Au ieșit la iveală noi informații despre furtul tezaurului dacic de la Muzeul Drents din Olanda. Potrivit presei olandeze, doi dintre suspecții arestați au vizitat muzeul cu o lună și jumătate înainte de comiterea jafului. Cu toate acestea, ei susțin că nu au nicio legătură cu furtul comorilor de artă românești.
Jaful a avut loc în noaptea de 24 spre 25 ianuarie 2025, când o explozie a distrus o parte a clădirii muzeului, permițând hoților să pătrundă în interior. Ținta a fost expoziția „Dacia – Regatul Aurului și Argintului”, unde erau expuse peste 600 de obiecte prețioase. Printre piesele furate se numără celebrul Coif de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice din aur, obiecte de o valoare inestimabilă pentru patrimoniul național al României, conform RTVDrenthe.
La câteva zile după jaf, poliția olandeză a arestat patru suspecți, toți din Heerhugowaard. Este vorba despre trei bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 36 de ani, și o femeie de 40 de ani. Aceasta a fost eliberată săptămâna trecută, însă rămâne suspectă în dosar. Ceilalți trei bărbați sunt în continuare în arest și vor fi audiați pe 9 mai în cadrul primei ședințe publice a procesului.
În apărarea suspecților, avocații acestora susțin că probele prezentate de anchetatori sunt insuficiente. Aceștia afirmă că arestările s-au bazat pe haine găsite într-un tomberon din Assen, care conțineau urme de ADN ce corespundeau suspecților.
„Potrivit poliției, cioburile de sticlă găsite pe haine se potrivesc cu cele din muzeu. Eu văd lucrurile puțin diferit. Există o mare asemănare, dar asta nu înseamnă o potrivire de 100%”, a declarat avocatul Dennis Vlielander pentru De Telegraaf.
Între timp, poliția olandeză continuă căutările pentru un al cincilea suspect. Acesta a fost surprins de camerele de supraveghere într-un magazin de feronerie din Assen. Deși a trecut atâta timp de la jaf, oamenii legii din Olanda încă nu au dat de el.
La anchetă participă și Interpol, iar autoritățile de la noi din țară sunt în contact permanent cu cele olandeze. Ministerul Afacerilor Externe din România a transmis că piesele furate erau asigurate conform legislației internaționale și că sunt în curs eforturi pentru aducerea lor înapoi.