Fotbal international

Nigeria la Campionatul Mondial din 2018. Lotul Nigeriei la CM 2018, programul şi cote la pariuri

25.05.2018 | 20:59
Nigeria la Campionatul Mondial din 2018 Lotul Nigeriei la CM 2018 programul si cote la pariuri

Echipa națională a Nigeriei va participa în Rusia pentru a șasea oară la un turneu final de Campionat Mondial. ”Vulturii” au în gând doar calificarea din faza grupelor, performanță pe care au mai realizat-o anterior la trei ediții, 1994, 1998 și 2014. De la prima lor calificare la un turneu final, în 1994, nigerienii nu au ratat decât ediția din 2006.

La ediția din urmă cu patru ani, Nigeria s-a clasat pe locul doi în grupa F, după vicecampioana Argentina, reușind o remiză cu Iran, scor 0-0, o victorie cu Bosnia-Herțegovina, scor 1-0, și o înfrângere la limită, dar spectaculoasă în fața Argentinei, scor 2-3. În optimile de finală, africanii au dat de puternica reprezentativă a Franței și au pierdut cu 2-0, dar au rezistat aproximativ 80 de minute în fața ”cocoșului galic”.

Cum s-a calificat Nigeria la Campionatul Mondial 2018

În prima fază a preliminariilor africane pentru Campionatul Mondial, Nigeria a trecut în dublă manșă de modesta Swaziland, scor general 2-0, calificându-se în faza grupelor. Aici, deși a avut o grupă extrem de grea cu Zambia, Camerun și Algeria, nigerienii s-au impus extrem de clar. Ei au câștigat grupa cu 14 puncte acumulate din patru victorii și două rezultate de egalitate, dintre care ultimul când deja obținuseră biletele pentru Rusia.

Lotul naționalei Nigeriei la CM 2018

Germanul Gernot Rohr a convocat un lot lărgit de 30 de fotbaliști pentru meciurile amicale cu RD Congo și Anglia. După aceste întâlniri, el va renunța la șapte jucători. Înainte de a ajunge la Campionatul Mondial, nigerienii vor mai juca o partidă de verificare împotriva Cehiei.

Gernot Rohr a făcut un mix între jucătorii cu expriență și cei tineri, dar se remarcă faptul că doar trei fotbaliști vin din campionatul intern și doi dintre ei sunt portari. Presa nigeriană apreciază că Rohr a ales cei mai buni jucători ai momentului, singura decizie controversată fiind lăsarea acasă a promițătorului atacant Junior Ajayi, care evoluează la Al Ahly, campioana Egiptului.

Echipa națională a Nigeriei pentru Campionatul Mondial din 2018
Echipa națională a Nigeriei pentru Campionatul Mondial din 2018

Portari: Ikechukwu Ezenwa (Enyimba), Daniel Akpeyi (Chippa United), Francis Uzoho (Deportivo La Coruna), Dele Ajiboye (Plateau United);

Fundași: William Troost-Ekong (Bursaspor), Leon Balogun (FSV Mainz), Ola Aina (Chelsea Londra), Kenneth Omeruo (Kasimpașa), Brian Idowu (Amkar Perm), Chidozie Awaziem (FC Nantes), Abdullahi Shehu (Bursaspor), Elderson Echiejile (Cercle Bruges), Tyronne Ebuehi (ADO Den Haag), Stephen Eze (Lokomotiv Plovdiv);

Mijlocași: John Obi Mikel (Tianjin Teda), Ogenyi Onazi (Trabzonspor), John Ogu (Hapoel Beer Sheva), Wilfred Ndidi (Leicester City), Uche Agbo (Standard Liege), Oghenekaro Etebo (Las Palmas), Joel Obi (FC Torino), Mikel Agu (Bursaspor);

Atacanți: Odion Ighalo (Changchun Yatai), Ahmed Musa (ȚSKA Moscova), Victor Moses (Chelsea Londra), Alex Iwobi (Arsenal Londra), Kelechi Iheanacho (Leicester City), Moses Simon (Gent), Junior Lokosa (Kano Pillars), Simeon Nwankwo (Crotone).

