News

Noi măsuri pentru siguranța rutieră. Autoritățile promit să instaleze 300 de radare și 500 de noi camere pe drumuri

Ministerul Transporturilor și-a anunțat intenția de a monta camere, radare fixe și limitatoare de viteză pentru a reduce la jumătate numărul accidentelor auto până în 2030.
18.04.2022 | 22:18
Noi masuri pentru siguranta rutiera Autoritatile promit sa instaleze 300 de radare si 500 de noi camere pe drumuri
Autoritățile își propun să reducă la jumătate numărul de accidente auto. Credit foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Ministerul Transporturilor și-a propus să reducă la jumătate numărul de accidente rutiere care au loc în țara noastră. Una dintre soluțiile la care apelează include infrastructurii de supraveghere a drumurilor, notează Ziare.com.

Mai multe radare și camere pe șosele

Pentru a limita numărul de accidente auto și de victime rezultate în urma acestor incidente, autoritățile au anunțat că vor cumpăra câteva sute de camere și radare, dar și o limitatoare de viteză.

ADVERTISEMENT

Mai exact, Ministerul Transporturilor ia în calcul achiziționarea a 500 de camere de supraveghere fixe. Acestea vor putea identifica numerele de înmatriculare ale mașinilor și să transmită în mod automat contravenții.

Trebuie precizat că aceste dispozitive vor putea stabili și încălcările codului rutier de care se fac vinovați șoferii amendați, vorbim în acest caz de încălcare liniei continue, folosirea benzilor de urgență sau depășirea vitezei legale.

ADVERTISEMENT

În ceea ce privește finanțarea necesară pentru aceste achiziții, Ministerul Transporturilor transmite că aceasta ar putea fi asigurată prin PNRR.

Ministerul mai transmite că toate drumurile expres și autostrăzile din România ar trebui să fie dotate în viitorii trei ani cu echipamentele necesare pentru identificarea numerelor de înmatriculare. În prezent, acestea pot verifica doar rovinietele.

ADVERTISEMENT

“În acest moment, Poliția Română nu deține sistem de camere fixe dotate cu aparatură radar pentru supravegherea traficului rutier. Structurile de poliție rutieră la nivel național acționează în medie cu 340-350 de dispozitive radar zilnic”, explică comisarul Bogdan Oproiu, din cadrul Direcției Rutiere.

Măsuri pentru creșterea siguranței pe drumurile din România

Anunțul legat de camere și radare vine la aproximativ două luni după altă măsură care ar trebui să crească gradul de siguranță al traficului rutier din România. Mai exact, în luna februarie autoritățile au anunțat sancțiuni mai dure pentru șofatul agresiv.

ADVERTISEMENT

Mai exact, șoferii care își schimbă banda în mod frecvent, care nu respectă distanța de siguranță sau care abuzează de semnalele sonore și luminoase riscă 4-5 puncte de amendă, contravenții care pot ajunge la peste 700 de lei sau chiar suspendarea permisului de conducere.

ADVERTISEMENT