News

Premiul Nobel pentru ştiinţă, o reflexie a vremurilor apuse. Doar 3% dintre laureați au fost femei în cei 119 ani

05.10.2020 | 16:32
ADVERTISEMENT

Odată cu anunțarea câștigătorilor, în fiecare an la începutul lunii octombrie, laureații Nobel devin modele de urmat, invitați să susțină seminarii în întreaga lume.

Dar, în cei 119 ani de când s-au acordat premiile Nobel pentru prima dată, marea majoritate a a oamenilor de știință care acum sunt renumiți sunt bărbați albi.

ADVERTISEMENT

Doar 3% dintre laureaţii în domeniul ştiinţelor au fost femei și niciunul dintre cei 617 laureați ai științei nu a fost o persoană de culoare. Potrivit unei statistici din 2018, din cei peste 900 de laureați ai premiilor Nobel, doar 14 (1,5%) au fost persoane de culoare și niciunul în știință.

Nobelurile pentru ştiinţă sunt o reflexie a vremurilor apuse

La fel ca în cazul Oscarurilor, există un buzz pre-Nobel. Oamenii de știință încearcă să prezică cine va primi premiile pentru chimie, fizică și medicină ale anului. În zilele și săptămânile următoare anunțării premiilor, există o analiză amănunțită a câștigătorilor și a cercetărilor lor, precum și un val de simpatie pentru cei care au fost trecuți cu vederea.

ADVERTISEMENT

Potrivit lui unui articol al lui Marc Zimmer Profesor de chimie la Connecticut College pentru publicaţia The Conversation, femeile și oamenii de știință negri nu sunt reprezentați proporțional printre laureați, Statele Unite găzduiesc mai mulți câștigători decât majoritatea țărilor și China are surprinzător de puțini laureați ai premiului Nobel pentru știință.

Potrivit aceleiaşi surse, pe baza listei laureaților este clar că nominalizările tind să favorizeze oamenii de știință care lucrează la instituții de cercetare de elită, oamenii de știință celebri care se pricep la auto-promovare și pe cei bine cunoscuți de colegii lor. În mod previzibil, aceștia tind să fie bărbați albi mai în vârstă, oameni de ştiinţă consacraţi.

ADVERTISEMENT

Pentru ca lista laureaților Nobel să oglindească lumea din 2020 şi nu oamenii de știință din zilele lui Alfred Nobel, este nevoie de echitate economică și paritate educațională, mai spune profesorul Marc Zimmer, care în 2007 a fost consultant al Academiei Regale de Științe din Suedia în cadrul deliberărilor pentru Nobelul pentru Chimie.

De ce este atât de greu de ghicit cine va obține un Premiu Nobel?

Lista scurtă este secretă, la fel ca și persoanele care fac nominalizările, iar documentele sunt sigilate publicului timp de 50 de ani.

ADVERTISEMENT

Premiile Nobel pentru fizică, chimie și medicină sunt punctul culminant al realizărilor științifice – onorând descoperirile care schimbă viața.

Dar nu e ușor să prezici cine va fi convocat la Stockholm și va câștiga premiile, scrie CNN. Asta nu înseamnă că unii nu încearcă.

Cei care doresc sa facă astfel de predicții se uită la oamenii de știință care au câștigat așa-numitele premii predictive precum Premiile Lasker pentru științe medicale, alții analizează domeniile de studiu favorizate de Comitetul Nobel și indică câți ani trec până când un anumit domeniu este onorat.

Doar cinci domenii din 114 discipline științifice diferite reprezintă mai mult de jumătate din premiile Nobel acordate din 1995 până în 2017, conform unei analize recente – fizica particulelor, fizica atomică, biologia celulară, neuroștiința și chimia moleculară.

Lucrurile sunt complicate și mai mult de faptul că, comitetul de selecție pentru Nobel, conform regulilor stabilite de industriașul suedez Alfred Nobel în 1895, nu poate onora decât până la trei persoane – lucru care devine din ce în ce mai greu, având în vedere natura colaborativă a multor cercetări științifice.

Săptămâna premiilor Nobel a debutat, în plină pandemie, cu premiul pentru medicină

Descoperirile din domeniul sănătății au fost onorate în debutul sezonului Nobel din 2020, într-un moment în care lumea se luptă cu cea mai gravă pandemie din ultimul secol.

Cei trei laureați sunt Harvey J. Alter, Michael Houghton şi Charles M. Rice, ale căror descoperi au contribuit decisiv la identificarea virusului Hepatitei C, potrivit comunicatului transmis de reprezentanții Comitetului Nobel din cadrul Institutului Karolinska din Stockholm.

Anunțul privind premiul pentru medicină, va fi urmat de premiul pentru fizică marți și chimie miercuri.

Cele mai urmărite premii, pentru literatură și pace, vor urma joi și vineri, în timp ce premiul pentru economie încheie sezonul luni, 12 octombrie.

ADVERTISEMENT