News

Noi dezinformări pe TikTok, semnalate de MApN. România nu închide graniţele şi nu se pregăteşte de război

Dezinformări virale în mediul online, combătute de MApN. De această dată sunt vizate graniţele României şi portul Constanţa.
08.12.2024 | 21:57
Noi dezinformari pe TikTok semnalate de MApN Romania nu inchide granitele si nu se pregateste de razboi
Ultimele fake news-uri sunt legate de frontierele României şi infrastructura portuară Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Războiul informaţional dus în mediul online prin propagarea ştirilor false este din ce în ce mai agresiv, iar Ministerul Apărării Naţionale a fost nevoit să iasă public pentru a treia oară în ultimele trei zile, ca să dezmintă informaţii propagate cu rea-voinţă în social-media.

MApN a demontat trei fake news-uri în ultimele trei zile

Şi de această dată platforma TikTok este punctul de plecare al fake news-urilor, iar de această dată informaţiile propagate se refereau la închiderea frontierelor de stat ale României şi la concentrarea de armament şi tehnică militară în portul Constanţa, pentru pregătirea de un iminent război.

ADVERTISEMENT

MApN dezminte zvonurile propagate prin platforma TikTok, demontând punct cu punct cele vehiculate pe platforma de socializare chineză aflată şi în centrul scandalului electoral din ţara noastră.

“Prima dintre cele două postări identificate acreditează în mod fals ideea că granițele României vor fi închise și securizate cu efective militare.

ADVERTISEMENT

A doua postare prezintă, de asemenea, fără nicio legătură cu realitatea,  tehnică militară, care nu se află în dotarea Armatei României, ca fiind concentrată în Portul Constanța – locația filmării neavând nicio legătură cu acest port, aceasta fiind o „dovadă”, pretind autorii dezinformării, a unor pregătiri de război. Toate aceste informații sunt false!”, a transmis, duminică, MApN.

Instituţia amintită subliniază că aceste manipulări grosolane se încadrează în tiparul “campaniilor de dezinformare susținute, în ultima vreme, de actori statali cu o agendă contrară suveranității României și împotriva NATO, având rolul de a întreține o stare de incertitudine și de a induce panica în rândul opiniei publice”.

ADVERTISEMENT

Anterior, în cursul zilei de sâmbătă, MApN a semnalat încercări de dezinformare legate de unele imagini cu deplasarea de tehnică militară pe şoselele din România, prin care se propaga ideea începerii unui război.

Una dintre înregistrări a fost făcută pe 1 decemberie – nicidecum pe 7 decembrie, cum s-a scris pe TikTok – iar vehiculele militare făceau parte din recuzita pentru parada de Ziua Naţională, iar celelalte imagini erau mult mai vechi.

ADVERTISEMENT

De asemenea, vineri, MApN avertiza cu privire la dezinformăril legate de așa-zise “pregătiri” pentru recrutarea tinerilor români, în vederea trimiterii acestora la război. “Toate aceste afirmații sunt false si manipulatoare!”, a transmis MApN.

ADVERTISEMENT
Tags: