News

Ninsori abundente în Maramureș, aproape de jumătatea lui aprilie. Zăpada are 10 centimetri în Pasul Tihuța

Iarna s-a întors în România, cu ninsori, ceață și temperaturi negative. Duminică, în Pasul Tihuța, județul Bistrița Năsăud, stratul de zăpadă a atins deja 10 centimetri.
10.04.2022 | 16:40
Ninsori abundente in Maramures aproape de jumatatea lui aprilie Zapada are 10 centimetri in Pasul Tihuta
Deși suntem în aprilie, în Pasul Tihuța a nins abundent
ADVERTISEMENT

Vreme severă în nordul țării, acolo unde iarna pare să-și fi reintrat în drepturi, deși calendaristic, ne apropiem de sărbătorile pascale. În județul Bistrița Năsăud a nins abundent duminică, iar în zonele montane s-a așternut zăpada.

Avertizare de Cod Galben în Bistrița Năsăud

În Pasul Tihuța s-au înregistrat -2 grade, iar zăpada a ajuns la 10 centimetri. Jandarmii montani au anunțat însă că, în ciuda vremii nefavorabile, drumul este curățat și se circulă în condiții normale.

ADVERTISEMENT

„Totodată informăm pe toți cei care intenționează să ajungă în această zonă că în intervalul 10 aprilie 2022, ora 11.00-11 aprilie, ora 09.00, a fost emisă o avertizare de Cod Galben, fenomenele vizate fiind ninsori însemnate cantitativ și intensificări ale vântului”, spun jandarmii montani din Bistrița Năsăud.

Vânt și viscol, în Pasul Tihuța

În perioada următoare, se așteaptă intensificări importante ale vântului, care va ajunge, pe creste, la 90-100 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada.

ADVERTISEMENT

”Ninge abundent în nordul si estul județului, în zonele de deal şi cele submontane, iar la peste 1000 m. altitudine este viscol în toată regula! La Tihuța ninge viscolit, vântul suflă în rafale, cu peste 55 – 65 km/h în zonele expuse iar temperatura este negativă, -2°C”, arată și administratorul paginii de Facebook MeteoBN, Mihai O. Bălan.

Pasul Tihuța reprezintă principala cale de trecere între Transilvania și Moldova.

Vreme severă în toată România

Situația din Bistrița Năsăud nu rămâne una izolată. Meteorologii au anunțat, încă de sâmbătă, că România se va confrunta cu o vreme severă, cu temperaturi scăzute pentru această perioadă.

ADVERTISEMENT

O informare meteo de vreme deosebit de rece, vijelii și grindină, valabilă în toată țara, a fost emisă sâmbătă. Pe de altă pare, jumătate din țară se află sub atenționare de vreme rea.

Nici în perioada următoare, situația nu se va schimba prea mult. În noaptea de luni spre marți, temperaturile minime vor fi preponderent negative, mai ales în jumătatea nordică a țării.

ADVERTISEMENT

În zonele montane va ninge luni dimineața iar pe alocuri, va fi furtună.

„La munte va ninge, local însemnat cantitativ și se va depune strat de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze mai mari pe creste, unde rafalele vor depăși 90 km/h, viscolind ninsoarea. În Transilvania, vor fi precipitații mixte”, spun meteorologii.

ADVERTISEMENT