News

Noi ajutoare pentru spitalele din România: 10.000 de doze de anticorpi monoclonali și 350 concentratoare de oxigen

România continuă să primească ajutor extern în lupta cu valul patru al pandemiei. În spitalele din țară urmează să sosească 10.000 de doze de anticorpi monoclonali și 350 de concentratoare de oxigen, acestea din urmă fiind din Olanda.
25.10.2021 | 17:35
Noi ajutoare pentru spitalele din Romania 10000 de doze de anticorpi monoclonali si 350 concentratoare de oxigen
ADVERTISEMENT

Cele 10.000 de doze de anticorpi monoclonali vor ajunge în unitățile medicale din România săptămâna viitoare. Acest lucru va fi posibil după ce Ministerul Sănătății a semnat un contract în acest sens cu o firmă producătoare.

”Ministerul Sănătății a semnat contractul subsecvent cu firma producătoare pentru livrarea a 10.000 de doze de anticorpi monoclonali, în baza acordului- cadru SANTE/2020/C3/091 încheiat între Comisia Europeană și firma producătoare” a transmis, luni, Ministerul Sănătății printr-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Dozele de anticorpi monoclonali vor sosi săptămâna viitoare în România

Dozele de anticorpi monoclonali vor fi utile în tratarea bolnavilor de coronavirus aflați pe paturile de spital.

”Medicamentele, care vor sosi săptămâna viitoare, vor fi distribuite imediat unităților sanitare pentru a fi administrate pacienților cu Covid-19 în primele zile de la debutul simptomatologiei”, a mai transmis Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Raed Arafat, despre concentratoarele de oxigen din Olanda: ”Nu vom întârzia distribuirea lor”

Între timp, luni au sosit în țară și 350 de concetratoare de oxigen din Olanda. Ele au fost acordate prin programul RescEU al Comisiei Europene / Aparatura.

”Vorbim de un sprijin venit prin Programul RescEU al Protecţiei Civile Europene (…) Noi avem nevoie de concentratoare, iar ţara care a făcut această stocare este Olanda.

ADVERTISEMENT

Prima dată ni s-au trimis 200 de concentratoare din Olanda, sub Protecţia Civilă Europeană, după ce s-a făcut consultarea dacă există în altă parte sau dacă scoatem din stocul care este ultima rezervă din care se scoate, şi acum s-a luat decizia de a scoate încă 350 de concentratoare”, a spus Raed Arafat într-o declarație de presă.

Spitalele din Capitală sunt primele care vor beneficia de aceste concentratoare de oxigen.

”Cele 350  sosite astăzi, deja lista de distribuire este făcută, vor pleca la spitale din toată ţara. Primele camioane care vor pleca de aici vor pleca către spitalele din Bucureşti.  Mai aşteptăm şi alte echipamente din alte state”, a mai clarificat șeful DSU.

ADVERTISEMENT

Solicitarea celor peste 300 de concentratoare a fost făcută în weekend. Raed Arafat a lăudat demersul autorităților olandeze.

”Nu vom întârzia distribuirea lor. Mai așteptăm echipamente și din alte state. Olanda s-a mișcat foarte rapid, când în weekend s-a luat decizia. Avem peste 30 de misiuni în spriin internațional.

Solidaritatea funcţionează, Mecanismul Protecţiei Civile Europene funcţionează şi funcţionează foarte bine”, a mai declarat Arafat.

Olanda nu este singura țară care a sărit în ajutorul României. Ne-au mai oferit medicamente și echipamente sanitare Italia, Ungaria sau Polonia.  Totul se întâmplă deoarece țara noastră nu mai face față numărului de infectări și decese din cauza coronavirusului, în plin val patru.

În ultimele 24 de ore, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) informează că avem:  9.187 noi persoane depistate pozitiv, 301 decese și 1.855 persoane la ATI.

ADVERTISEMENT