Marius Budăi a mai precizat că va fi clarificat și comunicat punctual ce cuprinde anvelopa de 15% pentru creşterea pensiilor.
Budăi a subliniat că momentul majorării pensiilor este clar 1 ianuarie 2023, pentru această dată existând un acord clar în coaliția de guvernare.
“PSD a pus pe masă o majorare echitabilă, egală la valoarea punctului de pensie și în aceeași anvelopă bugetară să avem măsuri, măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile.
Vorbim de creșteri de venituri, vorbim de măsuri de sprijin pentru cei cu pensiile mai mici.
În acest moment există înțelegerea că atât mâine cât și poimâine vom avea întâlniri unde vom lua decizia finală, după care vom comunica.
Și asta este un lucru foarte bun, pentru că trebuie să comunicăm public și să închidem odată acest dialog.
Momentul intrării în vigoare este clar agreat în coaliție 1 ianuarie 2023, deci aicea nu avem nicio problemă. Celelalte pe scenarii le vom le vom agrea în coaliție și vom comunica.
Eu cred că este momentul să avem puțină decență să nu mai comunicăm un public pe anumite scenarii, să luăm decizia și chiar să trecem la implementare”, a declarat Marius Budăi în cadrul unei emisiuni la Antena 3 CNN.
O altă majorare, despre care a dat detalii ministrul muncii, este cea a salariului minim. Ministerul condus de Marius Budăi a publicat în dezbatere publică proiectul de HG pentru salariul minim brut pe țară garantat în plată.
“Salariul minim în România este o hotărâre de Guvern care de câteva zile este postată în transparență publică pe site-ul Ministerului Muncii, o majorare a salariului minim până la nivelul de 3.000 de lei.
De la 1 ianuarie. Discutăm despre această măsură de vreo 2-3 luni de zile, am discutat în comisia de dialog social din cadrul Ministerului Muncii, dar și în consiliul național tripartit.
Am mai avut vineri încă o discuție cu mediul de afaceri atât pe legea dialogului social, cât și pe majorarea salariului minim.
Suntem în situația în care marți în ședința de guvern, vom mai avea o discuție cu tot cabinetul, după care își urmează cursul, pentru că după postarea pe transparența publică mai avem un test IMM de parcurs, mai avem o discuție în Comitet economic social.
Sunt pași de urmat, procedurali, astfel încât de la 1 ianuarie să intre în vigoare”, a precizat ministrul.
Potrivit proiectului de HG începând cu data de 1 ianuarie 2023, ”salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 18,145 lei/oră”.