News

Nicușor Dan reclamă nereguli grave la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor. Edilul a făcut sesizare la DNA

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a sesizat DNA. Acesta reclamă ”nereguli grave” la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), comise în perioada 2018-2020.
25.07.2022 | 19:23
Nicusor Dan reclama nereguli grave la Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor Edilul a facut sesizare la DNA
Nicușor Dan, primarul Capitalei, la o conferință de presă. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Edilul Capitalei, Nicușor Dan, a decis să ia măsuri pe cale juridică în cazul unor nereguli constatate la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA).

Nicușor Dan, sesizare la DNA pentru nereguli la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor

Într-o postare pe contul său de Facebook, ​edilul spune că aceste probleme au apărut în perioada 2018-2020. Atunci, la conducerea ASPA se afla Andrei Mina Drăghici.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan reclamă, printre altele, ”o bătaie de joc pe bani publici”. Una dintre cele mai mari nereguli constatate este achiziția unor ambulanțe veterinare, ambulanțe care nu au nici până azi autorizația pentru a funcționa.

”Am decis sesizarea DNA pentru nereguli grave petrecute la Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor în perioada 2018-2020. Aceste nereguli reies dintr-un raport al Corpului de Control al Primarului General, pe care l-am trimis în control la ASPA în perioada mai – iunie a anului curent.

ADVERTISEMENT

Chestiunea cea mai flagrantă ține de cumpărarea de ambulanțe veterinare, existând suspiciuni serioase despre ilegalități în achiziție. E vorba, în fond, de o bătaie de joc pe bani publici, inclusiv pentru faptul că nici până azi aceste ambulanțe nu au autorizația pentru a funcționa potrivit scopului declarat al achiziției.

Astfel de lucruri sunt intolerabile și nu le tolerez nici la ASPA, nici la alte instituții care țin de Primăria Capitalei”, a scris Nicușor Dan, luni după-amiază, pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Directorul ASPA a demisionat în iunie. Nicușor Dan: ”A gestionat bugetul ca pe propriul buzunar”

Pe 2 iunie anul curent, Nicușor Dan anunța că Directorul Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), Andrei Mina Drăghici, numit în funcție de către PSD, a demisionat.

Edilul spunea că Drăghici a gestionat bugetul instituției ”ca pe propriul buzunar” și îl acuza de prejudicii de aproape 500.000 de euro.

ADVERTISEMENT

În iunie, Nicușor Dan prezenta rapoartele Curții de Conturi și Corpului de control:

* 809.200 lei, prejudiciu material provenit din achiziţia a 24 de containere neutilizabile din punctul de vedere al normelor sanitar-veterinare;
* 535.493 lei, sumă cheltuită pentru achiziţionarea şi instalarea unor cuşti pentru câini la adăpostul ASPA din Mihăileşti, fără să existe documente de recepţie şi la construcţia cărora nu s-au folosit numai materiale furnizate de executant, ci şi materiale rezultate din vechile cuşti, dar contravaloarea materialelor a fost plătită integral;
* 147.902 lei, reprezentând cheltuieli de personal provenite din angajarea nejustificată a unor persoane detaşate de la societăţi comerciale private;
* 103.305 lei, cheltuieli nejustificate în cadrul evenimentului Stop Abandon;
* 809.200 lei, sumă ce reprezintă valoarea achiziţionării a două ambulanţe veterinare fără obţinerea autorizaţiilor pentru funcţionare de la Colegiul Medicilor Veterinari.

Încă de atunci, edilul spune că a sesizat Parchetul pentru indicii legate de săvârșirea unor fapte penale privind achiziții făcute de ASPA.

ADVERTISEMENT