Noi măsuri în cazul bărbatului mort la Pitești: doi jandarmi, puși sub acuzare. Unul dintre ei, reținut

Adrian Baciu   
în News
21/04/2021, 21:50
Noi măsuri în cazul bărbatului mort la Pitești: doi jandarmi, puși sub acuzare. Unul dintre ei, reținut
Decizie controversată a judecătorilor. Unul dintre jandarmii acuzați de asfixierea bărbatului din Pitești, eliberat Colaj: Fanatik

La două zile după ce doi polițiști au fost reținuți în cazul bărbatului mort la Pitești, autoritățile au luat noi măsuri: doi jandarmi aflați în misiune de patrulare în ziua tragediei au fost puși sub acuzare. Unul dintre ai a fost reținut 24 de ore.

Potrivit unui comunicat emis miercuri seara de Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București, cei doi jandarmi sunt cercetați pentru purtare abuzivă și loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, ”în coautorat cu doi agenți de poliție din cadrul IPJ Argeș”.

Reamintim că vineri, 16 aprilie, un bărbat a murit după ce a fost trântit de polițiști la pământ și a fost imobilizat. Bărbatul ar fi fost în stare de ebrietate și ar fi refuzat să părăsească terasa pe care se afla.

Doi jandarmi, puși sub acuzare în cazul bărbatului mort la Pitești. Unul dintre ei, reținut

Miercuri, 21 aprilie, Parchetul Tribunalului Militar București a anunțat oficial noile măsuri luate în cazul morții bărbatului din Pitești. Într-un comunicat de presă, procurorii anunță învinuirea a doi jandarmi.

Potrivit procurorilor, cei doi au participat la intervenție împreună cu cei doi polițiști arestaţi preventiv în acest dosar.

”La data de 20.04.2021, la Parchetul Militar de pe Iângă Tribunalul Militar Bucureşti a fost înregistrată cauza penală urmare declinării de competenţă dispuse de Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş, în vederea efectuării de cercetări cu privire la infracţiunile de purtare abuzivă, prev. de art. 296 alin. 1 şi 2 C.pen. şi lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte, prev. de art. 195 C.pen., presupus a fi săvârşite de către doi subofiţeri jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Basarab I” Argeş, în coautorat cu doi agenţi de poliţie din cadrul I.P.J. Argeş — Poliţia Municipiului Piteşti”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri seară, de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, citat de Adevărul.

Procurorii militari din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru purtare abuzivă şi lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte şi reținerea pentru 24 de ore unuia dintre jandarmi.

”În fapt, s-a reţinut că, la data de 16.04.2021, cei doi militari jandarmi, aflaşi în misiune de patrulare mixtă, împreună cu două echipaje de poliţie din cadrul I.P.J. Argeş — Poliţia Municipiului Piteşti, au intervenit la o terasă situată în incinta Autogării Sud Piteşti.

La faţa locului, militarii jandarmi împreună cu cei doi agenţi de poliţie au acţionat asupra unei persoane de sex bărbătesc, au proiectat-o pe carosabil printr-o acţiune violentă, soldată cu decesul victimei. La acest moment în cauză, agenţii de poliţie care au acţionat în contextul mai sus menţionat se află în stare de arest preventiv.

Cercetările continuă pentru elucidarea tuturor împrejurărilor de fapt şi stabilirea răspunderii penale în cauză”, se mai arată în comunicat.

Un bărbat a murit la Pitești după intervenția brutală a forțelor de ordine

Incidentul în urma căruia un bărbat de 63 de ani din Pitești a murit a avut loc vineri, la un restaurant din Autogara Sud din oraș. Friteuza din restaurant a luat foc, iar în urma apelurilor la 112 acolo au fost trimise echipaje de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Serviciul de Ambulanţă şi Poliţie.

În imaginile difuzate pe internet se poate vedea cum la un moment dat bărbatul, care nu voia să plece de la terasă, este împins de un polițist, care îl trântește la pământ. În imagini pot fi văzuți apoi mai mulți polițiști care încearcă să îl imobilizeze pe bărbatul care era căzut.

Iniţial, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş au deschis un dosar penal in rem pentru purtare abuzivă şi ucidere din culpă.

Magistraţii Tribunalului Argeș au dispus, luni, arestarea preventivă a celor doi poliţişti implicați în cazul bărbatului din Piteşti care a murit în urma intervenţiei agenţilor, ambii fiind acuzaţi de purtare abuzivă şi loviri sau vătămări cauzatoare de moarte.

Închide ×