Vedeta naționalei Nigeriei la CM 2018

Căpitanul naționalei Nigeriei, John Obi Mikel, este cea mai importantă figură din lot. Deși Iheanacho, Iwobi, Moses, Musa sau Ndidi sunt pe un val ascendent, mijlocașul central ajuns în China la Tianjin Teda este în continuare marea vedetă.

John Obi Mikel bucurându-se după calificarea Nigeriei la Campionatul Mondial din 2018
John Obi Mikel bucurându-se după calificarea Nigeriei la Campionatul Mondial din 2018

Obi Mikel a ajuns la 31 de ani, iar turneul final din Rusia va fi cel mai probabil ultimul său Mondial. El și-a contruit toată cariera la Chelsea Londra, acolo unde a petrecut timp de 11 ani. La naționala Nigeriei, mijlocașul a adunat 82 de selecții și are șase goluri înscrise.

Selecționerul Nigeriei la Campionatul Mondial din 2018

Tehnicianul german Gernot Rohr, în vârstă de 64 de ani, este un fin cunoscător al fotbalului african, el muncind pe acest continent în ultimii zece ani. A preluat naționala ”vulturilor” în august 2016 și a înregistrat 13 victorii, patru remize și patru înfrângeri. Rohr, care cea mai mare parte a carierei de jucător și-a pretrecut-o la Girondins Bordeaux, și-a început cariera de antrenor tot la formația franceză, iar apoi a mai pregătit echipele US Creteil, OGC Nice, Young Boys Berna, AC Ajaccio și FC Nantes. A urmat plecarea în Africa, unde a preluat formația tunisiană Etoile Sahel, iar apoi reprezentativele din Gabon, Niger și Burkina Faso.

Gernot Rohr va fi selecționerul NIgeriei la Campionatul Mondial din 2018
Gernot Rohr va fi selecționerul NIgeriei la Campionatul Mondial din 2018

Programul naționalei Nigeriei la CM 2018

16 iunie, ora 22:00 – Croația – Nigeria (Kaliningrad)

22 iunie, ora 18:00 – Nigeria – Islanda (Volgograd)

26 iunie, ora 21:00 – Nigeria – Argentina (Sankt Petersburg).

Obiectivele naționalei Nigeriei la Campionatul Mondial din 2018

Nigeria vine la Campionatul Mondial din Rusia cu obiectivul de a trece de faza grupelor, așa cum au făcut în trei din cele cinci ediții la care au mai participat, deși are o grupă infernală cu Argentina, Croația și Islanda. Pe hârtie, șansele ”vulturilor” sunt infime, dar formațiile africane au reușit de multe ori surprize la turneele finale.

Nigeria este în grupă cu Argentina, Croația și Islanda la Campionatul Mondial din 2018
Nigeria este în grupă cu Argentina, Croația și Islanda la Campionatul Mondial din 2018

”Am spus deja că în acest moment nu avem vedete, dar vrem să fim o echipă unită, cu o mentalitate câștigătoare. Îmi doresc să văd disciplină și solidaritate între jucători. Acesta este drumul către succes”, a declarat Gernot Rohr.

Palmaresul naționalei Nigeriei la Campionatul Mondial

Nigerienii s-au calificat pentru prima dată la un Campionat Mondial în 1994, atunci când surprinzător au cîștigat o grupă cu Bulgaria, Argentina și Grecia și au fost eliminați cu scandal în optimi de Italia după prelungiri. Africanii au mai repetat performanța de a ajunge în optimi și în 1998 (1-4 cu Danemarca, după ce au câștigat grupa cu Paraguay, Spania și Bulgaria) și 2014. În 2002 și 2010, ”vulaturii” nu au trecut de faza grupelor.

Ce cotă are Nigeria la pariuri la Campionatul Mondial 2018

Așa cum era și normal, Nigeria nu este una dintre favoritele la câștigarea Campionatului Mondial, având o cotă de 200. Africanii o cotă de 3,50 la calificarea din grupă și de 12,00 să se claseze pe primaa poziție. Un parcurs dezastruos închiat pe ultimul loc în grupa D are o cotă de 2,30.