Sport

Nimic despre fotbal înainte de Austria – România! Legăturile din Viena cu Eminescu, Enescu şi familia Ceauşescu

Viena, oraşul în care se va disputa meciul Austria - România, este unul cu multă însemnătate pentru români, în special dacă vorbim de Mihai Eminescu, George Enescu sau familia Ceauşescu.
Mihai Eminescu, George Enescu si fratele lui Nicolae Ceauşescu au locuit în Viena (colaj foto: fanatik.ro)
ADVERTISEMENT

O vizită în Viena, capitala Austriei, poate însemna cu uşurinţă o plimbare pe urmele unor mari români, care, de-a lungul timpului, au ajuns să-şi lege viaţa de aceste locuri. Personalităţi marcante din cultura română au trăit sau au învăţat în oraşul traversat de Dunăre. FANATIK îţi prezintă un scurt periplu prin Viena, oraş care a marcat viaţa multor români.

Clădirea în care a locuit Mihai Eminescu, în Viena, este în plină renovare

Timp de 3 ani, între 1869 şi 1872, Mihai Eminescu a studiat filozofia la Universitatea din Viena, iar în această perioadă a stat în diferite locuri din capitala Austriei. Clădirea din Porzellangasse numărul 9 a devenit locul cel mai cunoscut unde marele poet a locuit în acea perioadă, iar în 1951 a fost montată o placă de către Societatea Austriaco-Română pentru a reaminti acest lucru.

ADVERTISEMENT

FANATIK a vizitat imobilul din Porzellangasse numărul 9, dar placa nu se mai afla la locul ei. Nu, nu a fost furată sau instrăinată. Clădirea a intrat în renovare, iar unul dintre muncitori, stabilit în Austria din Republica Moldova, a explicat în ce stadiu se află lucrările. „Au schimbat totul, până şi acoperişul. Placa a fost luată pentru protejare şi va fi din nou montată când toate lucrările vor fi gata”.

Apoi am intrat în holul clădirii, unul care avea parfumul epocii secolului al XIX-lea, pe urmele lui Mihai Eminescu, dar la 156 de ani distanţă. Imobilul de pe Porzellangasse numărul 9 intră într-o nouă eră şi parcă, de undeva din trecut, răsună: „Trecut-au anii ca nori lungi pe șesuri / Și niciodată n-or să vie iară, / Căci nu mă-ncântă azi cum mă mișcară / Povești și doine, ghicitori, eresuri”.

ADVERTISEMENT
viena eminescu enescu ceausescu (1)
Clădirea din Viena în care a locuit Mihai Eminescu (sursă foto: fanatik.ro)

Titu Maiorescu, la loc de cinste în clădirea din Viena în care a învăţat

Plecăm din Porzellangasse numărul 9 cu direcţia Akademisches Gymnasium din Viena, un alt loc în care România e la loc de vază. În 1851, Titu Maiorescu era înscris în clasa I a Gimnaziului Academic, o anexă pentru externi a Academiei Tereziene. Aici a învăţat până în 1856, ca mai apoi să devină primul român care este acceptat în Academia Tereziană, pe care a absolvit-o în 1858, la 18 ani, ca şef de promoţie.

La intrarea în Akademisches Gymnasium a fost montată o placă în amintirea faptului că în acea clădire a învăţat Titu Maiorescu, membru fondator al Societăţii Culturale Junimea. Exact societatea unde a fost publicat „Poesii”, singurul volum antum al lui Mihai Eminescu.

ADVERTISEMENT
viena eminescu enescu ceausescu (2)
Titu Maiorescu a învaţat la Academia Gimnazială din Viena (sursă foto: fanatik.ro)

Casa în care a locuit George Enescu, la 7 ani, atunci când a ajuns prima oară în Viena

O clădirea impunătoare de pe Frankenberggasse numărul 6 i-a fost casă micuţului George Enescu, atunci când a ajuns la Viena, la doar 7 ani. În 1888, marele compozzitor a fost admis la Conservatorul din Viena, unde a învăţat timp de 6 ani. A reuşit cu rapiditate să se încadreze în viaţa muzicală a capitalei şi a devenit un preferat al publicului.

ADVERTISEMENT

George Enescu a absolvit Conservatorul din Viena cu medalia de argint, ca mai apoi să-şi continue studiile la Paris. Perioada petrecută în capitala Austriei nu a trecut neoservată, astfel că astăzi există o placă pe frontispiciul clădirii de pe Frankenberggasse numărul 6 care aduce aminte faptul că marele compozitor a locuit aici.

viena eminescu enescu ceausescu (4)
Placa din faţa imobilului în care George Enescu a locuit în Viena (sursă foto: fanatik.ro)

Fratele lui Nicolae Ceauşescu şi-a găsit sfârşitul, în decembrie 1989, în Viena

Cu doi ani mai mare ca Nicolae Ceauşescu, Marin a trăit multă vreme în Viena. Economist, fratele dictatorului a condus, între 1974 şi 1989, reprezentanţa economică a României în capitala Austriei. În jurul acestuia s-au ţesut o serie de legende, mai ales în privinţa transferurilor de valută în conturi din Elveţia.

Pe 28 decembrie 1989, la trei zile după ce Nicolae Ceauşescu a fost executat la Târgovişte, Marin Ceauşescu a fost găsit spânzurat în ambasada României la Viena. Chiar dacă poliţia austriacă a catalogat că decesul a survenit în urma unei sinucideri, sfârşitul fratelui lui Nicolae Ceauşescu a fost considerat de mulţi ca fiind unul în circumstanţe suspecte.