Fotbal international

Furtună în deșert. Noi documente scoase la iveală în scandalul de corupție CM Qatar 2022

29.05.2018 | 10:08
Furtuna in desert Noi documente scoase la iveala in scandalul de coruptie CM Qatar 2022
ADVERTISEMENT

Au trecut 8 ani de la decizia care a șocat lumea fotbalului mondial: votul care a stabilit disputarea Campionatului Mondial de Fotbal din anul 2022 în Qatar. Mai multe documente care ar atesta corupția la nivelul FIFA au fost scoase la iveală de Fundația pentru Integritate în Sport și publicate în presa britanică.

Într-un dosar trimis jurnaliștilor de la The Sun sunt semnalate fapte de corupție la nivelul FIFA care se întind pe o perioadă de 30 de ani și care culminează cu cel mai rușinos vot din istoria fotbalului. Încă este greu de înțeles care sunt motivele pentru care FIFA a decis organizarea Campionatului Mondial din 2022 în Qatar. Directorul medical al FIFA, Jiri Dvorak, a fost primul care a tras un semnal de alarmă, spunând că există un risc ridicat atât pentru jucători, cât și pentru suporteri în Qatar. Dvorak a fost demis ulterior, în timp ce ancheta cazurile de dopaj sponsorizate de stat din Rusia.

ADVERTISEMENT

Qatar a promis că va dezvolta sisteme revoluționare de răcire a aerului pentru a facilita desfășurarea meciurilor în arșița deșertului în lunile iunie și iulie. Proiectul a rămas până astăzi la stadiul de promisiune. În momentul în care s-a decis organizarea CM 2022 în Qarar, statul avea 3 milioane de locuitori și un singur stadion care îndeplinea cerințele impuse de forul internațional. În plus, sclavia modernă practicată cu muncitori străini este încă un scenariu standard în Qatar, potrivit Human Right Watch. Chiar și așa, 11 oficliali au votat inițial pentru organizarea turneului în Qatar, iar în final numărul lor a crescut la 14. Printre ei, Angel Maria Villar Llona, care este acuzat de fraudă și delapidare, alături de fiul său. Plus Michel Platini, care a declarat că și-a schimbat decizia după ce s-a întâlnit cu emirul Qatarului și cu fostul președinte francez Nikolas Sarkozy. Lista continuă cu nume care nu sunt sonore, dar care au afaceri dubioase la nivel mondial.

Scandalul de corupție cu privire la organizarea Campionatului Mondial din Qatar 2022 ia amploare

Fostul președintele FIFA Sepp Blatter l-a desemnat pe Michael J. Garcia, un procuror din New York, să ancheteze corectitudinea voturilor pentru turneele din 2018 și 2022. După un timp, lui Blatter i s-a spus că FIFA ar fi fost târâtă prin tribunale și distrusă dacă nu accepta să organizeze turneul în Qatar. Actualul președinte, Gianni Infantino, ar putea redeschide ancheta, după ce s-a aflat că unul din oficialii forului mondial a primit o mită de 4 milioane de euro în anul în care s-a votat. Procurorul Alejandro Burzaco l-a acuzat ulterior că ar fi primit mită 11 milioane de euro pentru drepturile TV la CM 2026 și CM 2030. Mulți alți oficiali din fotbalul mondial au fost acuzați de luare mită sau diverse forme de fraudă, însă Qatar a negat că ar fi cumpărat votul pentru Mondialul din 2022. Numărul mare de cazuri de corupție la nivelul FIFA este însă îngrijorător și ridică semne de întrebare cu privire la corectitudinea votului pentru CM 2022, iar Qatarul este în pericol să piardă dreptul de a organiza Campionatul Mondial.

ADVERTISEMENT
Tags: