Tragedia aviatică din Munții Apuseni în care și-au pierdut viața pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion nu va fi niciodată uitată de români. La zece ani după acel accident, supraviețuitorul Sorin Ianceu face dezvăluiri emoționante.
La zece ani după acest eveniment teribil, medicul chirurg Sorin Ianceu vorbește despre cum a reușit să scape cu viață. Cei cinci supraviețuitori au fost într-un real pericol în tot acel timp. A doua zi, la locul tragediei s-au găsit urme de lupi.
„În noaptea următoare după accident, cum rămăseseră urme de sânge, au venit lupii. Pe 20 ianuarie, am căzut noi, iar pe 22 ianuarie dimineața, era plin de urme de lupi. Este o poveste care nu s-a spus”, a povestit medicul Sorin Ianceu pentru cancan.ro.
Mai mult, acesta și-a imprimat definitiv pe piele câteva lucruri reprezentative. Și-a tatuat pe picior un lup. Ca să poată acoperi cicatricea rămasă în urma rănilor grave suferite, a completat tatuajul cu un crucifix, o busolă și un ceas care arată ora prăbușirii avionului, adică ora 3.52 PM.
Acesta a avut o idee inedită prin care să poată purta un accesoriu care să-i amintească de cele întâmplate acum zece ani. A fost nevoie, însă, să meargă la locul tragediei pentru a lua puțin pământ.
„Eu sunt pasionat de ceasuri și mi-am dorit un ceas special. L-am contactat acum câțiva ani pe designerul de ceasuri Augustin Matei și i-am trimis o fotografie cu tatuajul de pe picior. I-am spus că mi-aș mi-aș dori un ceas pornind de la acest tatuaj.
Atunci el mi-a sugerat să trimită pe cineva să îi aducă pământ de la locul în care s-a prăbușit avionul, ca să-l încorporeze în ceas. I-am spus că mă duc să iau pământ de acolo eu, cu mânuța mea. După o gardă, am plecat la Horea să iau pământ și l-a încorporat în cadranul ceasului”, a mai declarat medicul Sorin Ianceu, conform sursei citate.
Vizibil emoționat, supraviețuitorul a a putut cu greu să-și stăpânească lacrimile în momentul în care a văzut capodopera realizată de designerul Augustin Matei. Modelul ceasului a pornit de la tatuajele sale de pe corp, iar pământul luat din Apuseni a fost incorporat în cadran.
„De obicei, el trimite ceasurile prin poștă, dar i-am zis că vin eu să îl iau, pentru că ceasul respectiv are însemnătatea lui aparte. Eram curios cum cineva reușește ca într-un cadran de 4 cm să cuprindă emoția unui eveniment de acest gen, au fost sentimente amestecate.
Îmi făceam gânduri cum o să arate, ca un copil mic. Era și în apropiere de Crăciun. Chirurgii plâng destul de greu, dar mi s-au umezit ochii, a fost unul dintre puținele momente mi-au tremurat mâinile de emoție”, a susținit medicul.
Accidentul din Apuseni s-a produs pe data de 20 ianurie 2014. A fost implicată o aeronavă Britten-Normam BN-2A-27 Islander, pilotată de Adrian Iovan și Răzvan Petrescu. Avionul decolase de la București și urma să ajungă la Cluj, având la bord patru cadre medicale și o studentă la medicină, care erau în timpul unei misiuni umanitare.
Medicii aflați la bord: Radu Zamfir, de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu, de la Elias, Cătălin Pivniceru, de la Spitalul „Sf. Maria“ şi Sorin Ianceu, de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor și studenta la Medicină Aura Ion,