Prima țară din lume care reintroduce carantina la nivel național. Oamenii nu vor putea ieși la mai mult de 500 de metri de casă

Alexandru Năstase   
în HotNews
13/09/2020, 22:08
Prima țară din lume care reintroduce carantina la nivel național. Oamenii nu vor putea ieși la mai mult de 500 de metri de casă GALERIE FOTO
Al doilea val al pandemiei a lovit serios Israelul. Sursa foto - hepta.ro

Israelul recurge din nou la carantină generalizată, fiind prima țară din lume care intră a doua oară în lockdown, după o creștere accelerată a cazurilor noi de infectare cu coronavirus. Carantina este valabilă pe o perioadă de trei săptămâni, informează Digi24.

Decizia a fost luată după o ședință tensionată a guvernului israelian și  urmează să intre în aplicare din 18 septembrie, înainte de vacanța de Rosh Hashana.

Carantina presupune ca israelienii să nu se poată deplasa pe o rază mai mare de 500 de metri de reședință. Numărul persoanelor care pot participa la adunări în interior este limitat la 10, iar pentru exterior numărul maxim a fost stabilit la 20.

Intenția de însăprire a regulilor de combatere a epidemiei a provocat, înainte de ședința de Guvern, demisia din Guvern a ministrului construcţiilor, Yaakov Litzman, membru al partidului ultraortodox Iudaismul Unit al Torei (UTJ).

Nemulțumirea ministrului a fost cauzată de faptul că măsurile ar fi blocat accesul  credincioșilor în sinagogi, în contextul în care se apropie sărbătoarea de Yom Kippur, cea mai importată din calendarul iudaic.

Cazurile de COVID-19 au dat totul peste cap în Israel

Trebuie specificat că Yom Kippur sau Ziua ispăşirii, așa cum mai este cunoscută, începe la asfinţitul soarelui în ziua de duminică, 27 septembrie.

Săptămâna aceasta, numărul de cazuri zilnice în Israel a depăşit pentru prima dată pragul de 4.000. De altfel, infectările au început să crească de la zi la zi din luna mai atunci când s-a mers pe ideea relaxării.

Au fost afectate mai ales localităţi aglomerate cu comunităţi de evrei ultraortodocşi şi comunităţi arabe, unde rezidenţii s-au strâns în adunări numeroase.

Vorbim inclusiv de rugăciuni şi nunţi, adunări mari în care s-au încălcat restricţiile dictate de Ministerul Sănătăţii.

De remarcat că, până la această dată,  Israelul a raportat puţin peste 150.000 de cazuri de infectare şi 1.103 decese asociate COVID-19, la o populaţie de 9,2 milioane de locuitori.

Mai mult de atât, aproape 115.000 de persoane au fost declarat vindecate, iar 130 de pacienţi se află la terapie intensivă, asistaţi de ventilatoare.

 

 

 

 

 

 

Închide ×