ADVERTISEMENT
News

Noi detalii despre starea de sănătate a medicului erou din Neamț. Nelu Tătaru a făcut anunțul

Autor: Cerasela Stafie | 16.11.2020 | 14:30
Noi detalii despre starea de sănătate a medicului erou din Neamț. Nelu Tătaru a făcut anunțul
Noi detalii despre starea de sănătate a medicului erou din Neamț. Nelu Tătaru a făcut anunțul Dr. Cătălin Denciu Foto: Facebook

Ioan Cătălin Denciu, medicul erou de la Piatra Neamț, a fost transferat duminică la Spitalul Militar Regina Astrid din Bruxelles, iar Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a făcut astăzi primele declarații despre starea de sănătate a fostului său coleg de facultate.

ADVERTISEMENT

Cătălin Denciu, în vârstă de 48 de ani, era de gardă în momentul în care s-a petrecut tragedia de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean Neamţ. El a suferit arsuri de gradul II și III încercând să salveze pacienții internați. Costumul de protecție al acestuia a fost cuprins de flăcări, iar medicul a suferit arsuri pe 70 – 75% din suprafaţa corpului.

O aeronavă militară l-a tranportat pe medicul erou în capitala Belgiei, după ce, inițial, a fost dus la Floreasca. Nelu Tătaru a vorbit în această dimineață despre procedurile la care a fost supus medicul.

Nelu Tătaru despre medicul erou de la Piatra Neamț: „Critice sunt cele trei zile pe care le avem în arsuri”

După o sedință avută cu premierul României cu privire la situația sistemului medical, Nelu Tătaru dat declarații în fața sediului Ministerului Sănătății. Printre altele, reporterii l-au întrebat care este starea de sănătate a medicului erou de la Piatra Neamț.

ADVERTISEMENT

„A ajuns ieri acolo în jurul orei 12.00. S-a făcut o procedură de dializă. S-a efectuat reechilibrarea, tratamentul arsurilor. Este stabil în acest moment. Critice sunt cele trei zile pe care le avem în arsuri. Trei zile, trei săptămâni, trei luni.

Este o procedură şi un protocol în arsuri. Aşteptăm evaluarea lor în fiecare zi. Ţinem legătura. Seara, la ora 18.00 avem nişte informări pe care le face corpul medical de acolo”, a explicat ministrul Sănătății.

Acesta a mai precizat că „primele intervenţii le-a suferit la Floreasca în dimineaţa zilei de ieri, când a aterizat. S-a făcut o nouă reevaluare. Dacă la Piatra Neamţ erau evaluări de 40% pe suprafaţa corporală – I, II, III şi IV, evaluarea de la Floreasca prezenta 70-75% arsuri de gradul II şi III”.

ADVERTISEMENT

Tragedia de proporții de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă din Spitalul Judeţean Neamţ a îndoliat țara noastră și a ținut primele pagini ale ziarelor din străinătate. 10 oameni și-au pierdut viața în timp de zăceau pe paturile de la ATI, iar alte șapte persoane au fost grav rănite.

În momentul de față se desfășoară o anchetă de amploare la unitatea sanitară. Aceasta a fost preluată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care a deschis un dosar penal în rem pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT