Noi detalii despre copiii internaţi la Marie Curie cu Sindrom Hemolitic Uremic

Cei trei copii internaţi la Spitalul "Marie Curie" cu Sindrom Hemolitic Uremic prezintă forme severe ale bolii, a declarat vineri prof. univ. dr. Mihaela Bălgrădean, şeful Secţiei de Nefrologie....
30.09.2016 | 12:41
Noi detalii despre copiii internati la Marie Curie cu Sindrom Hemolitic Uremic

Cei trei copii internaţi la Spitalul “Marie Curie” cu Sindrom Hemolitic Uremic prezintă forme severe ale bolii, a declarat vineri prof. univ. dr. Mihaela Bălgrădean, şeful Secţiei de Nefrologie.

Potrivit medicului şi cel de-al treilea copil va fi dializat peritoneal, întrucât funcţia sa renală s-a deteriorat în ultimele 48 de ore.

“Practic, toţi aceşti trei copii au forme severe de SHU, necesită terapie de supleere renală, în sensul dializei peritoneale. În cazul fetiţei ultime internate, cea care împlineşte trei zile de când este la noi, astăzi sunt încă în curs manifestări neurologice de tip convulsiv, pentru care are nevoie de un tratament de întreţinere susţinut. Cel mai mic dintre ei, copilul din Bucureşti, are opt luni. Cel mai mare este tot un băieţel — are un an şi opt luni. Opt luni, un an şi trei luni, un an şi opt luni (vârstele copiilor — n.r.)”, a precizat Bălgrădean.

Ea a spus că cel mai mic copil cu SHU, care are opt luni, se află internat de aproximativ două săptămâni, la el boala debutând “puţin mai particular” cu o formă de anemie severă şi cu vărsături. “Nu a fost un debut foarte tipic, se pare că el abia acum îşi manifestă boala aşa cum o ştim noi, cu toate laturile ei, inclusiv insuficienţa renală acută. Acum are şi insuficienţă renală”, a spus medicul.

Dr. Bălgrădean a precizat că îmbolnăvirea este cauzată de toxine extrem de invazive care se află în E-Coli.

“Cauza — este vorba de toxine extrem de invazive, care se găsesc la nivelul unei bacterii ce poartă numele de E-Coli. De altfel, toţi aceşti copii au verotoxină pozitivă, adică toxina din E-Coli prezentă în scaunul lor. Nu s-a tipizat încă. Ea există sub formă de verotoxină 1 şi 2. În cazul unuia dintre pacienţi această toxină a fost depistată şi la mamă. Sursele sunt de fapt reprezentate de produse animale: lapte, carne, dar şi apă, legume, fructe. Poate să fie de vină orice produs care creşte pe sol având în vedere că acest tip de bacterie se găseşte în materiile fecale ale animalelor cornute. Păsări, domestice, sălbatice şi muştele sunt vectori care pot transporta această bacterie, deci această toxină”, a explicat medicul.

Mihaela Bălgrădean a spus că în această vară au mai fost internaţi alţi şase copii cu SHU, la care se adaugă cei trei din prezent.

Ea a subliniat că trebuie respectate măsurile de igienă.

“Măsurile de igienă, de aici pleacă totul: este vorba de igiena mâinilor, igiena alimentelor care se administrează acestor copii, spălatul cu atenţie al legumelor şi fructelor, spălatul cărnii şi preparării ei adecvate la temperaturi adecvate, adică bine fiartă. Carnea de vită trebuie să fie foarte bine fiartă. Separarea alimentelor crude de cele preparate, respectiv tocătoarele trebuie să fie separate atunci când preparăm carnea crudă. Să avem grijă şi cu ouăle, pentru că şi ele trebuie spălate înainte de a fi folosite”, a mai susţinut medicul.

sursa: agerpres.ro