News

Noi dezvăluiri în cazul scafandrului mort la Eforie Nord. Liderul sindical lansează acuzații de corupție

15.04.2021 | 22:40
Noi dezvaluiri in cazul scafandrului mort la Eforie Nord Liderul sindical lanseaza acuzatii de coruptie
ADVERTISEMENT

Noi dezvăluri în cazul scafandrului mort la Eforie Nord. Liderul Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, lansează acuzații de corupție.

Acesta a susținut într-o conferiță de presă că „un lung șir de abuzuri” stă în spatele tragediei petrecute. La data de 9 aprilie, ISU Dobrogea a intervenit pentru căutarea și salvarea a doi scafandrii care supravegheau de înnisipare a plajei.

ADVERTISEMENT

Oamenii se aflau la aproximativ 500 de metri în larg. Ei au fost aduși la mal inconștienți, iar după zeci de minute de resuscitare a fost declarat decesul.

Noi dezvăluiri în cazul scafandrului mort la Eforie Nord. Liderul sindical lansează acuzații de corupție

Dumitru Costin, liderul Blocului Național Sindical, a precizat că nefericitul incident trebuie analizat mai amănunțit: „este cazul ca această speţă să fie investigată mult mai profund pentru că veţi vedea moartea violentă a celor doi cetăţeni români a survenit ca urmare a unei speţe care are rădăcini adânci de corupţie, într-un demers iniţiat în 2018, mai precis în 22 noiembrie.”

ADVERTISEMENT

Aanunţul de licitaţie pentru contractarea unor servicii de monitorizare a biodiversităţii şi calităţii apei de către Administraţia Bazonală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) a fot lansat de SEAP la data de 22 mai 2018. Serviciul licitat viza proiectul de înnisipare a plajelor, un proiect derulat de Apele Române, a cărei valoare se ridica la aproximativ 900 de milioane de euro.

„Facem menţiunea că acest caiet de sarcini a conţinut prevederi contrare normelor legale în vigoare în ceea ce priveşte certificările tehnice şi profesionale, în ceea ce priveşte acreditările posibilelor firme competitoare, cât şi în ceea ce priveşte personalul calificat al acestora,” a adăugat Dumitru Costin.

ADVERTISEMENT

Asociaţia Naţională a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor a stabilit că o singură firmă din România putea îndeplini criteriile din caietul de sarcini, SC AON. De altfel, în luna ianuarie a anului 2020 instituția a sesizat DNA Constanța. Reprezentații acesteia au atras atenția „asupra gravităţii situaţiei întrucât consecinţele derulării acelui contract în condiţiile prezentate pe SEAP riscau să aibă ca şi consecinţe accidente ce puteau surveni operând cu scafandri fără calificare adecvată sau cu companii care nu respectă condiţiile tehnice de îndeplinire a acestei activităţi, cât şi riscul pierderii de fonduri europene alocate acestei lucrări.”

Licitația a fost adjudecată, în iunie 2020, de o asociere care cuprinde și societatea AON. Cu toate acestea, sindicaliștii spun că nu au fost făcut nicun demers pentru acoperirea vulnerabilităților după adjudecarea proiectului.

ADVERTISEMENT

Dumitru Costin a subliniat că firma respectivă trebuia să dețină tehnologii și proceduri specifice lucrului sub apă, dar și personal calificat pentru acest lucru, conform legistației în vigoare. În plus, era necesară o autorizaţie specifică de la Autoritatea Navală, dar şi un permis de lucru emis de Căpitănia Zonală Constanţa. Toate aceste lucruri lipseau.

„Un lung şir de abuzuri care au început cu mistificarea unui caiet de sarcini de către cei de la Apele Române, astfel încât câştigătorul era cunoscut cu câteva luni înainte, continuând cu încălcarea sistematică a normelor legale în vigoare privitoare la activităţile comerciale cu scafandri care au loc pe teritoriul României de către compania câştigătoare au dus la pierderea a două vieţi omeneşti. Dezavuăm orice încercare a celor vinovaţi de a mistifica adevărul şi de a localiza răspunderea în dreptul persoanelor decedate. Avem deja articole de presă apărute în ultimele zile care induc deja ideea, mesajul că cei vinovaţi pentru ceea ce s-a întâmplat sunt chiar decedaţii”, a spus Dumitru Costin.

„Ar fi trebuit să existe o echipă întreagă care putea să intervină în regim de urgenţă în momentul în care aveau semnale că ceva este în neregulă. Faptul că a recurs la alertarea celor de la SMURD şi la o desfăşurare impresionantă de forţe arată încă o dată faptul că acolo s-a lucrat fără respectarea normelor,” a adăugat.

ADVERTISEMENT
Tags: