ADVERTISEMENT
Hotnews

Noi modificări în Codul Muncii!

Anul 2015 vine cu noi schimbări atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori. Preşedintele ţării, Klaus Iohannis, a semnat în luna ianuarie decretul privind promulgarea Legii pentru...
Autor: Ionuţ Cataramă | 02.04.2015 | 11:42
Noi modificări în Codul Muncii!

Anul 2015 vine cu noi schimbări atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori. Preşedintele ţării, Klaus Iohannis, a semnat în luna ianuarie decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Codului Muncii, iar, de curând, noutăţile au fost publicate şi în Monitorul Oficial. Principalele schimbări din Codul Muncii se referă la durata concediului de odihnă anual sau la cel de maternitate. Iată ce e bine să ştiţi!

ADVERTISEMENT

Primiţi bani pentru intervalul de timp în care îngrijiţi copiii bolnavi

Dacă staţi acasă pentru că vi s-a îmbolnăvit copilul, atunci acea perioadă se consideră perioadă de activitate prestată. Mai exact, vă sunt plătite dările către stat şi nu veţi fi afectaţi nici la pensie, însă, pentru a beneficia de aceste drepturi, trebuie să faceţi dovada că micuţul dumneavoastră a fost bolnav. Apoi, a fost eliminată din lege sintagma „concediul de odihnă se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic”. Dispoziţia prevede doar că durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă. „Dreptul la concediul de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor, iar acesta nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări. Angajaţii au dreptul la un concediu de odihnă de cel puţin 20 de zile lucrătoare, an de an. Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă doar la încetarea contractului individual de muncă”, la fel ca şi până acum, arată noua lege. Oricum, durata concediului de odihnă, perioadele de incapacitate temporară de muncă, cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal şi concediului pentru îngrijirea copilului bolnav sunt considerate toate perioade de activitate prestată.

Zilele de „odihnă”, amânate după „medical”

Dacă incapacitatea de muncă temporară, concediul de maternitate, cel de risc maternal sau cel pentru îngrijirea copilului bolnav vor interveni în timpul concediului de odihnă, acesta se va întrerupe, iar salariatul îşi va lua zilele neefectuate după ieşirea din concediul care a intervenit. Dacă acest lucru nu va fi posibil, zilele neefectuate din concediul de odihnă vor fi reprogramate. Cu alte cuvinte, dacă până acum plecaţi două săptămâni în vacanţă şi vă îmbolnăveaţi la jumătatea perioadei, nu interesa pe nimeni că aţi petrecut timpul în spital. Figuraţi în concediu de odihnă, astfel că, dacă nu mai aveaţi alte zile de concediu de efectuat, vă puteaţi lua adio de la vacanţă şi relaxare. Acum, în schimb, un concediu îl întrerupe pe celălalt, pentru ca toţi angajaţii să beneficieze de zilele libere pentru distracţie abia după ce se fac bine.

ADVERTISEMENT

Concediul rămas îl puteţi lua în termen de 18 luni

Pe de altă parte, până acum, durata concediului medical mai afecta „odihna” şi dintr-un alt punct de vedere. Dacă aveaţi, spre exemplu, o lună de medical din cele 12 calendaristice, vi se calcula concediul de odihnă pentru 11 luni. De acum înainte, salariatul va avea dreptul la acest tip de concediu chiar şi în situaţia în care medicalul se întinde pe durata unui întreg an calendaristic. În această situaţie, angajatorul va fi obligat să acorde concediul de odihnă într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care persoana s-a aflat în medical. Dar realizarea zilelor de concediu de odihnă neefectuate în termen de 18 luni (de la împlinirea anului în care trebuia efectuat concediul) este valabilă şi în cazul în care salariatul nu a plecat în vacanţă din diverse alte motive.

Mergeţi la serviciu până la sosirea deciziei de pensionare

Veste bună şi pentru persoanele care vor să se pensioneze la limită de vârstă, anticipat sau pe caz de boală! Contractul de muncă încetează abia după ce se primeşte decizia de pensionare de la Casa de Pensii. Până acum, oamenii rămâneau fără locul de muncă din momentul în care depuneau dosarul de pensionare. Cât despre contractele încheiate pe perioadă determinată, legea spune: „Salariatul care este angajat pe perioadă determinată şi ocupă postul unuia aflat în concediu de maternitate sau de boală nu poate fi remunerat cu un salariu mai mic faţă de cel pe care-l înlocuieşte”. În măsura în care utilizatorul nu are angajat un astfel de salariat, iar perioada determinată e stabilită în funcţie de alte criterii, remuneraţia primită de colegul temporar va fi fixată luându-se în considerare venitul unei persoane angajate cu contract individual de lucru şi care prestează aceeaşi muncă sau una similară, aşa cum este stabilit prin contractul colectiv aplicabil la nivelul utilizatorului.

ADVERTISEMENT

Sărbătorile legale lucrate, plătite dublu

O noutate care nu va fi pe placul angajaţilor este următoarea: absenţele nemotivate de la serviciu şi concediile fără plată vor fi scăzute din vechimea în muncă. Excepţie vor face concediile fără plată pentru formare profesională! Tot Codul Muncii stabileşte că sărbătorile legale în care nu se lucrează şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual. În cazul în care salariaţii se prezintă la serviciu în acele zile, fie vor fi plătiţi dublu, fie vor fi compensaţi cu alte zile libere.

• Informaţii suplimentare găsiţi în Legea nr. 12/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul Muncii, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 52 din 22 ianuarie

Sursă: www.taifasuri.ro

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 842. 32 pagini. Doar 5 lei!