News

Noi modificări la Legea educaţiei: grădiniţă şi pe timp de noapte, număr mai mic de elevi în clase sau after-school organizat de părinţi

02.07.2020 | 14:04
Noi modificari la Legea educatiei gradinita si pe timp de noapte numar mai mic de elevi in clase sau afterschool organizat de parinti
Numărul elevilor din clase ar putea fi redus/ Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un proiect de lege, susținut de un grup de parlamentari din mai multe partide, prevede un set de modificări consistente a Legii educației naționale. Dacă modificările anterioare ale legii vizau chestiuni punctuale, proiectul vizează mai  multe schimbări de substanță în sistemul educațional românesc.

Proiectul a fost inițiat de către deputatul UDMR Szabó Ödön, dar a obținut semnături de susținere și de la parlamentari PSD, PNL, USR și ai minorităților, astfel că are șanse relativ mari să fie adoptat, după intrarea sa în dezbaterea parlamentară în cursul sesiunii din toamnă.

ADVERTISEMENT

O primă prevedere importantă este reducerea numărului de elevi într-o clasă. Astfel, în învățământul primar numărul maxim de elevi într-o clasă este redus de la 25 la 22, iar în învățământul gimnazial și liceal scade de la 30 la 26. În mod excepțional, va fi permisă funcționarea unor clase cu încă doi elevi peste pragurile fixate.

Noi modificări la Legea educaţiei: mai multe ore pentru aprofundarea materiei

Deși Legea 221/2019 prevede reducerea numărului  de ore începând cu anul școlar 2020-2021, inițiatorii susțin că acest lucru nu va rezolva problema suprasolicitării elevilor. În consecință este propusă reducerea ponderii orelor de predare-evaluarea la 65%, restul de ore fiind dedicat aprofundării materiei deja predate.

ADVERTISEMENT

Actualul act legislativ ar oferi cadrul normal pentru a transfera o parte din normele care nu vor mai putea fi acoperite către pregătirea remedială, absolut  necesară, după cum observăm și prin rezultatele slabe pe care le înregistrăm atât la evaluarea naațională, cât și la examenul de bacalaureat”, se arată în expunerea de motive a legii.

Acces la grădiniță de la 2 ani și pe timp de noapte

În al treilea rând, pentru a compensa deficitul de creșe și dificultățile pe care le au administrațiile locale în finanțarea acestora, precum și problemele pe care le au părinții după expirarea celor doi ani  de concediu de îngrijire a copilului, se propune crearea posibilității de a înscrie copiii la grădiniță de la vârsta de 2 ani.

ADVERTISEMENT

La solicitarea expresă a părinților, pot fi înscriși în învățământul preșcolar copiii în vârstă de minim 2 ani, asigurându-se finanțarea de bază corespunzătoare de la bugetul de stat, în baza costului  standard per preșcolar,  stabilit prin hotărâre a Guvernului”, se arată în proiectul de lege. În acest caz, grădinițele vor trebui să angajeze bone pentru copiii între 2 și 3 ani.

Este prevăzută și posibilitatea funcționării pe  timp de noapte a grădinițelor în circumstanțe excepționale: program de noapte pentru ambii părinții sau în cazul familiilor monoparentale, urgențe medicale sau deces în familie.

ADVERTISEMENT

”After-school”, organizat de părinți

Cum programul ”Școala după școală” va fi operațional în  toate unitățile de învățământ din țară abia în 2030, proiectul  propune ca părinții  să aibă posibilitatea să înființeze asociații prin care să finanțeze un  astfel de program, iar școlilor să  aibă permisiunea  să închirieze spațiile necesare

De asemenea,  profesorii vor putea încheia contracte de presări  servicii,  în calitate de persoane fizice autorizate, cu asociațiile de părinți.

În cazul aprobării legii, fondurile necesare ei vor fi alocate în bugetul de stat pe anul următor adoptării,  iar aplicarea efectivă va începe odată cu anul școlar.

ADVERTISEMENT