Testul Puterii cu Denise Rifai a continuat seria interviurilor în exclusivitate cu cei mai importanți candidați la alegerile prezidențiale, doar pe FANATIK.ro. Invitatul de marţi care a răspuns întrebărilor dure ale realizatoarei a fost Nicușor Dan, actualul Primar General al Capitalei și candidat independent la președinția României.
Emisiunea a putut fi urmărită în direct, de la ora 20.00, atât pe FANATIK.ro, cât şi pe YouTube și Facebook, pe conturile oficiale FANATIK. În cadrul ei, Denise Rifai îi provoacă pe cei care aspiră la cea mai înaltă funcție în stat să treacă „Testul Puterii”, o confruntare directă cu adevărul, fără menajamente, în fața românilor care vor merge la vot.
După Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Funeriu, a venit rândul lui Nicușor Dan să răspundă întrebărilor ce nu pot fi ocolite. Actualul edil al Bucureștiului a vorbit despre viziunea sa pentru România, despre planurile de dezvoltare internă și despre poziționarea externă a țării, dar a fost testat și sub aspectul vieții personale. Astfel, politicianul a împărtășit opinii care nu au avut legătură politica şi, în plus, și-a expus şi slăbiciunile.
La rândul lor, Victor Ponta și Crin Antonescu, de exemplu, au fost nevoiți să își spună părerile în legătura cu anumite subiecte delicate. Fostul lider PNL a fost întrebat dacă există încălzirea globală cauzată de activitatea umană. Politicianul nu a stat mult pe gânduri și a răspuns simplu, dar neașteptat, „nu”.
Fostul lider PSD, Victor Ponta, a fost întrebat de realizatoarea emisiunii dacă este de acord cu căsătoriile între persoanele de același sex. Nici fostul premier nu s-a ferit să răspundă „nu”, explicând că viziunea sa asupra familiei este una tradițională.
Candidat independent la alegerile prezidențiale din mai 2025, Nicușor Dan este Primarul General al Capitalei din 2020, funcție în care a fost reales în 2024 cu peste 47% din voturi. A devenit cunoscut în spațiul public prin implicarea civică, dar și prin activitatea sa de matematician, fiind dublu medaliat cu aur la Olimpiada Internațională de Matematică, în anii 1987 și 1988.
Absolvent al Facultății de Matematică din cadrul Universității București și ulterior al unor studii la Paris, Nicușor Dan s-a întors în România unde a lucrat la Institutul de Matematică al Academiei Române. A fondat Școala Normală Superioară din București și Asociația Salvați Bucureștiul, una dintre cele mai vizibile organizații civice care luptă pentru protejarea patrimoniului urban.
În 2016, a pus bazele Uniunii Salvați România (USR), formațiune politică pe care a condus-o o perioadă, înainte de a se retrage din partid. A candidat pentru Primăria Capitalei și în 2012, iar în 2020 a reușit să câștige funcția, susținut de o alianță de dreapta.
Nicușor Dan și-a depus candidatura la alegerile prezidențiale din 2025 pe data de 7 martie 2025. Tot atunci, oficialul a declarat că rolul președintelui României este „să adune toate energiile pentru a face o țară puternică.”
În declarațiile făcute ulterior, primarul Capitalei a vorbit despre nevoia unei schimbări de paradigmă: oamenii cinstiți, care muncesc, plătesc taxe și respectă legea, ar trebui să aibă o voce mai puternică în spațiul public decât politicienii care fac jocuri de culise.
Testul Puterii nu este o simplă emisiune. Acest format este gândit pentru a pune candidații în fața întrebărilor care contează cu adevărat pentru viitorul României. Denise Rifai structurează interviurile în patru runde: testul de țară, testul extern, testul politic și testul personal. Fiecare etapă scoate la iveală viziunea, competențele, dar și slăbiciunile celor care își doresc să conducă țara.
Testul de țară analizează problemele din educație, sănătate, justiție și economie. Testul extern obligă candidații să se pronunțe pe teme complexe de geopolitică. Testul politic explorează relațiile și jocurile de culise ale candidaților, iar testul personal le testează caracterul, reacțiile sub presiune și capacitatea de a răspunde sincer.
Mai mult decât atât, invitații vor trebui să răspundă la unele întrebări doar cu „da sau nu”, fără să stea prea mult pe gânduri. De asemenea, Denise Rifai a anunțat că invitații vor fi „taxați” dacă nu vor oferi răspunsurile potrivite.
„Celor care pică testul sau ne mint în mod flagrant le voi arăta un cartonaș roșu. Celor care în timpul testului oferă informații false le voi arăta un cartonaș galben. După ce vom finaliza toate interviurile, cu toți candidații înscriși în cursa pentru Cotroceni, vom începe un set de dialoguri între contracandidați, dar și între echipele de susținători”, a dezvăluit Denise Rifai.
Ultimul invitat în cadrul emisiunii, fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, a fost primul politician până în prezent care a primit un cartonaș galben. Realizatoarea emisiunii a fost de părere că invitatul a evitat să răspundă mai multor întrebări și a încercat să schimbe subiectul, fără să spună exact ce crede.
„Nu o să vă dau cartonaș roșu, deși numărul de ezitări, de dribbling-uri… m-ar abilita, cum să zic, să vă dau chiar mai multe. Dar vă dau un cartonaș galben pentru atât de multe ezitări din partea unui politician”, i-a spus Denise Rifai lui Daniel Funeriu.