News

Noi documente pentru contribuabili în Spaţiul Privat Virtual! Anunțul ANAF se referă strict la persoanele fizice

Autor: Alexandru Năstase | 05.09.2019 | 11:28
Noi documente pentru contribuabili în Spaţiul Privat Virtual! Anunțul ANAF se referă strict la persoanele fizice
ANAF spune că sunt peste un milion de utlizatori în SPV. Sursa foto - facebook

Noi documente pentru contribuabili în Spaţiul Privat Virtual! Astfel, persoanele fizice vor putea accesa în SPV declaraţii de înregistrare fiscale, evidenţa creanţelor fiscale, notificări sau certificate de rezidenţă, odată cu extinderea serviciilor. “Pentru eficientizarea comunicării, îmbunătăţirea transparenţei şi reducerea birocraţiei ANAF, MFP a decis extinderea exploatării potenţialului Spaţiului Privat Virtual (SPV) ca instrument de relaţionare directă cu fiecare contribuabil la bugetul de stat.

Noi documente pentru contribuabili în Spaţiul Privat Virtual!

În acest sens, în SPV vor fi disponibile: chestionarele întocmite de persoanele fizice la sosirea si /sau plecarea în /din România; notificările privind rezidenta persoanelor fizice; declaraţiile de înregistrare fiscală; cererile pentru eliberarea Certificatului de rezidenţă fiscală; certificatele de rezidenţă fiscală; cererile de restituire; cererile de atribuire a numărului de ordine din Registrul de evidenţă a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate în judeţ/ municipiul Bucureşti sau a numărului unic de identificare din aplicaţia informatică a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi a certificatului de atribuire a numărului unic de identificare a aparatelor de marcat electronice fiscale; evidenţa creanţelor fiscale”, se arată într-un comunicat al MFP.

Mai mult de atât, prin SPV persoanele fizice vor avea posibilitatea să verifice corectitudinea prelucrării Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, pe care au depus-o pe suport de hârtie. De asemenea, finanţele au decis şi majorarea termenelor de păstrare în SPV a mai multor documente emise de către Minister sau Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin corelare cu durata de valabilitate a acestora.

Noi documente pentru contribuabili în Spaţiul Privat Virtual! ANAF
ANAF a lansat SPV încă din 2014. Sursa foto – facebook

Anunțul ANAF se referă strict la persoanele fizice

“Am promis o simplificare a relaţiei cu ANAF şi eliminarea cât mai multor hârtii din viaţa contribuabilului român şi iată că mă ţin de cuvânt”, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice. Practic, pentru facilitarea accesului la SPV, se elimină verificarea la ghişeu a semnăturii olografe a persoanei reprezentate şi se acceptă depunerea împuternicirii în formă simplă.

În acelaşi timp, se oferă cetăţenilor români care domiciliază, au reşedinţa sau lucrează în străinătate, posibilitatea de a se prezenta şi la oficiile consulare sau ambasadele României în scopul identificării fizice şi înregistrării în SPV.

 

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 841. 32 pagini + CD. Doar 10lei!