News

Nicușor Dan refuză să mai dea bani donatorilor de plasmă. Replica Gabrielei Firea

30.09.2020 | 19:37
Nicusor Dan refuza sa mai dea bani donatorilor de plasma Replica Gabrielei Firea
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan a anunțat că proiectul privind stimularea financiară a donatorilor de sânge și plasmă e ilegal și va fi stopat.

Primarul ales al Capitalei e nemulțumit de programul gândit de Gabriela Firea și a anunțat că orice fel de proiect care e ilegal va înceta.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Gabriela Firea îl critică pe Dan pentru această decizie și anunță că peste 400 de vieți au fost salvate cu ajutorul Primăriei Generale.

Nicușor Dan nu vrea să mai dea bani donatorilor de plasmă

„În primul rând acele proiecte care sunt ilegale vor înceta. Proiectul privind stimulentul pentru donarea de plasmă este ilegal, pentru că şi în România şi în Uniunea Europeană, să-i stimulezi financiar pe cei care donează sânge este ilegal. De ce este această politică? Pentru că încurajezi astfel oameni care nu sunt neapărat sinceri şi pot să-i pună în pericol pe cei cărora le donează sânge. Din acest motiv, acest program va fi stopat şi bineînţeles vom încerca să stimulăm oamenii să doneze gratuit sânge, plasmă pentru vindecarea altor oameni”, a declarat Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Nicușor Dan a anunțat că subvențiile acordate persoanelor care donează sânge nu vor fi tăiate: „Nu. Oriunde în lumea civilizată există o subvenţie pentru transportul public pentru că asta duce la o reducerea poluării”.

Cu toate că Nicușor Dan susține că donatorii de sânge nu sunt „plătiți”, realitatea îl contrazice. În România oricine donează sânge are mai multe beneficii, printre care:

ADVERTISEMENT
  • 1 zi de concediu plătit -Pentru fiecare donare de sânge, ai dreptul la o zi suplimentară de concediu plătit!
  • Analize gratuite -Beneficiezi de un set de analize gratuit: RH, grupa sangvină, Hepatita B, C, HIV, leucemie, sifilis şi probe hepatice.
  • Bonuri de masă -Fiecare donator primeşte 7 bonuri de masă în valoare totală de 60 lei.
  • 50% reducere la METROU și RATB -Primeşti o adeverinţă pentru 50% reducere la un abonament de 30 de zile pentru transportul în comun.

Gabriela Firea i-a replicat dur lui Nicușor Dan și anunță că întregul program a salvat 400 de pacienți, mai mult acest proiect nu este ilegal cum susține Dan.

ADVERTISEMENT
  • Cu 1000 de euro, sub formă de tichete, erau stimulați acei oameni care donau plasmă în vreme de pandemie

400 de pacienţi de la AŢI salvaţi prin proiectul propus de mine şi votat de Consiliul General, care prevede acordarea unui stimulent financiar de 1.000 de euro donatorilor de plasmă sanguină, atât de necesară pentru vindecarea pacienţilor COVID 19 cu forme grave. Acest program TREBUIE să continue! Azi, domnul Nicuşor Dan a anunţat că îl va anula, pentru că ar fi “ilegal”! Este un proiect perfect legal! În toată lumea civilizată sunt astfel de proiecte care salvează vieţi.

Resping ferm această acuzaţie şi atrag atenţia că acest om este de un cinism îngrozitor şi nu-i pasă absolut deloc de oameni! În doar o lună, avem 130 de persoane care au avut Covid, s-au vindecat şi au dezvoltat anticorpi, care au donat plasmă prin programul nostru. Asta înseamnă că pot fi salvaţi 400 de pacienţi cu forme severe! Tratamentele deja au început şi dau roade! Încetaţi lupta politică! Puneţi capăt rafuielilor personale! Aveţi grijă de oameni, pentru că ei sunt cei mai importanţi! Este crimă ce face acest individ! Să opreşti un program care salvează vieţi, doar pentru că l-am iniţiat eu! Să se uite în ochii familiei unui bolnav grav de Covid şi care are nevoie urgent de plasmă! Să vedem: mai anulează programul?”, a replicat Firea.

ADVERTISEMENT