Sport

Noi informații în dosarul dispariției lui Emiliano Sala! A fost găsit vinovatul în cazul decesului lui Emiliano Sala

Au apărut noi informaţii în dosarul dispraţiei lui Emilian Sala, fotbalist care a murit, în 2019, în urma unui accident aviatic.
28.10.2021 | 17:00
Noi informatii in dosarul disparitiei lui Emiliano Sala A fost gasit vinovatul in cazul decesului lui Emiliano Sala
ADVERTISEMENT
28-10-2021
14:24

După 7 ore și jumătate, jurații au dat verdictul

Procesul care a avut loc la Cardiff Crown Court, pentru a găsi vinovații în ceea ce privește accidentul avitatic din luna ianuarie a anului 2019, în care au murit fotbalistul Emiliano Sala (28 de ani) şi pilotul David Ibbotson (59 de ani) s-a încheiat, informează BBC.

După o deliberare de șapte ore și jumătate, jurații l-au găsit vinovat pe David Henderson, 67 de ani, organizatorul zborului, pentru că a pus în pericol siguranţa unei aeronave. Verdictul nu a fost unanim, fiind dat cu majoritate. Sentința va fi pronunțată pe 12 noiembrie.

De atlfel, chiar Henderson a recunoscut, în timpul procesului, că a încercat să organizeze un zbor pentru un pasager, fără să aibă permisiune sau autorizaţie.

Fotbalistul făcea obiectul unui transfer de 15 milioane de lire sterline de la FC Nantes la Cardiff City şi se afla în avion tocmai pentru a se duce să semneze actele.

Avocatul care pledează pentru apărarea lui David Henderson, organizatorul zborului care a condus la moartea fotbalistului argentinian Emiliano Sala, în februarie 2019, a combătut marți, într-un tribunal din Cardiff, ipoteza conform căreia tragedia s-a produs din imprudența clientului său.

Noi informații în dosarul dispariției lui Emiliano Sala. Avocatul apărării neagă acuzaţiile

Apărarea a formulat ideea că Henderson a avut numai o implicare formală în această dramă. David Henderson, în vârstă de 67 de ani, este judecat de tribunalul galez pentru imprudență și neglijență, fapte care au condus la tragedia aviatică soldată cu moartea atacantului argentinian, la vârsta de 28 de ani.

ADVERTISEMENT

La 21 ianuarie 2019, Emiliano Sala se afla la bordul aeronavei care traversa Canalul Mânecii. Destinația zborului eșuat era Cardiff, unde Sala urma să parafeze transferul său de la Nantes la Cardiff City, pentru suma de 17 milioane de euro.

Avocatul Stephen Spence a negat acuzațiile care i se aduc lui Henderson, cu privire la organizarea zborului, considerându-le chestiuni pur birocratice, care nu au legătură cu securitatea zborului. Inițial, cel care trebuia să piloteze avionul era chiar David Henderson, dar acesta a fost înlocuit în ultimul moment la manșa avionului de David Ibbotson, pilot decedat și el în accident.

ADVERTISEMENT

Există însă probleme legate de calificarea lui Ibbotson care nu avea licență de pilot comercial, permisul său pentru acest tip de aparat de zbor era expirat și nu avea competențe certificate pentru zborurile de noapte.

Stephen Spence a afirmat, în fața instanței galeze, că ”Ibbotson, pilot experimentat cu peste 3500 de ore de zbor la activ, era responsabil de securitatea zborului”.

ADVERTISEMENT

În raportul final publicat în martie 2020 de biroul britanic de anchetă al accidentelor aeriene, se precizează că ”pilotul a pierdut controlul aeronavei în timpul efectuării unei manevre la o viteză prea ridicată, impusă probabil de evitarea timpului nefavorabil”.

După tragicul eveniment, corpul lui Emiliano Sala a fost găsit în epava avionului, la mai mult de două săptămâni de la producerea acestuia, fiind repatrait în Argentina natală în februarie 2019.

ADVERTISEMENT

Cine a fost Emiliano Sala, fotbalistul care a murit în accidentul aviatic din 2019

Emiliano Sala a debutat în fotbalul francez la vârsta de 20 de ani, pentru Bordeaux, fiind apoi transferat sub formă de împrumut la echipe precum Orleans, Niort sau Caen. Din 2015 s-a transferat la Nantes, evoluând în tricoul canarilor în 120 de meciuri. Pentru Nantes el a marcat și 42 de goluri. Sala a fost coleg la Nantes cu portarul român Ciprian Tătărușanu.

Sala a fost în copilărie fan al echipei Independiente Buenos Aires și l-a avut drept idol pe marele atacant Gabriel Batistuta. Tatăl său, care a lucrat ca șofer de camion, a murit trei luni mai tîrziu, după un atac de cord.

În memoria lui Emiliano Sala, în iulie 2021 s-a organizat prima ediție a unui turneu patrulater dedicat atacantului argentinian. La competiție au participat, pe stadionul din Orleans, toate cele patru echipe din Hexagon pentru care a jucat Sala. Bordeaux a câștigat prima ediție, trecând cu 2-1 de Caen în finală. Niort s-a impus cu 1-0 în finala mică a turneului, în fața celor de la Nantes.

ADVERTISEMENT