ADVERTISEMENT
News

Noi drepturi pentru călătorii cu trenul în caz de întârzieri ale curselor. Decizie la nivel european

Autor: Adrian Ilie | 30.04.2021 | 18:50
Noi drepturi pentru călătorii cu trenul în caz de întârzieri ale curselor. Decizie la nivel european
Drepturi suplimentare pentru călătorii cu trenul/ Foto: Inquam Photos - Virgil Simionescu

Parlamentul European a aprobat acordul prin care statele membre ale Uniunii Europene au revizuit drepturile călătorilor din transportul feroviar. Astfel, în caz de întârzieri mai mari de 60 de minute, pasagerii vor putea solicita rambursarea integrală a prețului biletului.

ADVERTISEMENT

Alte măsuri vizează facilitarea utilizării trenurilor de către persoanele cu handicap locomotor sau de către bicicliști.

Măsurile nu vor intra imediat în vigoare, statele membre având la dispoziție doi ani să le implementeze, a anunțat Parlamentul European.

Obligații suplimentare pentru companiile feroviare

Un prim set de măsuri vizează drepturile pasagerilor din trenurile care au mai mult de 60 de minute întârziere. Pe lângă rambursarea banilor, călătorii mai au variantele de a solicita continuare călătoriei sau redirecționarea în condiții comparabile, fără costuri suplimentare.

ADVERTISEMENT

Călătorii din transportul feroviar vor putea să-și organizeze ei înșiși călătoria pe o rută diferită și să obțină rambursarea pentru un bilet nou dacă operatorul feroviar nu le comunică opțiunile de redirecționare în termen de 100 de minute de la ora de plecare prevăzută”, se arată într-un comunicat al PE

Dacă este necesar, companiile feroviare vor trebui să asigure mese și băuturi răcoritoare, iar cheltuielile de cazare trebuie rambursate.

Noile reglementări clarifică și ceea ce înseamnă caz de forță majoră, pentru care operatorii feroviari nu mai trebuie să plătească despăgubiri. În afară de condițiile meteorologice extreme și dezastrele naturale, mai sunt incluse crizele majore de sănătate publică sau atacurile teroriste. Grevele din sectorul feroviar nu fac parte dintre aceste excepții.

ADVERTISEMENT

Pentru călătorii cu mobilitate redusă se asigură o flexibilitate mai mare în organizarea călătoriei. „Ei vor trebui să informeze operatorul despre planurile lor de călătorie cu 24 de ore în avans (în conformitate cu normele actuale, ei trebuie să informeze operatorul cu 48 de ore în avans). Dacă pasagerii trebuie însoțiți de o persoană, aceasta va călători gratuit. Călătorii cu mobilitate redusă însoțiți de un câine de asistență au garanția că acesta poate călători cu ei”, precizează sursa citată.

De asemenea, este introdusă obligația ca fiecare garnitură de tren să aibă rastele pentru biciclete cu cel  puțin patru locuri. În fiecare tren trebuie să existe cel puțin patru locuri pentru biciclete, însă această măsură va deveni obligatorie peste patru ani, spre deosebire de celelalte prevederi care trebuie implementată în următorii doi ani.

ADVERTISEMENT

Avem vești foarte bune pentru cei care călătoresc cu trenul, deoarece am reușit să asigurăm aceleași drepturi minime ale pasagerilor în întreaga UE în ceea ce privește redirecționarea, spațiile pentru biciclete, biletele directe și drepturile pasagerilor cu mobilitate redusă. Acestea sunt progrese importante pentru a face transportul feroviar mai convenabil și mai ușor de utilizat pentru călători”, a afirmat raportorul Parlamentului European Bogusław Liberadzki (S&D, Polonia).

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT