News

Nneka, fata care de 11 ani aduce titlul! Acum a adus finala Ligii

05.05.2018 | 21:30
Nneka fata care de 11 ani aduce titlul Acum a adus finala Ligii

Nneka Onyejekwe este poate cea mai mare speranţă a celor de la Alba Blaj în lupta pentru o medalie la Sala Polivalentă din Bucureşti, în acest weekend, în care se dispută turneul Final Four la volei feminin.

UPDATE. Nneka Onyejekwe a vorbit după calificarea în finala Ligii  Campionilor: “A fost un meci frumos pentru că l-am câştigat. Atmosfera a fost excelentă. Le mulţumim tutror care au venit aici să ne susţină. Am făcut greşeli, apoi ne-am spus că dacă suntem mai atente putem să câştigăm. Suntem 14 jucătoare, toată lumea e foarte importantă, toată lumea merită respect. Ştiu palmaresul adversarului, au şanse să câştige, dar noi vom fi relaxate şi vrem să arătăm un volei frumos. Nu am cu ce să asemănăm, întotdeauna mi-am dorit o medalie. Poate reuşesc aici, împreună am scris istorie”, a spus Nneka.


Campioana României înfruntă Galatasaray, sâmbătă, de la 19:00, iar în celălalt meci se duelează Vakifbank Istanbul şi Imoco Volley Conegliano (16:00). Finala mare este programată duminică. Nneka, născută din mamă româncă şi tată nigerian, a vorbit pentru FANATIK despre marele meci de sâmbătă şi a rememorat cele mai importante momente ale carierei, înaintea finalei la care a visat mereu.

Alba Blaj – Galatasaray, în Final Four: “E important să avem publicul cu noi”

Nneka spune că ar fi preferat ca această confruntare să se dispute la Blaj, sau măcar la Cluj, unde este convinsă că Alba ar fi avut parte de o susţinere mult mai importantă. Turcii vin peste 1.000, astfel că aportul fanilor bucureşteni este unul important. “Nu se aștepta nimeni să ajungem atât de departe în Liga Campionilor. Noi ne-am dorit inițial doar să facem meciuri cât mai bune în această competiție. Apoi, după ce s-a văzut că avem o grupă ușoară, deși pentru noi nu se poate spune așa, ci poate cel mult accesibilă, a trebuit să trecem. Și trecând de grupe, cei din conducere s-au gândit că ar fi frumos să aducem Final Four în România. Inițial era vorba de Cluj, dar Polivalenta de acolo e ocupată în weekend. Am fi avut mai mulți suporteri acolo, deci era mai bine. Am văzut de multe ori cum vin suporterii turci, la Constanța s-a întâmplat să vină mai mulți decât ai noștri. Sper că nu va fi la fel. Publicul e foarte important. Ne poate ajuta mult. Nu avem nici o primă la nivel de Champions League. Nu se gândea nimeni că vom ajunge atât de departe. Poate trebuie să viitor din această greșeală și să negociem mai bine. Dar important este ca noi să încercăm să obținem trofeul, e important pentru noi, pentru carierele noastre, pentru CV, nu neapărat pentru bani”, recunoaşte Nneka.

Performanţă incredibilă: 11 titluri la rând în patru ţări!

Nneka a evoluat la cinci echipe la senioare, Metal Galaţi, Volero Zurich, RC Cannes, Dresdner SC şi Alba Blaj. Cu toate a luat titlul, ba chiar a reușit o performanță demnă de Cartea Recordurilor. De 11 ani, echipa la care joacă reușește să câștige titlul național. Vraja s-a rupt în acest an, în care vine, în schimb, participarea în Final Four și o posibilă medalie chiar mai prețioasă.

“11 ani am câștigat titlul de fiecare dată la senioare, indiferent de echipa la care eram. Anul acesta s-a pierdut recordul. Dar dacă luăm o medalie în Champions League spun eu că e chiar mai important decât titlul național. Am fost plecată șase ani din România, dar eram la curent cu tot ce se întâmplă aici. Propunerea celor de la Blaj a fost ușor de acceptat, aproape de casă, oraș mic și oameni cu sufletul mare. Iar aici voleiul înseamnă tradiție. Jucăm mereu cu sala plină, ceea ce se întâmplă în puține orașe. Totuși, sper că lumea va veni și la București pentru acest Final Four. Până la urmă jucăm pentru România, nu doar pentru Blaj. Nu cred că o să fie sala plină, să sperăm că o să fie multă lume totuși”, mai spune Nneka.

