News

Noi fenomene meteo extreme vor lovi România în august. Țara va fi împărțită între vijelii și caniculă

Luna august va continua ca până acum, cu fenomene meteo extreme ce împart România în două: vijelii și caniculă.
11.08.2021 | 17:44
Noi fenomene meteo extreme vor lovi Romania in august Tara va fi impartita intre vijelii si canicula
ADVERTISEMENT

Vremea rea din România va continua și în următoarele săptămâni, astfel că urmează o lună august în care țara se împarte între zone afectate de caniculă și regiuni lovite de vijelii și furtuni.

Elena Mateescu, directorul ANM, a transmis informații cu privire la prognoza meteo pentru următoarele zile. Din păcate, aceasta este marcată de fenomene meteo extreme, pendulând între temperaturi foarte ridicate și precipitații abundente.

ADVERTISEMENT

Regiunile sudice și sud-vestice ale României se vor confrunta cu un nou val de caniculă. Temperaturile vor continua să depășească în mod regulat temperaturile de 35 de grade Celsius. Termometrele vor oscila la valori cuprinse între 35 – 37 de grade, în vremea ce temperatura resimțită se va situa la 38 – 40 de grade Celsius.

Directorul ANM indică și apariția unor fenomene de instabilitate atmosferică accentuată, mai ales în seara zilei de 11 august, pentru partea de nord-est a țării. Acolo a fost emisă deja o avertizare cod galben pentr uaverse torențiale. Precipitațiile vor ajunge la 25 – 45 de litri pe metru pătrat, arată antena3.ro.

ADVERTISEMENT

Vremea rea continuă să afecteze România

Canicula va persista și în următoarele zile din august, mai ales în sud-vestul României. Temperaturile vor rămâne ridicate cel puțin până în jurul datei de 20 august. Mercurul din termometre va indica valori de 34 – 35 de grade Celsius.

De asemenea, instabilitatea atmosferică se restrânge în zilele următoare, cu precădere în zonele montane.

ADVERTISEMENT

„În sud-vestul și sudul țării, disconfortul termic va fi ridicat și local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse, în general, între 34 și 37 de grade”, a transmis ANM cu privire la situația zilei de 11 august.

Județele afectate sunt: Argeș, București, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Olt, Prahova, Tulcea, Timiș, Teleorman, Vâlcea.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește ploile, „în intervalul menționat (11 august: orele 13 – 23), local la munte, în Moldova și în Maramureș vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.”

ADVERTISEMENT