Alegeri 2024

Nicușor Dan, somat de Burduja să clarifice legăturile cu Matei Păun și finanțarea campaniei. „Bucureștenii au dreptul să știe”

Burduja îi cere lui Nicușor Dan să-și clarifice finanțarea campaniei și legăturile cu Matei Păun. „Deci, dragă Nicuşor, nu te mai ascunde!”
15.05.2024 | 16:36
Nicusor Dan somat de Burduja sa clarifice legaturile cu Matei Paun si finantarea campaniei Bucurestenii au dreptul sa stie
Burduja spune că Nicușor Dan nu și-a clarificat finanțarea de campanie și legăturile cu Matei Păun / Foto: captură, Facebook
ADVERTISEMENT

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei, i-a cerut, miercuri, primarului general Nicușor Dan, să clarifice finanțările sale de campanie, de unde vin banii și ce legături are cu omul de afaceri Matei Păun care „are legături profunde cu Rusia și Belarus”.

Burduja: „Domnul Păun are la vedere legături profunde cu Rusia”

Sebastian Burduja a declarat, într-o conferință de presă susținută miercuri, că „nu poate sta pe margine” când vede în mass-media relatări despre omul de afaceri Matei Păun, despre care spune că este pro-rus și pro-Putin, în condițiile în care primarul general, Nicușor Dan, nu a oferit răspunsuri cu privire la „implicarea” lui Păun în campania electorală actuală a acestuia dar și în trecut.

ADVERTISEMENT

„Eu nu pot sta pe margine şi să constat că, în ultima perioadă, se adună informaţiile publice, anchetele de presă, privitoare la personajul cel mai apropiat de Nicuşor Dan, se numeşte Matei Păun. Domnul Păun are la vedere legături profunde cu spaţiul estic, cu Rusia, cu Belarus, cu investiţii de acolo şi lucrurile acestea sunt, cum am spus, la vedere. Mai mult, s-a pronunţat constant în favoarea regimului Putin.

„Nu am văzut nici un fel de răspuns din partea lui Nicuşor Dan”

A spus că Rusia şi Statele Unite ale Americii sunt ţări foarte asemănătoare. Nu văd pe ce se bazează. A spus că Occidentul a greşit în raport cu Federaţia Rusă. A spus că, pe scurt, Putin nu este chiar atât de rău. Nu am văzut niciun fel de răspuns din partea lui Nicuşor Dan privitor la implicarea domnului Matei Păun în campania dânsului de acum şi din trecut. Înţeleg că este susţinătorul şi prietenul dânsului apropiat, că domnul Nicuşor Dan îşi petrece vacanţele cu domnul Păun, dânsul a declarat-o”, a spus Burduja.

ADVERTISEMENT

„Bucureştenii au tot dreptul să ştie”

„Ca bucureștean și român”, a explicat candidatul PNL, „are o problemă” cu acestea, în contextul războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina, deci este imperativ ca Nicușor Dan să facă lămururile cerute pentru că locuitorii Capitalei „au dreptul să știe” dacă în campania primarului general există persoane ce au legătură cu Rusia.

„Deci miza Bucureştiului este una cu totul şi cu totul aparte şi cred că bucureştenii au tot dreptul să ştie dacă în campania lui Nicuşor Dan există oameni cu legături cu Federaţia Rusă, cu legături de bani, cu legături de prietenii. Nu oricine poate să facă afaceri în Belarus, de exemplu. Domnul Matei Păun a făcut lucrul acesta şi poate încă o face.

ADVERTISEMENT

Aşadar, mă gândesc că poate de aceea domnul Nicuşor Dan nu acceptă nici până în ziua de azi o dezbatere, pentru că ar trebuie să dea răspuns la aceste informaţii. Iniţial domnul Păun era managerul dânsului de campanie, cu siguranţă a fost în trecut. Apoi s-a spus că nu mai este, dar are întâlniri cu doamna care e managerul de campanie a domnului Nicuşor Dan”, a declarat Burduja.

„Deci, dragă Nicuşor, nu te mai ascunde!”

Candidatul liberalilor i-a cerut lui Nicușor Dan „să nu se mai ascundă” și să accepte un dialog și o dezbatere cu el, amintind că acesta deschide PMB pentru evenimentul Noaptea Muzeelor.

ADVERTISEMENT

„Deci, dragă Nicuşor, nu te mai ascunde! Dacă tot deschizi Primăria pentru Noaptea Muzeelor şi, bucureştenii au şansa să vadă biroul în care ai stat închis trei ani şi jumătate, poate totuşi deschizi poarta şi pentru un dialog. Pentru că nu poţi să îl refuzi acum bucureştenilor şi apoi să îl ceri după alegeri, într-o eventuală majoritate în Consiliul General.

Deci solicit imperativ să clarifice în termen cel mai scurt pentru toţi bucureştenii toată finanţarea campaniei dânsului, legăturile pe care le are cu orice persoane afiliate cu Federaţia Rusă, de unde au venit banii”, a spus Burduja.

Cât ar fi cheltuit Nicușor Dan pe campanie

Sebastian Budruja a mai afirmat că cheltuielile pentru publicitatea de campanie online s-au ridicat la 364.000 de lei în ultimele 30 de zile, plus aproximativ un milion de lei reprezentând alte cheltuieli de campanie.

„Ştim că pe outdoor a cheltuit undeva la 180.000 euro, spune dânsul. Experţii spun că mult mai mult, că valorează mult mai mult spaţiul comercial. Ştim că domnul Matei Păun i-a negociat contractul pentru spaţiile outdoor cu o companie de care este dânsul legat. Toate lucrurile acestea sunt reliefate în anchetele jurnaliştilor. Şi am făcut un calcul doar la vedere pe cât a cheltuit domnul Nicuşor Dan pe online.

Deci, în ultimele şapte zile, discutăm de 90.000 lei şi, în ultimele 30 de zile, discutăm de 364.000 lei care se adaugă la aproape un milion de lei. Asta este doar ce a cheltuit dânsul oficial, pe persoană fizică, ca Nicuşor Dan. Este candidat independent, nu are alte surse. Trebuie să ne explice de unde au venit bănuţii, aproape 1,4 milioane lei. Pentru că eu nu am văzut ca dânsul să aibă asemenea resurse.

Spune că este un om modest. Nu neg chestiunea aceasta. Stă cu chirie, ş.a.m.d. Totuşi, înseamnă că aceşti bani vin de undeva şi înseamnă că acele persoane setează o agendă pentru primarul în funcţie. Poate şi din cauza aceasta nu se preocupă de ceea ce îi interesează cu adevărat pe bucureşteni”, a mai spus Sebastian Burduja.

Primarul general: „Nici o legătură”

De partea sa, Nicușor Dan a afirmat, luna aceasta, că nu „există nici o legătură” între finanțarea de campanie și firme rusești și că în anii 2012, 2016 și 2020 finanțările au venit de la „români”.

„Nu există absolut nici o legătură. Şi în 2012, şi în 2016, şi în 2020, am avut finanţări de la români, că aşa spune legea, şi oameni care au donat pur şi simplu, asta e singura sursă de finanţare”, a spus Dan.

În legătură cu Matei Păun, primarul general a spus că nu este implicat în actuala campanie a lui. „A fost şeful de campanie în 2016. Nu mai este şeful de campanie. În 2020 a fost o campanie pentru că avem susţinerea partidelor, a fost o firmă mare cu care am lucrat şi a fost plătită de PNL”, a spus Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator...
Accident cumplit în Codăeşti, judeţul Vaslui. Trei tineri morţi, după un impact devastator între o maşină şi două motociclete
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Metode naturale care te scapă de țânțari. Funcționează și în cazul muștelor
Metode naturale care te scapă de țânțari. Funcționează și în cazul muștelor
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a...
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în tinerețe: „Eu aveam 19 ani, ea puțin mai mult”