News

Noi boli posibile în România, odată cu valul de refugiați ucraineni. Rafila: ”Poliomielita și difteria au dispărut de foarte mulți ani, dar ne preocupă”

Valul de refugiați ucraineni ar putea duce la apariția de noi boli în România. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, nu exclude acest lucru, afirmând că sunt preocupări față de poliomelită și difterie.
16.03.2022 | 00:59
Noi boli posibile in Romania odata cu valul de refugiati ucraineni Rafila Poliomielita si difteria au disparut de foarte multi ani dar ne preocupa
ADVERTISEMENT

Zilnic trec granița în România sute de ucraineni, de când rușii le-au invadat teritoriul. Întrebat marți dacă valul de refugiați ar putea duce la apariția de noi boli în țara noastră, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, a răspuns afirmativ.

Preocupări față de poliomielită și difterie, odată cu valul de refugiați ucraineni în România

Alexandru Rafila a spus că sunt preocupări față de boli care au fost eradicate de mulți ani, precum poliomielita sau difteria. Drept urmare, direcțiile de sănătate publică, în special cele de la frontieră, au fost avertizate să fie precaute față de orice infecție depistată.

ADVERTISEMENT

”Întotdeauna când există un fenomen migrator există acest pericol. Bolile transmisibile, inclusiv cele prevenibile prin vaccinare, nu au dispărut. Singura care a dispărut este variola.

Sigur există o preocupare. Se lucrează la supravegherea posibilelor cazuri de paralizie care ar putea să fie legate de o formă de poliomielită cu virus derivat din vaccin sau o formă de difterie. 

ADVERTISEMENT

Poliomielita și difteria au dispărut de foarte mulți ani din România, dar sigur că ne preocupă și toate direcțiile de sănătate publică, mai ales cele din zona de frontieră, au fost avertizate încât să poată să identifice astfel de cazuri”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferință de presă, de marți.

Când s-au eradicat în România poliomelita și difteria

Ultimul caz de poliomelită în România s-a depistat în anul 1992, iar difteria în anul 1980. Ambele sunt boli infecțioase, care afectează căile respiratorii. Ministrul sănătății a mai mărturisit că peste 70 de ucraineni sunt acum în spitalele noastre, având nevoie de îngrijiri medicale.

ADVERTISEMENT

Alexandru Rafila a mai subliniat, de altfel, că Ucraina este vaccinată anti-Covid într-o proporție extrem de mică, cu mult inferioară țărilor din Uniunea Europeană, chiar și România.

Toate aceste afirmații ale ministrului sănătății au fost făcute în a 20-a zi de război a Rusiei cu Ucraina. Deși s-au purtat noi negocieri de pace, nu s-a ajuns la o hotărâre care să pună capăt conflictului. Sunt zvonuri potrivit cărora Kremlinul a cerut ajutor militar Chinei pentru a-și putea continua agresiunea în Ucraina.

ADVERTISEMENT