ADVERTISEMENT
News

Noi efecte adverse severe depistate după vaccinarea cu Johnson & Johnson. Ce avertisment a lansat FDA

Au fost depistate noi efecte adverse după vaccinarea cu Johnson & Johnson. FANATIK vă spune ce avertisment a lansat FDA
Autor: Cerasela Stafie | 13.07.2021 | 12:49
Noi efecte adverse severe depistate după vaccinarea cu Johnson & Johnson. Ce avertisment a lansat FDA
Noi efecte adverse severe depistate după vaccinarea cu Johnson & Johnson. Ce avertisment a lansat FDA Sursa foto: Hepta.ro

Agenţia americană a medicamentului a transmis că s-a observat un risc mare de dezvoltare a sindromului Guillain-Barré la persoanele vaccinate cu acest ser.

ADVERTISEMENT

Boala este una neurologică rară. Până acum au fost cofirmate 100 de cazuri și un deces, după administrarea a 12,5 milioane de doze de vaccin Johnson & Johnson.

Noi efecte adverse severe depistate după vaccinarea cu Johnson & Johnson. Ce avertisment a lansat FDA

Din totalul de 100 de cazuri depistate, 95 au fost unele severe. O persoană a decedat în urma dezoltării sindromului Guillain-Barré.

ADVERTISEMENT

Maladia afectează nervii periferici. Aceasta se caracterizează prin o slăbire sau o paralizie progresivă. De cele mai multe ori, începe la nivelul membrelor inferioare și avansează, afectând mușchii respirației.

În cele din urmă, ajunge la nervii gâtului și ai capului. Între 3.000 şi 6.000 sunt depistatecu această afecțiune, anual, în Statele Unite ale Americii.

ADVERTISEMENT

Agenţia pentru Alimente şi Medicamente (Food and Drug Administration – FDA) a precizat că simptomele au început să apară în primele 42 de zile de la inocularea cu serul Johnson & Johnson.

Totuși, sunt foarte mici șansele ca acest lucru să se întâmple. Rata de bază a incidenţiei la nivelul populaţiei generale este ușor depășită de nivelul cazurilor înregistrate.

ADVERTISEMENT

Care sunt simptomele

Oamenii care au fost confirmați cu sindromul Guillain-Barré au început să dezvolte dificultăți la înghițit sau mestecat și la mers. De asemenea, au fost semnalate probleme de vorbire, vedere dublă sau dificultăți în a mișca ochii.

Pe de altă parte, FDA a dat asigurări că „beneficiile (vaccinului Johnson & Johnson) sunt clar mai importante decât eventuale riscuri”.

ADVERTISEMENT

Reacția Johnson & Johnson

Laboratorul farmaceutic Johnson & Johnson a încercat să se apere. Compania a precizat că șansele dezvoltării sindromului Guillain-Barré sunt unele minore.

„Şansele ca acest lucru să se întâmple sunt foarte mici, iar nivelul cazurilor raportate depăşeşte doar cu o marjă mică nivelul de bază în rândul populaţiei generale”, au transmis.

ADVERTISEMENT

Nu este prima lovitură de acest fel pentru compania americană. Anterior, vaccinarea cu Johnson & Johnson a fost suspendată pentru o perioadă de zece zile, după ce s-a semnalat apariția unor cazuri grave de formare a unor cheaguri de sânge şi unui nivel mic al trombocitelor la femeile inoculate cu acest ser.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!