Îndrăgostită de Coasta de Azur: “A fost ca o vacanță”

A jucat în orașe frumoase ale Europei, dar perioada petrecută la Cannes este cea mai frumoasă pentru ea. Nu putea fi altfel, este îndrăgostită de mare! “La Cannes mi-a plăcut cel mai mult. E frumoasă Coasta de Azur. A fost ca o vacanță. Am stat un an şi jumătate. Am avut doar o lună de ploaie în acest timp, în rest o plăcere. Te trezeai, terasă, plajă. Mi-a plăcut şi în Zurich, dar parcă era cam gri. Lipsea soarele. Cum ieşeai la 15 minute, soare, dar la Zurich deloc. La Dresda, asemănător cu Zurich. Frumos, organizare perfectă, dar parcă lipsea ceva”, își amintește Nneka. Iar din vară poate încerca o nouă aventură. Este în ultimul an de contract, iar până acum nu s-a discutat despre prelungire. “Contractul meu se termină la finalul acestui an, nu am luat o decizie încă. Vom negocia după acest Final Four”.

E născută în Hațeg și nu a fost niciodată în Nigeria!

Un mare regret este că nu a ajuns în țara tatălui ei, Nigeria. Plănuiește în următorii ani o călătorie alături de cei doi frați. Unul dintre ei, mijlociul, Chike, este handbalist la CSM București și component al echipei naționale a României. Părinţii mei s-au cunoscut în Cluj. Nu am fost niciodată în Nigeria. Nu am apucat. A fost greu să mă sincronizez cu programul lui Chike. Vrem să mergem toţi fraţii, ne dorim de mult timp. Tatăl nostru este acolo. La volei nu se poate refuza echipa naţională. Nu pot să sun să le spun că ‘ştiţi, eu vreau să mă duc în Nigeria să văd de unde este tatăl meu’. Probabil vor spune ‘du-te, uite şi amenda’. Este şi suspendare dacă nu mergi şi mi se pare exagerat”.

Nu ar vrea să mai joace pentru naționala României: “Sunt de la 13 ani, mi-a ajuns”

La volei, retragerea de la echipa națională înainte de încheierea carierei este interzisă. Nneka recunoaște că acest aspect nu i se pare corect și crede că ar fi timpul ca în locul ei, și al altor colege cu mulți ani în spate la lot, ar fi timpul să vină o nouă generație. “E trist. De la o anumită vârstă nu mai poţi să dai acelaşi randament şi la club şi la echipa naţională. Am mers cu drag de fiecare dată, joc de la 18 ani la senioare, plus încă alţi cinci ani la junioare. Aş vrea să nu mai merg la echipa naţională. Sunt aproape de 30 de ani şi vreau şi eu o familie, priorităţile se schimbă. Nu mi se pare normal. După un sezon întreg jucat, ei se aşteaptă să vii apt la echipa naţională. Nu se poate, la 20 de ani era altceva. Avem şi o generaţie de junioare şi cadete cu rezultate foarte bune. E păcat să nu facem schimbul acesta de generaţie. Cam puţine sunt aduse din noua generaţie. Măcar să vină să se antreneze.

Plan după retragere: instructoare de fitness și doi copii

Chiar dacă nu se gândește încă la retragere, Nneka și-a făcut unele planuri. În primul rând vrea copii. Doi. S-a gândit și la viitorul job: “Îmi doresc foarte mult să am copii. Dar mi-am planificat doar după ce voi încheia cariera, pentru că vreau să îi acord toată atenţia. După volei, am nevoie de un job la care să fiu activă. Nu m-aş vedea într-un birou. Instructor fitness ar fi o soluţie la care m-am gândit.

A pozat provocator în calendarul Cannes

Jucătoarele de la Cannes pozează în fiecare an într-un calendar al clubului, devenit celebru. Nneka a fost și ea printre aparițiile fierbinți, chiar dacă a apărut pe luna decembrie. Spune că a fost o experiență interesantă, chiar dacă nu tocmai pe placul ei. “A fost foarte greu să accept să pozez în acel calendar. Eu sunt mai pudică. Tot căutam haine care să mă acopere mai mult. Măcar a fost totul repede. Din cinci poze am rezolvat. Am avut colege care au făcut 40-50 de poze. Eu nu ştiam cum să termin mai repede. Oricum, a fost o experienţă interesantă să fiu model pentru câteva ore”.