News

Noi ajutoare de la stat pentru mai multe categorii de români. Cum poți să-ți renovezi casa cu bani de la Guvern

Guvernul României anunță noi ajutoare sociale pentru mai multe categorii de români, de la copii vulnerabili la renovatul de locuințe.
14.03.2023 | 08:30
Noi ajutoare de la stat pentru mai multe categorii de romani Cum poti sati renovezi casa cu bani de la Guvern
Renovare pe banii statului. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Proiectele au fost anunțate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), cel care coordonează această multitudine de ajutoare sociale pentru populație. 10% dintre acești bani sunt europeni și programul e valabil până în 2027.

Noi ajutoare sociale pentru mai multe categorii

”Vom finanța acțiuni integrate prin care oferim atât sprijin material concret, cât și servicii de consiliere sau măsuri specifice pentru familiile monoparentale, în care unicul părinte este, în majoritatea cazurilor, mama acestor copii.

ADVERTISEMENT

De asemenea, ne vom axa pe integrarea pe piața muncii a mamelor din grupurile vulnerabile, astfel încât ele să poată asigura copiilor lor condiții decente de viață și șansa la educație. Prin apelurile pe care le pregătim, atât autoritățile publice, cât și furnizorii privați de servicii sociale vor putea accesa finanțare pentru a răspunde unor nevoi punctuale ale mamelor și copiilor aflați în situații dificile”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Așadar, pe lista celor care vor primi ajutoare din partea statului se află mamele singure, dar și copiii aflați în situații dificile. Programul beneficiază de o finanțare totală în valoare de 160 de milioane de euro, potrivit ministrului Boloș.

ADVERTISEMENT

De asemenea, Guvernul României se va asigura că acei copii nevoiași vor primi bani pentru transport, rechizite, hrană, haine și încălțăminte. Ultima și probabil cea mai așteptată mână de ajutor e cea mai pentru renovarea casei, însă suma nu e impresionantă.

”Măsurile finanțate includ sprijin psiho-social si material adresat direct copiilor (acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrană, pentru îmbrăcăminte și încălțăminte, activități educative, activități de prevenire si combatere a comportamentelor negative), precum și servicii – suport dedicate părinților și aparținătorii copiilor aflați în situație de vulnerabilitate, precum consiliere psiho-socială adresată reprezentanților copiilor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vorbim de sprijin acordat persoanelor care îngrijesc copiii cu părinți în străinătate, asistență privind delegarea temporară a autorității părintești, după caz, program de educație parentală), dar și sprijin material pentru mici reparații ale locuințelor copiilor vulnerabili, necesare pentru asigurarea unor standarde de locuire de bază”, a completat Boloș, conform RTV.

Uniunea Europeană anunța în octombrie 2022 că e dispusă să ajute aproximativ 220.000 de români care nu au bani, pentru a-și renova casele. Aceste ajutoare vor fi date familiilor cu cel puțin 5 copii, sau bătrânilor fără sprijin. Se vorbește despre un sfert de milion de români ce ar putea beneficia de aceste vouchere de 4.000 de lei. Banii vor putea fi folosiți pentru achiziția de electrocasnice noi precum frigiderul, mașina de spălat sau aragazul.

ADVERTISEMENT

În multe comune din România oamenii așteaptă acest ajutor ca pe pâinea caldă. ”Dacă aș primi banii aceștia, aș repara acoperișul și camera de la drum. S-a lăsat acoperișul și pentru că am rămas cu puține camere, dorm toți băieții cu mine”, punctează Vali Stângă, un locuitor din Gălbinași.

ADVERTISEMENT
Tags: