News

Noi amenințări de la Kremlin pentru Republica Moldova: ”Orice acțiuni care ar pune în pericol cetățenii din Transnistria ar fi considerate atacuri contra Rusiei”

Regimul de la Kremlin lansează noi amenințări pentru Republica Moldova. Acestea vin în contextul crizei energetice din țara vecină.
18.12.2024 | 16:21
Noi amenintari de la Kremlin pentru Republica Moldova Orice actiuni care ar pune in pericol cetatenii din Transnistria ar fi considerate atacuri contra Rusiei
Republica Moldova, amenințată de regimul de la Kremlin în contextul crizei energetice. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik

Într-o nouă reacție tipică retoricii sale, regimul de la Kremlin lansează noi amenințări pentru Republica Moldova. Acestea vin în contextul crizei energetice din țara vecină.

Republica Moldova, amenințată de regimul de la Kremlin în contextul crizei energetice: ”Orice pericol la adresa Transnistriei va fi considerat atac împotriva Rusiei”

La începutul acestei săptămâni, în Republica Moldova s-a instituit starea de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile. Chișinăul a luat măsura întrucât există riscul ca Transnistria să rămână fără livrări de gaze de la Gazprom, de la 1 ianuarie.

În regiunea separatistă se află centrala electrică alimentată cu gaz rusesc. Aceasta reprezintă un pilon vital pentru economia regiunii separatiste şi furnizează cea mai mare parte a energiei electrice care se consumă în Republica Moldova, în jur de 70%.

Moscova consideră mișcarea regimului de la Chișinău doar o tentativă de a ”prelua prin forţă” regiunea separatistă pro-rusă. Miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a amenințat că Rusia va considera orice pericol la adresa cetățenilor ruși din regiunea transnistreană drept ”un atac asupra Federației Ruse”.

”S-a ajuns la punctul în care unele capete înfierbântate de la Chişinău, aparent încurajate de funcţionarii NATO şi UE, au început să fantezeze cu privire la modul de a utiliza criza energetică din ţară pentru a rezolva prin forţă problema transnistreană.

Ei susţin că Rusia ar ţine ostatici locuitorii din stânga Nistrului şi că este indiferentă faţă de ruşii din Transnistria. Voi repeta, în special pentru cei care răspândesc această prostie.

Nimeni nu ar trebui să aibă îndoieli că Rusia va răspunde în mod adecvat la orice provocare şi va asigura protecţia cetăţenilor săi din Transnistria, a contingentului de menţinere a păcii, a militarilor din Grupul operaţional al forţelor ruse şi a depozitelor militare din satul Cobasna.

Orice acţiune care le ameninţă securitatea va fi considerată un atac asupra Federaţiei Ruse în conformitate cu dreptul internaţional”, a declarat Maria Zaharova.

Rusia, peste 1.500 de soldați cantonați în Transnistria

Reamintim că Rusia are în prezent în regiunea Transnistria un contingent de circa 1.500 de soldaţi. Aceștia sunt cantonați aici într-o așa-numită ”misiune de menţinere a păcii”, după războiul din anul 1992. Rușii controlează depozitul de muniții de la Cobasna, unde sunt stocate circa 20.000 de tone de muniții.