News

Nobel 2020. A fost decernat premiul pentru medicină. Laureații au descoperit virusul hepatitei C

05.10.2020 | 13:22
Nobel 2020 A fost decernat premiul pentru medicina Laureatii au descoperit virusul hepatitei C
ADVERTISEMENT

Luni, 05 octombrie, a fost deschis oficial sezonul premiilor Nobel, acordate în contextul pandemiei de coronavirus, cu cel care se acordă cercetărilor cu contribuții în domeniul științelor vieții. Potrivit unui comunicat transmis de reprezentanții Comitetului Nobel din cadrul Institutului Karolinska din Stockholm, laureații sunt Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice.

Cei trei cercetători „au avut o contribuţie decisivă în lupta împotriva hepatitei transmise prin sânge, o problemă globală de sănătate care cauzează ciroză şi cancer de ficat”, se arată în informarea oficială.

ADVERTISEMENT

Conform Comitetului Nobel, descoperirile acestora au contribuit decisiv la identificarea virusului Hepatitei C. Astfel a fost dezvăluită cauza îmbolnăvirilor de hepatită cronică şi a devenit posibilă testarea şi dezvoltarea de noi medicamente care au salvat milioane de vieți.

Nobel 2020. A fost decernat premiul pentru medicină. Când vor fi anunțați laureații pentru fizică, chimie, literatură și pace

Premiile în sine constau într-o medalie şi o diplomă și urmează să fie înmânate pe data de 10 decembrie, când se comemorează moartea lui Alfred Nobel. Ca urmare a măsurilor impuse de răspândirea noului coronavirus, organizatorii au anunțat că atât laureaţii premiilor pentru medicină, cât și cei pentru fizică, chimie, literatură şi pace îşi vor primi distincţiile în ţările în care trăiesc.

ADVERTISEMENT

Astfel, nu vor mai fi nevoiți să călătorească la Stockholm pentru a asista la ceremonia de premiere. Organizată la Oslo, aceasta a fost mutată într-o sală mai mică şi se va desfăşura în prezența unui număr foarte restrâns de spectatori. Laureații care nu doresc să ia parte fizic la eveniment, o pot face online.

Laureaţii premiilor Nobel pentru fizică, chimie, literatură şi pace vor fi anunţaţi la rândul lor în această săptămână, în zilele de marţi, miercuri, joi şi vineri, în vreme ce câştigătorul premiului pentru economie va fi anunţat săptămâna viitoare, pe 12 octombrie.

ADVERTISEMENT

Cu excepţia acestuia din urmă, toate celelalte premii Nobel au fost create de industriaşul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei. Încă din 1901, premiile Nobel recompensează bărbaţi, femei şi organizaţii care au acţionat în vederea susţinerii progresului omenirii, îndeplinind astfel dorința creatorului distincţiilor.

Premiile nu pot fi acordate postum. Cu toate acestea, în 2011 a existat un moment controversat

În statutul Fundaţiei Nobel se stipulează încă din 1974 că premiile nu pot fi înmânate postum, cu excepţia cazului în care decesul a survenit după anunţarea numelui laureatului. De-a lungul timpului, doar două personalităţi decedate (doi suedezi) au avut parte de acest „privilegiu”.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre diplomatul Dag Hammarskjold (premiul Nobel pentru pace, în 1961) şi poetul Erik Axel Karlfeldt (premiul Nobel pentru literatură, în 1931). În 2011 a existat, însă, un moment care a stârnit controverse pe plan internaţional.

După atribuirea premiului pentru medicină, comunitatea internaţională a aflat despre decesul, produs cu trei zile înainte, al unuia dintre laureaţi, canadianul Ralph Steinman. Cu toate acestea, Fundaţia Nobel i-a validat numele în prestigiosul său palmares, spre nemulțumirea celorlalți cercetători care aspirau la această distincție.

ADVERTISEMENT