News

Nicușor Dan se pregătește pentru demolarea unei clădiri de birouri din Capitală. „Așteptăm decizia CAB. Este emblema corupţiei imobiliare”

Nicușor Dan a anunțat sâmbătă, 6 iulie, că Primăria Capitalei este gata pentru demolarea unei uriașe clădiri de birouri din Capitală, imediat după decizia CAB
06.07.2024 | 14:30
Nicusor Dan se pregateste pentru demolarea unei cladiri de birouri din Capitala Asteptam decizia CAB Este emblema coruptiei imobiliare
Primarul Capitalei, gata de demolarea turnului de 19 etaje. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Primarul Nicușor Dan a anunțat că, în câteva săptămâni, este așteptată decizia definitivă a Curții de Apel București în cazul Cathedral Plaza, uriașa clădire de birouri construită lângă catedrala catolică Sf. Iosif în urmă cu aproape două decenii. Edilul a subliniat că, în urma deciziei instanței, Primăria Capitalei este gata să demareze demolarea construcției.

Nicușor Dan, gata de demolarea Cathedral Plaza

Primarul Nicușor Dan a explicat sâmbătă, în cadrul emisiunii Insider Politics de la Prima TV, că în cazul Cathedral Plaza, blocul turn de 19 etaja din Sectorul 1, au fost patru procese în instanță, două dintre acestea finalizate. Concret, instanța a stabilit deja că autorizația de construire, dată de primarul Andrei Chiliman, a fost ilegală.

ADVERTISEMENT

„Sunt patru litigii importante, două s-au finalizat. Unul a spus că autorizaţia e nelegală – dată de Andrei Chiliman ca primar al Sectorului 1 în 2006. În 2010, Curtea de Apel Suceava a zis că autorizaţia este nelegală, chestiunea asta s-a închis.

După care, în 2012-2013, Tribunalul Dâmboviţa a spus că ea trebuie demolată de primarul municipiului, nu de primarul de sector. Eu am dat o dispoziţie de demolare. În urma acestei dispoziţii, trebuia să angajăm mai întâi expert, apoi o firmă de construcţii etc.”, a declarat primarul Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT

Edilul a explicat și care este stadiul actual al proceselor cu proprietarii Cathedral Plaza. Acesta a precizat că autorizația de demolare a fost suspendată de instanță în momentul în care proprietarii turnului au încercat intrarea în legalitatea a construcției. Nicușor Dan a precizat că, în primă instanță, această cerere a fost deja respinsă.

„Dispoziţia pe care eu am dat-o a fost suspendată de către instanţă până la judecarea celuilalt proces care vizează intrarea în legalitate. Să zicem că bunica dumneavoastră are o casă la ţară pe care a construit-o fără autorizaţie acum 60 de ani. Nu înseamnă că trebuie să o demolăm.

ADVERTISEMENT

Trebuie să ne uităm dacă această construcţie se încadrează în Planul Urbanistic al localităţii şi cele mai multe se încadrează. Proprietarii de la Cathedral Plaza au apelat la acest mecanism al intrării în legalitate. În opinia mea, total nejustificat. Dar există un litigiu pe acest subiect”, a mai precizat edilul Capitalei.

Este așteptată decizia finală a Curții de Apel

Acum, a mai precizat primarul Nicușor Dan, Primăria Capitalei așteaptă decizia finală a Curții de Apel București în acest dosar, după ce Tribunalul București a respins, în primă instanță, intrarea în legalitate a construcției.

ADVERTISEMENT

„Tribunalul Bucureşti a respins intrarea în legalitate şi în câteva săptămâni se va pronunţa Curtea de Apel Bucureşti. În ipoteza în care Curtea de Apel va confirma ceea ce zice Tribunalul, dispoziţia mea va rămâne în picioare şi o să demolăm. Sper să o demolăm”, a mai precizat edilul la Prima TV.

În final, referindu-se la clădirea din centrul Capitalei drept „simbolul corupției imobiliare”, Nicușor Dan și-a exprima speranța că această construcție va putea fi demolată în final.

„Această clădire este emblematică, au fost proteste de sute de mii de oameni în momentul în care s-a făcut, este emblema corupţiei imobiliare din Bucureşti, şi faptul că va putea fi demolată într-o zi va fi un semn de sănătate a democraţiei noastre”, a mai spus Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT