News

Noi epidemii vor decima populaţia? Virusuri antice si gigantice se dezgheaţă în Siberia

Gheata care se topeste la Cercul Polar arctic le da de furca oamenilor de stiinta, pentru ca a inceput sa decongeleze niste virusuri antice uriase. Luna trecuta, cercetatorii au anuntat ca studiaza...
14.10.2015 | 20:38
Noi epidemii vor decima populatia Virusuri antice si gigantice se dezgheata in Siberia

Gheata care se topeste la Cercul Polar arctic le da de furca oamenilor de stiinta, pentru ca a inceput sa decongeleze niste virusuri antice uriase. Luna trecuta, cercetatorii au anuntat ca studiaza un virus gigantic numit Mollivirus sibericum, vechi de 30.000 de ani, gasit in stratul de permafrost topit din Siberia, potrivit Business Insider. Virusul era functional si capabil sa infecteze amiba.

Nu este pentru prima data cand oamenii de stiinta gasesc virusuri gigantice care schimba tot ce credeam ca stim despre ele. Mimivirus, descoperit in anul 2003, are 1.200 de gene si are de doua ori latimea virusurilor obisnuite.

Insa, abia dupa descoperirea recenta a virusului Mollivirus sibericum au aparut ingrijorari legate de faptul ca, odata dezghetat, acesta poate “evada” si imbolnavi multi oameni.

Totusi, Carl Zimmer – autorul cartii “A Planet of Viruses” si editorialist al New York Times – sustine ca nu aveam de ce sa ne facem griji in ceea ce priveste potentialul risc la adresa oamenilor.

Dar Zimmer a subliniat ca descoperirile sunt fascinante din alte puncte de vedere, cum ar fi din perspectiva a ceea ce ne spun despre virusuri in general.

“Aceste virusuri infecteaza amiba. Deci daca esti amiba, atunci da, ar trebui sa fii foarte speriata. Dar nu exista agenti patogeni umani descoperiti in permafrostul siberian. Asta nu inseamna ca virusurile nu se pot modifica, insa exista atatea care circula in animalele vii incat cred ca ar trebui sa plasam aceste virusuri inghetate foarte jos pe lista noastra de preocupari”, a explicat Zimmer.

Omul de stiinta a spus ca virusurile sunt mai mult fascinante decat infricosatoare. Ele sunt de circa 30 de ori mai mari decat virusurile obisnuite, aproape de marimea unei bacterii.

Pe langa dimensiunea neobisnuita, Mollivirus sibericum are si alte trasaturi care il diferentiaza de virusurile normale. De exemplu, are peste 500 de gene, care determina virusul sa produca proteine. Comparativ, HIV are doar noua gene.

“Sunt fascinante si ne provoaca sa ne gandim la ce sunt virusurile cu adevarat”, a punctat Carl Zimmer.

Sursă: www.ziare.com