News

Noi avertizări meteo de cod portocaliu şi cod galben de ploi abundente. Este vizată şi Capitala

Vremea rea continuă să ne dea bătăi de cap. De data aceasta, una dintre avertizările meteorologilor vizează și Bucureștiul.
20.05.2021 | 10:27
Noi avertizari meteo de cod portocaliu si cod galben de ploi abundente Este vizata si Capitala
ADVERTISEMENT

Administrația Națională de Meteorologie a lansat două noi avertismente de cod galben și cod portocaliu de ploi abundente.

Noile atenționări ale meteorologilor sunt valabile pentru 24 de ore. Acestea vizează o mare parte din teritoriul țării.

ADVERTISEMENT

Noi avertizări meteo de cod portocaliu şi cod galben de ploi abundente. Este vizată şi Capitala

harta României, cod galben și portocaliu
Zonele afectate de codurile galben și portocaliu
Sursa foto: ANM

În intervalul 20 mai, ora 10:00 – 21 mai, ora 10:00, este valabilă o avertizare meterorologică de cod galben pentru ploi însemnate cantitativ și, local, instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Sunt vizate zonele din Muntenia, Banat, Crișana și în cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, Dobrogei și Moldovei, precum și cele montane.

ADVERTISEMENT

„Vor fi averse însemnate cantitativ, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi izolat de grindină. În intervale scurte de timp sau prin cumulare, cantitățile de apă vor depăși local 20-30 l/mp și pe arii restrânse 40-50 l/mp”, anunță ANM.

Instituția mai adaugă că asemenea fenomene se vor semnala și în restul teritoriului, dar vor fi de scurtă durată şi pe areale mai restrânse.

ADVERTISEMENT

În atenționarea de cod galben a intat și Capitala. Instabilitatea atmosferică și răcirea vremii se vor resimți în Capitală în următoarele 24 de ore.

Cod portocaliu de ploi abundente

În același interval de timp, intră în vigoare și o avertizare de cod portocaliu pentru ploi abundente. Acesta este valabil în zona Carpaţilor Meridionali şi a Munților Apuseni, precum și în sudul Moldovei și nord-estul Munteniei.

ADVERTISEMENT

„Vor fi ploi abundente și se vor cumula cantități de apă ce vor depăși 40-60 l/mp. La peste 1700 m, ploile vor determina topirea și cedarea apei din stratul de zăpadă prezent în continuare la altitudini mari, unde măsoară în general între 15 și 140 cm,” avertizează ANM.

Meterorologii au extins zonele pentru care atenționarea precedentă a fost emisă. În cursul zilei de 19 mai, au fost transmise alte două avertizări de vreme rea.

Vremea rea s-a făcut simțită în România. Au fost și multe pagube provocare de intemperii. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat miercuri că pompierii au fost nevoiți să intervină pentru evacuarea apei sau înlătutatea copacilor căzuți în 14 județe și în Capitală. 25 de localități au fost vizate de astfel de incidente.

ADVERTISEMENT