Alegeri 2024

Nicușor Dan spune că Primăria Bucureștiului are 5.000 de procese noi în fiecare an. „Sunt unele care au mize uriașe”

Nicușor Dan, despre procesele pe care le are Primăria Bucureștiului. „Cam 5.000 de procese noi pe an, pe diferite teme, unele au mize uriașe”
10.05.2024 | 08:38
Nicusor Dan spune ca Primaria Bucurestiului are 5000 de procese noi in fiecare an Sunt unele care au mize uriase
Nicușor Dan spune că PMB poate avea pe rol și 15.000 de procese / Foto: Inquam Photos, George Călin
ADVERTISEMENT

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a vorbit, joi seara, despre eșecurile din mandatul său dar și despre procesele pe care le are Primăria Municipiului București.

Nicușor Dan: „Nerealizări sunt lucruri pe care am fi putut să le facem mai repede”

Nicușor Dan a vorbit joi seara despre nerealizările din mandatul său. La acest capitol, a spus el, stă neimplementarea semaforizării inteligente. Primarul general a spus însă că a fost semnat recent contractul pentru studiul de fezabilitate.

ADVERTISEMENT

„Nerealizări sunt lucruri pe care am fi putut să le facem mai repede. De exemplu, semaforizare inteligentă, la care abia am semnat contractul pentru studiu de fezabilitate. A durat un an, ceea ce nu știam, că nu aveam inventarul celor 500.000 de intersecții.

Asta a durat un an, după care am pregătit o documentație de achiziție, am desfășurat o achiziție, a mai durat un an până când s-au depus ofertele și le-am evaluat, iar după aceea au început contestațiile, a mai durat un an în instanță și toate astea, după care a venit ordonanța guvernului și nu ne-a lăsat să semnăm contractul, după care n-am avut buget și abia acum în aprilie am semnat contractul pentru studiile de fezabilitate”, a declarat el la Antena3CNN.

ADVERTISEMENT

Când vor funcționa

Primarul general a explicat că semafoarele inteligente vor funcționa în trei ani, după ce vor fi parcurse etapelor studiilor de fezabilitate. „Studiile de fezabilitate au etape și după fiecare etapă mai trebuie să luăm în calcul un an și jumătate. Deci, cu totul, 500 de intersecții conectate cu camere care iau informații în timp real conectate cu un server, probabil că în trei ani-trei ani și jumătate de acum încolo o să le avem”, spus Nicușor Dan.

5.000 de procese noi pe an

Edilul a mai spus că Primăria Generală are 5.000 de procese noi pe an, în legătură cu diverse teme (drept de proprietate, amenzi etc). Nicușor Dan a precizat că, dintre acestea, unele au mize foarte ridicate.

ADVERTISEMENT

„Cam 5.000 de procese noi pe an, pe diferite teme: pe dreptul proprietății, pe amenzi, pe așa-numitele uzucapiuri, pe fel de fel. Procese noi pe an, în sensul că sunt din cele care au început în 2022. Pe rol, păi dacă sunt 5.000 pe an, probabil că pe rol sunt între 10.000-15.000.

Poate să fie 10 milioane, poate să fie 20 de milioane de lei pe an. Trebuie să înțelegeți că, între aceste 10.000-15.000 de procese, sunt unele care au mize uriașe. De exemplu, litigii în care un proprietar solicită o despăgubire pentru că terenul lui e în spațiu verde, un litigiu ca ăsta poate să aibă o miză de 50 de milioane euro.

ADVERTISEMENT

Un litigiu în care un dezvoltator e nemulțumit că nu-i dăm o autorizație, un litigiu ca ăsta poate să aibă o miză de 4, 5, 10 milioane de euro și atunci e logic să avem avocați care să ne reprezinte”, a explicat Nicușor Dan.

ADVERTISEMENT