News

Noi beneficii pentru o parte dintre bugetari. Vor avea transportul decontat

Noi beneficii au fost anunțate pentru o parte dintre bugetari: vor avea transport decontat. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaților.
23.05.2023 | 16:22
Noi beneficii pentru o parte dintre bugetari Vor avea transportul decontat
Noi beneficii pentru o parte dintre bugetari. Vor avea transportul decontat. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Se anunță noi beneficii pentru o parte dintre bugetarii României. Marți, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care prevede ca personalul din aparatul primarilor din comune și funcționarii publici să aibă transportul decontat.

Transport decontat pentru o parte dintre bugetari

Conform proiectului legislativ, care completează Legea 153/2017 referitoare la salarizarea angajaților plătiți din fonduri publice, începând cu anul viitor, bugetarii se vor bucura de acest beneficiu.

ADVERTISEMENT

Legea menționată prevede ca administrația publică locală din zona rurală să aibă posibilitatea de a acorda din bugetul local bani pentru decontarea „transportului funcţionarilor publici şi personalului contractual din aparatul de specialitate al primarului”.

“Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din cadrul familiei ocupaţionale ‘Administraţie’ din aparatul de specialitate al primarilor comunelor şi al instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, înfiinţate în subordinea, coordonarea sau sub autoritatea consiliilor locale din comune, posibilitatea decontării contravalorii cheltuielilor de transport între localitatea de domiciliu/reşedinţă şi localitatea unde se află locul de muncă al acestora se stabileşte prin hotărâre a consiliului local”, se arată în proiectul de lege.

ADVERTISEMENT

Urmează ca procedeul prin care se va face decontarea cheltuielilor menționate să fie anunțat printr-o hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2024, după ce legea va intra în vigoare, acești funcționari publici își vor primi înapoi banii pe care îi vor cheltui pentru a ajunge la locul de muncă, indiferent de mijlocul de transport folosit.

ADVERTISEMENT

Salarii mai mari pentru acești bugetari

O altă categorie de bugetari a primit o veste bună, de această dată în privința salariilor. Este vorba despre angajații CFR Infrastructură, care vor primi mai mulți bani de la 1 iunie, în urma majorărilor salariale.

Mai exact, peste 50.000 de lucrători vor beneficia de aceste majorări, și anume personalul CFR Infrastructură, CFR Călători, CFR Marfă și Metrorex. Impactul bugetar este de aproximativ 590 de milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a vorbit despre aceste creșteri salariale pe care le consideră necesare, spunând că personalul CFR câștigă foarte puțin și din această cauză „scade și calitatea umană”.

„Eu vă spun că dacă cerem responsabilitate, atâta timp cât ții nivelul de salarizare foarte jos, sigur că scade și calitatea umană, dacă îmi permiteți să spun asta. (…) E un cerc vicios și undeva trebuie rupt”, a declarat recent Sorin Grindeanu, potrivit Capital.

ADVERTISEMENT
Tags: