Nicușor Dan va propune în Ședința Consiliului General de vineri, 26 februarie, supendarea pe o perioadă de doi ani a Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) aprobate în mandatul Gabrielei Firea.

Într-un mesaj publicat cu puțin timp în urmă pe rețelele de socializare, acesta dă, însă, asigurări că măsura ce vizează Sectoarele 2,3,4,5 și 6 nu va împiedica proiectele de infrastructură. Cât timp PUZ-urile vor fi suspendate, toate construcţiile vor continua, într-un „regim echilibrat de dezvoltare a Bucureștiului, bazat pe Planul Urbanistic General (PUG)”.

ADVERTISEMENT

Sunt zeci de mii de copii și zeci de mii de vârstnici care suferă de boli respiratorii și boli cardiovasculare, pentru că orașul e din ce în ce mai poluat și mai aglomerat”, susține edilul. În replică, Firea cataloghează inițiativa sa drept un „abuz dement” și îl acuză că nu „îi pasă de oameni”.

Nicușor Dan vrea să suspende PUZ-urile aprobate în mandatul Gabrielei Firea

O spun foarte direct: în ultimii ani, urbanismul din București a fost o golănie, care a costat scump orașul și locuitorii săi. Am hotărât, de aceea, să introduc pe ordinea de zi a ședinței CGMB de vineri proiectele de hotărâre pentru suspendarea pe doi ani a PUZ-urilor de sector din Capitală.

ADVERTISEMENT

Primul și cel mai important argument pentru suspendare: aceste PUZ-uri de sector reprezintă o agresiune intolerabilă asupra sănătății bucureștenilor, fiindcă ele impun dispariția a sute de hectare de spațiu verde prin transformarea lor în spații construibile.

Nu e o metaforă, e vorba efectiv de sute de hectare, iar așa ceva e absolut scandalos. Sunt zeci de mii de copii și zeci de mii de vârstnici care suferă de boli respiratorii și boli cardiovasculare, pentru că orașul e din ce în ce mai poluat și mai aglomerat.

ADVERTISEMENT

Al doilea argument pentru suspendare: prin aceste PUZ-uri de sector se împiedică dezvoltarea infrastructurii Capitalei, a proiectelor prin care orașul va avea un transport mai bun și mai rapid.

Spre exemplu, PUZ Sector 5 împiedică linia de metrou de suprafață care leagă cartierele Giulești și Ferentari de Pipera, Gara de Nord, Otopeni, prevăzând construcția de blocuri pe amplasamentul liniei (prin metrou de suprafață, prin extinderea liniilor de tramvai, prin lărgirea străzilor). Fără niciun fel de corelație cu infrastructura rutieră, traficul devine și mai aglomerat decât este azi, iar acest lucru e inacceptabil.

ADVERTISEMENT

Al treilea argument: PUZ-urile de sector blochează dezvoltarea facilităților de petrecere a timpului liber pentru bucureșteni. E absurd să permitem existența unor PUZ-uri care prevăd construcția blocurilor de 10 etaje pe malurile lacurilor bucureștene, în zone care ar trebui să fie locuri pentru practicarea sporturilor și pentru recreere.

E de menționat de asemenea că două dintre aceste PUZ-uri (PUZ sector 3 și PUZ sector 6) au fost deja anulate de justiție, în primă instanță, instanța apreciindu-le ilegale. După ce aceste PUZ-uri de sector vor fi suspendate de către CGMB, și am încredere că majoritatea din Consiliul General al Capitalei așa va vota, vom reveni la un regim echilibrat de dezvoltare a Bucureștiului, bazat pe Planul Urbanistic General (PUG).

Pe perioada de suspendare a PUZ-urilor, ne vom ocupa de actualizarea acestui PUG, astfel încât el să reflecte realitățile urbane ale momentului, menținând în același timp spațiile verzi ale Capitalei. Prin urmare, orice autorizație de construcție și orice certificat de urbanism se vor emite în continuare prin aceeași procedură, doar că autoritățile locale se vor raporta la PUG și nu la PUZ-uri.

De asemenea, orice construcție deja începută, pe baza reglementărilor în vigoare, va putea continua, pentru că legislația nu acționează retroactiv, ci doar pentru viitor. Indiferent de presiuni, nu voi ceda și voi face ceea ce trebuie pentru apărarea sănătății bucureștenilor și pentru corecta dezvoltare urbanistică a Capitalei”, a scris Nicușor Dan pe contul său de Facebook.

Reacția fostului primar: „Un abuz dement”

De cealaltă parte, Gabriela Firea cataloghează inițiativa drept un „abuz dement”, menit să ducă Bucureștiul în colaps și susține că edilul ia astfel de decizii fără să-i pese de locuitorii orașului pe care îl conduce.

Capitala intră în colaps! Investițiile publice și private vor fi suspendate timp de 2 ani! Asta vrea primarul dreptei unite împotriva oamenilor! A depus un proiect care va fi dezbătut vineri, prin care suspendă toate planurile urbanistice zonale de sector.

Pe scurt, de la poduri, pasaje, lărgiri de bulevarde, până la construcții rezidențiale ori locuințe sociale – toate vor fi înghețate 2 ani, pe puțin. Asta înseamnă că vor fi afectați direct cetățenii, prin nefinalizarea lucrărilor edilitare, precum și investitorii care plătesc taxe și impozite la stat și care își vor trimite angajații acasă, îngroșând șirul șomerilor, precum și persoanele vulnerabile, care așteptau un acoperiș deasupra capului.

Probabil asta vrea dreapta în Capitală! Să pună pe fugă oamenii și capitalurile. Grupul consilierilor social-democrați NU va susține o astfel de aberație administrativă care condamnă Bucureștiul la subdezvoltare, iar pe bucureșteni la sărăcire și lipsa unui minim confort.

Dacă PNL votează abuzul dement al primarului căruia nu îi pasă de oameni, va avea soarta PNȚ-CD!
Instituțiile statului sper să își facă datoria. Este și o problemă de siguranță cetățenilor!”, a transmis fostul primar al Capitalei.

ADVERTISEMENT
Tags: