News

Nitratul de amoniu, care a produs explozia din Beirut, a fost transportat de o navă sub pavilionul Republicii Moldova. Update

05.08.2020 | 12:28
Nitratul de amoniu care a produs explozia din Beirut a fost transportat de o nava sub pavilionul Republicii Moldova Update
ADVERTISEMENT

Cele 2700 de tone de nitrat de amoniu, care au produs explozia din Beirut, au fost transportate de o navă sub pavilionul Republicii Moldova în urmă cu 6 ani.  Cargoul, cu numele de Rhosus, ar fi aparținut unui om de afaceri din Rusia, scrie Unimedia.

UPDATE: Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a confirmat informația și a oferit o reacţie dură pe pagina oficială de facebook.

ADVERTISEMENT

“O ştire cutremurătoare a venit din Liban, unde o explozie puternică a distrus portul şi o parte a oraşului Beirut. Suntem cu gândul la familiile victimelor şi regretăm că această tragedie are şi conexiuni cu ţara noastră. Cu corupţia din ţara noastră, dacă este să fim mai exacţi.

Nava care transporta ilegal substanța explozivă a fost înregistrată sub pavilion moldovenesc. Statul nostru a înregistrat această navă în schimbul mitei și a favorurilor.

ADVERTISEMENT

Într-o țară unde lucrurile se fac corect, unde instituțiile statului nu participă în scheme, înregistrarea unor astfel de nave ar fi fost imposibilă. Republica Moldova se află de mulți ani în lista neagră din cauza faptului că înregistrează nave ce desfășoară activități ilegale.

Voi solicita deputaților PAS să facă toate demersurile necesare pentru a afla cum a fost posibilă înregistrarea unei astfel de nave sub pavilion moldovenesc, cine stă în spatele acestor fărădelegi și care sunt soluțiile.

ADVERTISEMENT

Corupția ucide. Nu doar aici, în Moldova, dar și în alte părți ale lumii”, a scris Maia Sandu.


Ştirea iniţială:

Se pare ca in 2014, nava aflată sub pavilion moldovenesc transporta nitrat de amoniu între Georgia si Mozambic. Cargoul ar fi fost reținut în portul din capitala Libanului pentru că nu mai putea naviga în siguranță. Ulterior a primit chiar interdicție de a naviga din cauză că a încălcat regulile de exploatare.

ADVERTISEMENT

Astfel, nava afaceristului rus a fost oprită și depozitată în portul din Beirut. Echipajul era format din ruși și ucrainieni. Ei au fost repatriați în 2014, dar îngrășământul chimic a rămas în Liban.

Nitratul de amoniu transportat de o nava sub pavilion moldovenesc

Vasul a fost confiscat de autoritățile din Liban în 2015.

Proprietarul vasului este omul de afaceri rus Igor Grechushkin, rezident în Cipru, susține publicația Zona Media din Rusia.

Premierul Hassan Diab a confirmat că 2.750 de tone de nitrat de amoniu erau stocate în depozitul din portul capitalei Libanului,  unde s-a produs explozia.

“Este inadmisibil ca o încărcătură de nitrat de amoniu, estimată la 2.750 tone, să fie prezentă de şase ani într-un depozit fără măsuri de precauţie”, a declarat premierul Diab în faţa Consiliului Suprem de Apărare reunit în şedinţă de urgenţă.

Explozia de ieri din zona portuară din Beirut a creat o adevarătă tragedie. 4.000 de oamenii sunt răniți și zeci de persoane și-au pierdut subit viața. Momentul s-a petrecut marți seara când în capitala Libanului, Beirut, s-a auzit o explozie înspăimântătoare care a zguduit tot orașul.

Efectele deflagrației au fost resimțite chiar și la 4 km distanță de locul exploziei. Străzile s-au umplut de teroare, cioburi și sânge, iar o țară întreagă a fost aruncată în întuneric. Libanul a decretat trei zile de doliu național începând de miercuri.

 

ADVERTISEMENT
Tags: