News

Noi informații despre variola maimuței. Care sunt simptomele și cum se răspândește. Explicațiile medicului Adrian Marinescu

Specialiștii virusologi vin cu noi informații despre variola maimuței. Medicul Adrian Marinescu de la Institutul Matei Balș din Capitală spune care sunt simptomele și cum se răspândește infecția printre oameni.
24.05.2022 | 07:28
Noi informatii despre variola maimutei Care sunt simptomele si cum se raspandeste Explicatiile medicului Adrian Marinescu
Cum debutează infecția cu variola maimuței la o persoană: ”Simptomatologia seamănă cu gripa”. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Virusologii vin cu noi informații referitoare la variola maimuței, virusul care a pus deja în alertă mai multe state ale Globului, dar și Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Cum debutează infecția cu variola maimuței la o persoană: ”Simptomatologia seamănă cu gripa”

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş din București a venit cu noi explicații despre această boală depistată în tot mai multe state europene.

ADVERTISEMENT

Conform doctorului din Capitală, oamenii nu trebuie să fie îngrijorați momentan, ci doar prudenți. ”Cetăţeanul nu trebuie să fie îngrijorat, trebuie să fie doar prudent.

Lumea medicală şi autorităţile sanitare, şi vorbesc de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ar trebui să intre în alertă pentru că monitorizarea care va urma în viitorul apropiat e de făcut”, a spus medicul, luni seară, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Conform Dr. Marinescu, variola maimuței seamănă mult cu gripa în momentul în care infecția debutează la o persoană. Febra, durerile musculare și oboseala sunt printre cele mai frecvente simptome.

”Începe întâi cu o simptomatologie care seamănă cu gripa. Pacientul face febră, are dureri musculare şi articulare, stare generală modificată şi simte oboseală. Apoi apare erupţia.

ADVERTISEMENT

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului”, precizează doctorul de la Matei Balș.

Cum se răspândește variola maimuței

Din cele cunoscute până în prezent, variola maimuței nu pare a se răspândi cu mare ușurință. E nevoie de un contact apropiat pentru ca boala să se transmită, mai spune medicul Marinescu.

ADVERTISEMENT

”Variola maimuței nu se răspândește în mod normal cu ușurință între persoane și necesită un contact apropiat. Virusul intra în organism prin piele lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale.

Principalul mod în care poate fi răspândit este în timpul contactului fizic apropiat prelungit cu o persoană care are variola maimuței sau contact prelungit cu obiecte contaminate”, adaugă doctorul la postul de știri citat.

ADVERTISEMENT