News

Noi detalii cu privire la starea de sănătate a medicului erou de la Piatra Neamț. Ministerul Sănătății a făcut anuntul

20.11.2020 | 19:44
Noi detalii cu privire la starea de sanatate a medicului erou de la Piatra Neamt Ministerul Sanatatii a facut anuntul
ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a anunțat, pe 20 noiembrie, că starea lui Ioan Cătălin Denciu, medicul erou de la Spitalul Județean din Piatra-Neamț, este stabilă. Doctorul este acum pacient al Spitalului Militar Regina Astrid din Bruxelles, după ce a suferit arsuri pe 70% din suprafața corpului încercând că salveze pacienții din secția ATI.

“Din informaţiile primite pacientul este intubat, stabil, sub tratament specific, este supus procedurilor de toaletare a rănilor” a transmis Ministerul Sănătății, potrivit news.ro.

ADVERTISEMENT

Inițial, 10 pacienți au decedat în urma incendiului din instituția sanitară. Alte trei persoane s-au stins din viață după transferul la alte spitale. 

Starea de sănătate a medicului erou de la Piatra Neamț este stabilă

Ioan Cătălin Denciu a fost transferat inițial la Spitalul Floreasca, iar, apoi, a fost mutat la unitatea sanitară belgiană. Declarațiile cu privire la starea de sănătate a acestuia au fost contradictorii.

ADVERTISEMENT

În primă instanță, la Piatra-Neamț, evaluările spuneau că medicul are arsuri de gradul II, III și IV pe 40 % din suprafața corpului. Ulterior, la Floreasca, arsurile acestuia erau de gradele II și III și pe 70 – 75% din suprafața corpului.

O altă informație care s-a dovedit a fi eronată este cea conform căreia doctorul ar fi fost depistat pozitiv cu SARS – CoV – 2 la Spitalul Clinic de Urgență București, afirmație a lui Nelu Tătaru. Premirul, Ludovic Orban, l-a contrazis pe acesta, spunând că medicul nu este infectat cu virusul și că testul făcut la București ”posibil să fi fost un test antigen” .

ADVERTISEMENT

Ultimele informații despre starea de sănătate a medicului au fost făcute de Nelu Tătaru, acesta a povestit care au fost intervențiile la care fostul său coleg de facultate a fost supus și care sunt zilele critice. „S-a făcut o procedură de dializă. S-a efectuat reechilibrarea, tratamentul arsurilor.”

”Critice sunt cele trei zile pe care le avem în arsuri. Trei zile, trei săptămâni, trei luni. Este o procedură şi un protocol în arsuri. Aşteptăm evaluarea lor în fiecare zi”, a precizat ministrul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Ioan Cătălin Denciu s-a ales cu răni grave după ce echipamentul de protecție i-a fost cuprins de flăcări în timp ce încerca să salveze pacienții internați la secția ATI din incendiul izbucnit pe 14 noiembrie. Tragedia de la Piatra-Neamț a curmat viețile a 10 oameni, 5 dintre aceștia au fost carbonizați, pentru a-i identifica s-a apelat la teste ADN.

ADVERTISEMENT