News

Nisipul de pe plaja Caelia i-a orbit pe politicieni! Cum este sabotată electoral o investiție de 10 milioane de euro, cu toate avizele luate

La Constanța, în lupta lor disperată după voturi, politicienii au asmuţit mai multe instituţii ale statului împotriva plajei Caelia. Arme electorale de cinci stele: controale zilnice și amenințări pun în pericol o investiţie premium, pentru toţi românii.
27.05.2024 | 12:25
Nisipul de pe plaja Caelia ia orbit pe politicieni Cum este sabotata electoral o investitie de 10 milioane de euro cu toate avizele luate
Investiţia premium de pe plaja Caelia este pusă în pericol de mizele electorale ale politicienilor fără scrupule Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În două episoade anterioare, FANATIK v-a prezentat în detaliu cea mai tare investiţie a sezonului de pe litoralul românesc. Proiectul premium dezvoltat pe plaja Caelia din Mamaia a devenit însă ţinta unor salve de tun pe care politicienii le folosesc fără discernământ pentru a-şi satisface nevoile electorale. Mai exact, candidatul USR la Primăria Constanţei, Stelian Ion, încearcă prin toate mijloacele să blocheze investiția de zece milioane de euro de la malul Mării Negre, pur și simplu pentru niște voturi în plus. Aceasta este singura miză a politicianului Stelian Ion, pentru toate acuzațiile nevenind cu dovezi concrete. Încă un exemplu elocvent pentru cât de mizeră este campania electorală, cum politicienii nu au niciun fel de scrupule și cum oameni de afaceri onești riscă să piardă milioane de euro din cauza mașinațiunilor electorale.

ISC anchetează emiterea autorizaţiei, Primăria Constanţa arată că totul este perfect legal

Plaja din dreptul hotelului Caelia a fost concesionată de la Administrația Națională “Apele Române” în vara anului trecut, iar autorizaţia de construire din partea Primăriei Constanţa a fost obţinută în data de 19 martie 2024. Imediat ce au început lucrările de amenajare şi modernizare a plajei au început şi atacurile politice, venite din partea USR Constanţa. Pe de o parte îndreptate împotriva actualul primar, Vergil Chiţac, acuzat fără probe că a eliberat ilegal autorizaţia, pe de alta împotriva beneficiarului care a concesionat plaja Caelia.

ADVERTISEMENT

În această luptă electorală, în care investitorul Alin Bucur este prins la mijloc, au fost angrenate şi alte instituţii ale statului. Este vorba despre Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), care la ordinul conducerii de la Bucureşti a înfiinţat ad-hoc o Comisie care să investigheze cum a emis Primăria Constanţa autorizaţiile de construcţie pentru plaja Caelia, dar să ancheteze şi modul în care sunt executate lucrările. Asta în ciuda faptului că avizele şi autorizaţiile au fost răsverificate până în prezent, iar controalele la faţa locului sunt aproape zilnice. Demersurile împotriva investiţiei de zece milioane de euro, făcută pentru toți românii, sunt dublate de atacuri concertate în presa locală şi centrală, deşi nimeni nu a mers la faţa locului pentru a verifica îndeaproape temeinicia celor scrise!

De altfel, legat de această anchetă comandată a Inspectoratului de Stat în Construcții, reprezentanții primăriei Constanţa au transmis oficial încă o dată, vinerea trecută, că “beneficiarul a avut toate avizele necesare, inclusiv de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), iar autorizatia a fost emisă conform reglementărilor legale în vigoare”.

ADVERTISEMENT

Abuz după abuz: ANAR consideră că „o parte din amenajări se întind prea mult spre mare”. Până acum se plângeau că marea este prea departe!

Un alt exemplu clasic de abuz vine şi din partea Administrației Naționale Apele Române (ANAR), care consideră că o parte din amenajările de pe plaja Caelia se întind prea mult spre mare (!!) şi ameninţă că vor comunica operatorului economic, “ca măsuri obligatorii, sistarea de urgenţă a lucrărilor care se realizează în prezent în zona plajei exstinse şi readucerea sectorului de plajă la forma iniţială”. Problema majoră în acest răspuns oferit presei locale este că ANAR nu are puterea legală de a solicita sistarea lucrărilor! Singurele instituţii abilitate să solicite acest lucru sunt Primăria Constanţa, cea care a emis autorizaţia de construire, şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, care a efectuat deja mai multe controale aici, iar până acum nu a constatat nicio neregulă legată de amenajările de pe plaja Caelia. În consecinţă, lucrările pe plaja Caelia continuă conform graficului, în ciuda comunicatelor de presă alarmiste. Ironia întregii situații este că până acum toată lumea se plângea că mergi prea mult până ajungi la mare, că plaja este prea departe, iar astăzi beneficiarul Caelia este urecheat, intimidat, amenințat, pe motiv că „amenajările se întind mult prea mult… spre mare”. Dacă n-ar fi de plâns, ar fi de râs!

Vergil Chițac: “Le-am cerut avize de peste tot… Dacă se respectă toate condițiile, ce putea să facă primarul? Să nu emită autorizația?!”

Edilul Vergil Chiţac a subliniat la rândul său că firma care a concesionat plaja şi s-a angajat să facă amenajările deține toate avizele și documentațiile necesare din punct de vedere legal, astfel că nu ar fi avut motive să nu elibereze autorizația de construire, ba mai mult decât atât, dacă nu o făcea ar fi riscat să fie acuzat de abuz în serviciu.

ADVERTISEMENT

“Acolo, o societate comercială care a închiriat de la Apele Române cu zeci de mii de euro sectorul respectiv de plajă, a depus un proiect de amenajare a plajei. A ajuns la noi, a cerut de la Primărie un certificat urbanistic, i l-am eliberat.

În certificatul de urbanism i-am cerut avize de peste tot, inclusiv de la proprietarul plajelor, care este Statul Român, adică Ministerul Mediului, prin Apele Române. Beneficiarul s-a dus la toți avizatorii, s-au emis avizele.

ADVERTISEMENT

A respectat tot ceea ce am cerut noi în certificatul de urbanism, dintr-un Plan Urbanistic Zonal din 2023, apoi a solicitat autorizația de construire. Din moment ce se respectă toate condițiile, ce putea să facă primarul? Să nu emită autorizația de construire?”, spunea primarul Vergil Chiţac.

Contestatarii amenajărilor de pe plaja Caelia judecă diferit două situaţii identice, în funcţie doar de interesele electorale

Cu toate acestea rivalii politici au asmuțit mai multe instituții ale statului împotriva șantierului deschis legal, inclusiv agenți… de la Poliția Criminalistică năvălind acolo sub diferite pretexte, după cum vă informa FANATIK într-un episod anterior. Acum a intrat pe fir şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, care informează că verifică încă o dată modul în care sunt executate lucrările, asta în condiţiile în care nenumăratele controale anterioare au arătat că la construcţie s-au folosit şi se folosesc numai materiale eco-friendly, preponderent lemn.

“Ideea aici este foarte simplă. S-a organizat o licitaţie, s-a închiriat un sector de plajă, iar sectorul de plajă trebuie amenajat. Turistic, fiindcă pentru asta s-a închiriat, da?! Se plăteşte o chirie, iar chiria este achitată la zi. Toate autorizaţiile sunt obţinute legal, aşa cum şi toate soluţiile, inclusiv cea pentru piscină, sunt atestate de către specialişti”, este premisa de bună credinţă de la care a plecat să construiască beneficiarul plajei.

Numărul autorizației de construire este 241/19.03.2024, lucrările efective de amenajare a plajei de lux Caelia debutând pe 21 martie. Înainte de a solicita şi a-i fi acordat certificatul de urbanism de către Primăria Constanţa, beneficiarului i-au fost cerute mai multe avize, inclusiv de la proprietarul plajelor respectiv Ministerul Mediului, prin intermediul Apelor Române, toate acestea fiind obţinute şi depuse oficial la dosar.

De altfel, primarul Constanţei, Vergil Chiţac, nu vede niciun motiv pentru care să nu fi eliberat autorizaţia. “Din punct de vedere legal, noi nu aveam ce să facem. Este totul absolut legat. În proiectul acesta, beneficiarul va folosi doar lemn sau materiale care sunt prietenoase cu mediul. Nu folosește beton, oțel, ci doar lemn”, precizează edilul.

Roxana Cojocea: „Sunt bărbaţi care creează şi bărbaţi care distrug. Noi aici, la Caelia, doar creăm!”

Roxana Cojocea, manager de locaţie al acestei investiţii premium, pune degetul pe rană şi are un punct de vedere tranşant vizavi de contestatarii acestui mega-proiect de zece milioane de euro. “Aici este vorba de o percepţie, pentru că oamenii văd mai departe decât mesajul ăsta trimis abrupt: ‘Dom-le, sapă în plajă!’. Nu domnule, creează! Noi creăm aici la Caelia! Sunt bărbaţi care creează şi bărbaţi care distrug”, a declarat aceasta, plastic, pentru FANATIK.

În plus, ca o demonstraţie a faptului că investiţia de pe plaja Caelia este doar un motiv de război electoral, managerul face o paralelă între lucrările de acum şi cele din urmă cu trei ani, când s-a decis, aberant, lărgirea plajelor de la Mamaia, aşa-numita nisipare care, practic, a sabotat întreg turismul în zonă.

“Noi respectăm întru totul proiectul, materialele pe care le folosim, tot ce ne-am asumat. Ei se leagă de alte aspecte. Nisiparea din 2021 a presus tot o construcţie. Pentru asta a fost nevoie de autorizaţie şi inclusiv de avizul Ministerului Culturii. Acum, că facem noi o construcţie, li se pare că nu mai este în regulă”, a precizat Roxana Cojocea.

S-a dovedit: toate reglementările urbanistice sunt respectate pe plaja Caelia!

Nisiparea din 2021 a lăţit plajele din Mamaia la dimensiunea a trei terenuri de fotbal, însă chiar dacă autorităţile nu au întocmit o nouă carte funciară cu noile suprafeţe, acesta nu reprezintă un impediment în a efectua respectivele amenajări pentru sezonul estival.

“Că este plajă veche cadastrată sau este plajă nouă cadastrată, nu este responsabilitatea noastră. Puteau foarte bine să anuleze cartea asta funciară şi să facă alta, cu noile suprafeţe. Şi atunci ce însemna, că nu mai avem PUZ? Nu. PUZ-ul are două aspecte: o dată reglementările urbanistice care sunt pentru plaja Mamaia, şi în al doilea rând avizul de oportunitate pe suprafaţă, că atâta era la momentul respectiv.

Dar din 2013, când s-a aprobat-modificat PUZ-ul, până la nisipare, oricum suprafaţa nu mai era aceeaşi. Ea s-a mărit după nisipare, oricum nu puteam să spunem că avem PUZ pe toată suprafaţa. Dar aveam reglementări urbanistice, care nu sunt în niciun fel încălcate. Nu s-a făcut altceva, doar construcţii uşoare, din lemn, piscine semiîngropate”, ne-au explicat cei care amenajează Caelia, iar vorbele lor sunt dublate de documente.

De altfel, niciunul dintre zecile de controale pe care autorităţile statului le-au derulat la plaja Caelia în ultimele două luni nu a scos la iveală vreo neregulă legată de avize de materialele de construcţie folosite sau de alte aspecte legate de amenajarea acestei plaje ce va fi unică pe litoralul românesc, la fel de frumoasă ca în Dubai sau Maldive. Politicienii, în goana lor după voturi cu orice preţ, continuă însă lupta pe plaja Caelia, în ciuda faptului că nisipul intrat în ochi le-a înceţoşat privirea şi par să nu mai deosebească lemnul de beton, legalitatea de ilegalitate, răul de bine şi nici nu mai pot să citească zecile de avize oficiale obţinute legal de la instituţiile statului de către beneficiarul lucrărilor de modernizare.

ADVERTISEMENT
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu...
„A încălcat legea?” » Arpad Paszkany și tânăra sa iubită s-au întâlnit cu un politician foarte controversat la Hilton Budapesta
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
Turişti străini, îmbătaţi şi jefuiţi în baruri din Centrul Vechi al Capitalei
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin...
EXCLUSIV | Cornel Dinu, după îndepărtarea lui Iulian Mihăescu de la Dinamo: „Florentin Petre este mai uşor de dirijat”
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay.
Cuplu din Israel, dezamăgit de Bucureşti la finalul concertului Coldplay. "Preţuri la fel de mari ca în Italia"
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi...
Ca şi Irinel Columbeanu, un alt bărbat celebru şi-a pierdut toţi banii şi a ajuns să lucreze ca şofer
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor!...
Vedeta de la noi care a fost filmată în timp ce făcea amor! Imaginile au ajuns virale: „Nu cred că e ceva rușinos...”
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Primele IMAGINI cu RADU MAZĂRE în LIBERTATE! Fostul primar, pus pe LIPELI
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui...
Cine e românca, iubita unui miliardar, care a apărut la brațul fiului lui Donald Trump. Nimeni nu se aștepta la așa ceva
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit...
Marius Manole, reacție total ciudată. Ce a făcut actorul după ce și-a ieșit din minți
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum cu ropote de aplauze. Mesajul cutremurător al soțului și al fiului ei. ''Îți spunem adio, iubirea noastră!''
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör:...
L-a părăsit pe milionarul ardelean András Lénárd, patronul fabricii de bere Csíki Sör: „Nu mai este cale de întoarcere”
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție...
Cine a fost „Doamna de fier” a medicinei românești. A lansat o revoluție socială. „Să adaugi ani vieții și viață anilor”